آیا تاثیر قطعی معدل در کنکور ضد عدالت است؟!

  4030113023 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

تلاش‌های مختلف برای حذف کنکور حداقل در یک دهه گذشته راه به جایی نبرده است؛ افزایش سهم معدل امتحانات نهایی در پذیرش دانشگاه‌ها باعث شده که برخی کارشناسان امر مدعی شوند: حتی یک درصد تأثیر قطعی معدل در پذیرش دانشگاه‌ها ظلم به داوطلبان است!

 آیا تاثیر قطعی معدل در کنکور ضد عدالت است؟!

به گزارش تسنیم، "حذف کنکور" از آن دسته موضوعات پرچالش و ادامه‌داری است که در یک دهه گذشته، اظهارنظر و سیاست‌گذاری درباره آن بسیار بوده اما کنکور تا به امروز حذف نشده است.

با این حال شورای عالی انقلاب فرهنگی در قالب مصوبه‌ای به دنبال کمرنگ کردن کنکور رفت و طبق این مصوبه که تیر سال 1401 ابلاغ شد، سهم امتحانات نهایی در پذیرش دانشگاه‌ها پررنگ شد و بر این اساس تا سال 1406، سهم سوابق تحصیلی به 60 درصد می‌رسد با این حال کنکور همچنان باقی بوده و سهم 40 درصدی خواهد داشت.

در گفت‌و‌گویی با حضور علی امرایی؛ عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت و جلیل یونسی استاد دانشگاه علامه طباطبایی در رشته سنجش و اندازه‌گیری موضوع حذف کنکور و مزایا و معایب مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی شد.

علی امرایی عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت در پاسخ به این پرسش که «آیا کنکور باید حذف شود یا خیر» گفت: در ایران با توجه به اینکه ظرفیت رشته‌های پرمتقاضی دانشگاه‌ها بسیار محدود است فعلاً نمی‌‌توان کنکور را حذف کرد به عنوان مثال مجموع ظرفیت پذیرش در رشته‌های علوم پزشکی کمتر از 20 هزار نفر است در حالیکه یک میلیون نفر از داوطلبان برای تحصیل در این رشته‌ها رقابت می‌کنند!

روش جایگزین برای کنکور نداریم

وی افزود: برای حذف کنکور نیازمند طراحی و ارائه مدل جایگزین هستیم که هنوز این اتفاق نیفتاده است و اگر هم مدل جایگزینی وجود دارد، زیرساخت‌های آن ضعیف است؛ کشورهای مختلف جهان هم برای پذیرش دانشگاه‌ها، مدل‌‌های مشابه کنکور  دارند البته کنکور معایبی دارد اما هنوز روش جایگزین برای آن وجود ندارد.

عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت بیان کرد: مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی اشکلات بسیاری داشت و درباره این اشکالات 5 نامه به رئیس جمهور نوشتیم که دستور پیگیری داد اما دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنان پاسخ نامه‌ها را نداده است، در نهایت مصوبه کنکوری پس از سه بار اصلاح، ابلاغ شد.

کتاب‌های شب امتحان روانه بازار شد

امرایی با اشاره به اینکه برخی از موسسات آموزشی فعال در حوزه  انتشار کتاب‌های کمک آموزشی قبل از ابلاغ مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، کتاب‌های امتحانات تشریحی را چاپ کرده بودند، گفت: این پرسش مطرح است که این موسسات چگونه از آماده شدن این مصوبه برای ابلاغ اطلاع داشتند تا کتاب شب امتحان را روانه بازار کنند!

وی ادامه داد: مصوبه کنکوری به بهانه برچیدن بازار موسسات کنکور ابلاغ شد اما هم‌اکنون کتاب‌های آمادگی برای امتحانات نهایی هم وارد بازار شده است چون 50 درصد تأثیر معدل و 50 درصد تأثیر کنکور را داریم و کنکور همچنان بازار خود را دارد و در کنار آن بازار مالی جدید برای امتحانات نهایی ایجاد شده است.

عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت بیان کرد: هم‌اکنون در ماه‌های خرداد، شهریور و دی ماه، 30 بار امتحانات نهایی برگزار می‌شود و 80 درصد داوطلبان کنکور در پرسشنامه‌ای که بعد از کنکور به آنها ارائه شد، مخالفت خود با تأثیر قطعی سوابق تحصیلی را اعلام کردند!

اختلاف 10 نمره‌ای در برگه‌های امتحانات نهایی

امرایی با طرح این پرسش که چرا باید در تصحیح اوراق امتحانات نهایی شاهد اختلاف 10 نمره‌ای یک برگه میان مصححان مختلف باشیم، متذکر شد: سازمان سنجش در سال‌های 62 و 63 امتحانات تشریحی برگزار کرد که ناموفق بود چون تصحیح‌کننده در ساعات مختلف که برگه را تصحیح می‌کرد، نمرات متفاوتی داشت یعنی یک شخص برای یک برگه دو یا سه نمره متفاوت تولید می‌کرد!

وی ادامه داد: آیا می‌دانید اختلاف 0.25 در نمره چقدر در پذیرش داوطلب اختلاف ایجاد می‌کند؟ در امتحانات نهایی سال‌های 98 و 99 چندین هزار نفر معدل کتبی بالای 19 داشتند و یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرده بود «اگر فردی معدل کتبی او کمتر از 19.17 باشد نمی‌تواند در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی پذیرفته شود!»

خداحافظی با رشته پزشکی برای این داوطلبان

وی با اشاره به اینکه چندین هزار نفر از دانش‌آموزان معدل 19.75 تا 20 دارند، گفت: داوطلبانی که معدلشان کمتر از این است باید با رشته‌های پزشکی خداحافظی کنند.

مصوبه کنکوری وضعیت استان‌های محروم را ارتقا نداد

عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت گفت: طبق اطلاعاتی که بعد از اجرای مصوبه کنکوری از وزارت آموزش و پرورش دریافت کردیم تا بدانیم وضعیت استان‌های محروم با اجرای این مصوبه چگونه بود مشاهده کردیم، رتبه نخست در پذیرش داوطلبان کنکور مربوط به استان یزد بود، یزد جزو استان‌هایی است که کمترین میزان تورم را دارد.

وی ادامه داد: رتبه آخر در پذیرش داوطلبان کنکور مربوط به استان سیستان و بلوچستان بود و بیشترین تورم نیز مربوط به این استان است و به این نتیجه رسیدیم که معدل امتحانات نهایی با میزان تورم رابطه معکوس دارد و در نتیجه مصوبه کنکوری در مسیر عدالت ابلاغ نشده است.

امرایی با اشاره به اینکه داوطلبان می‌گویند در کنکور دو بار در آزمون شرکت می‌کنند اما برای امتحانات نهایی باید 30 بار آزمون دهند، گفت: در بررسی‌هایی که انجام دادم در هیچ کشوری از جهان مدلی مشاهده نکردم که براساس نتایج امتحانات نهایی برای رشته‌های پرمتقاضی دانشجو پذیرش کنند.

تأثیر قطعی معدل ظلم به داوطلبان؟!

وی مدعی شد: حتی یک درصد تأثیر قطعی معدل در پذیرش دانشگاه‌ها ظلم به داوطلبان است.

همچنین جلیل یونسی استاد دانشگاه علامه طباطبایی در رشته سنجش و اندازه‌گیری نیز درباره حذف کنکور گفت: کنکور را نمی‌توان کنار گذاشت اما باید به سمت حذف آن حرکت کنیم؛ هم اکنون آموزش و پرورش با آموزش عالی و آموزش پزشکی هماهنگ نیستند و گاهی با اختلاف مواجه می‌شوند.

یک دلیل عجیب برای ابلاغ مصوبه کنکوری

وی افزود: علت ابلاغ مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز سوءتفاهم میان سازمان سنجش و  وزارت آموزش و پرورش بود؛ مسئولان سازمان سنجش به مسئولان وزارت آموزش و پرورش اطلاعات لازم را ارائه نمی‌کردند به همین دلیل آموزش و پرورش از طریق رایزنی با شورای عالی انقلاب فرهنگی توانست مصوبه کنکوری را دریافت کند.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه در ابلاغ مصوبه کنکوری عجله کردند، گفت: زمانی می‌توان از تغییر سخن گفت که شرایط جایگزین فراهم شده باشد؛ بنده با حذف کنکور موافقم به شراط آنکه آموزش و پرورش اصلاح شود اما این وزاتخانه هم‌اکنون به میزان نیاز معلم هم ندارد.

سهم امتحانات نهایی باید 20 درصد باشد نه 50 درصد

یونسی بیان کرد: امتحانات نهایی باید سهم 20 درصدی در پذیرش دانشگاه‌ها داشته باشد و نه سهم 50 درصدی، سال گذشته دانش‌آموزان با معدل بالای 19 که بسیار خوب هم درس خوانده بودند به دلیل تأثیر قطعی معدل نتوانستند در رشته پزشکی قبول شوند.

وی درباره جایگزین کنکور بیان کرد: اگر امتحانات نهایی، تستی شود نسبت به وضعیت فعلی بهتر است؛ به سازمان سنجش پیشنهاد دادیم تا امسال به صورت آزمایشی، سیستم انطباقی را اجرا کند در این روش با 7 سؤال به توانایی دقیق فرد دست می‌یابند و از مزایای اجرای انطباقی این است که داوطلب متناسب با سطح خود سؤال دریافت می‌کند و همین موضوع به کاهش اضطراب آنها کمک می‌کند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۴۴۱۴۳۸۱۲:۱۹:۳۷ ۱۴۰۳/۱/۱۳
چرا با روان دانش آموزان بازی میکند وسه سال است که ذهن دانش آموزان را خراب میکنید ؟ طرح جا افتاده و کنکور حذف شده
ناشناس۳۴۴۱۴۶۰۱۲:۳۹:۰۹ ۱۴۰۳/۱/۱۳
معدل با تاثیر مثبت باشد بهتر است. شاید دانش آموزی در دبیرستان مثلا در حد متوسط بوده اما بعد از پشت کنکوری شدن تلاش کرده و مطالب را خوب خوانده باشد.
ناشناس۳۴۴۱۴۷۳۱۲:۴۶:۳۱ ۱۴۰۳/۱/۱۳
ارزیابی سوابق تحصیلی برای یک دانشجو یک امر کیفی و متناسب با گرایش تخصصی است که خود دانشگاه و تیم علمی باید انجام دهد. همه جای دنیا همین است. کمی کردن آن و تاثیر در رتبه پذیرش هیچ منطقی ندارد. مگر ضرایب درسی رشته به رشته متغیر نیست؟ چطور معدل کلی ثابت برای همه رشته هاست؟ و با چه منطقی وزن دهی شده؟ علاوه بر آن کل اهداف مربوط به تاثیر سوابق تحصیلی زیر سوال رفته. به جای یک استرس کنکور شده سه استرس امتحان نهایی. به جای فرصت برابر بین مناطق ضعیف و قوی بدتر شده. شکست در کنکور هر سال یعنی پایان شانس. یادم هست آقای آدامز که استاد شیمی بود خودش و شاگردانش را وادار کرد سر کلاس های پزشکی بنشینند تا کاربرد شیمی در پزشکی را پیدا کنند و در نهایت هم کردند. واقعا چنین فرصتی اینجا وجود دارد؟ مشکل مدرک گرایی را با دستکاری کنکور نمیتوان درست کرد.
مثبت نگر۳۴۴۱۵۰۵۱۳:۱۷:۲۰ ۱۴۰۳/۱/۱۳
بله تاثیر قطعی معدل وسوابق تحصیلی صددرصد غلط است
ناشناس۳۴۴۱۵۲۰۱۳:۲۴:۵۶ ۱۴۰۳/۱/۱۳
خیر ضد عدالت نیست . مشکل کنکور در حال حاضر رشته‌های پزشکی و دندان پزشکی هستند که به دلیل درامد بالا متقضیان فراوانی داره ولی پذیرشش خیلی کم و محدوده و همین امر رانت و مشکلات و حساسیتهای زیادی ایجاد کرده
حامد۳۴۴۱۵۳۶۱۳:۴۳:۵۴ ۱۴۰۳/۱/۱۳
تنها امتحانی که سلیقهٔ معلم در صحیح کردنش نقش نداره، امتحان تستی هست. معدل، تنها زمانی می‌تونه به صورت عادلانه گویای وضعیت دانش آموزان باشه، که امتحانات نهایی به صورت تستی برگزار شده باشه که اون هم معضلات خودش رو داره! واقعاً فکر کردیم که مسئولین قبلی فکر نکردن؟ واقعاً کنکور تستی به همان شکل سابق، علی‌رغم معضلاتی که داره، با توجه به زیرساخت‌های آموزشی ما، بهترین گزینه هست. هر تغییری در نحوهٔ تأثیر نمره‌ها در کنکور، مستلزم آماده کردن زیرساخت‌های مربوطه است.
ناشناس۳۴۴۱۵۴۰۱۳:۴۷:۳۴ ۱۴۰۳/۱/۱۳
به عنوان فردی که سال های متمادی در تصحیح و ارزشیابی اوراق امتحانات نهایی شرکت داشته عرض می کنم اختلاف علمی و سلیقه و رفتار مدیران و مجریان حوزه های امتحانی و حوزه های تصحیح اوراق خیلی فاحش است و بدتر از آن امکان نفوذ در این حوزه ها بالاست . به نظرم دخیل ساختن نمرات و سابقه تحصیلی نتایج عادلانه نخواهد داشت .
ناشناس۳۴۴۱۵۵۷۱۴:۰۲:۱۸ ۱۴۰۳/۱/۱۳
کنکور معایبی داشت اما قطعا از این شیوه جدید منصفانه تر بود.الان استرس امتحان بیشتر شده و به سه سال دبیرستان رسیده کنکور هم هنوز هست. مصححان هم ممکنه متفاوت نمره بدن .
امید۳۴۴۱۶۰۶۱۴:۴۵:۰۹ ۱۴۰۳/۱/۱۳
زمانی که فقط کنکور بود فقط سال دوازدهم درس میخواندند.اما الان شاهد درسخوان شدن بچه ها در پایه های پایین تر هستیم و این خیلی خوبه! معلمهای پایه هم چون نمره دست خودشان بود کوتاهی میکردند اما الان بهتر کار میکنند. لطفا مافیای کنکور ول کنه این قضیه رو!
ناشناس۳۴۴۱۷۱۰۱۷:۲۶:۵۵ ۱۴۰۳/۱/۱۳
من که خودم دبیرم اتفاقا نظر شما را کاملاً رد می کنم.
ناشناس۳۴۴۱۶۲۹۱۵:۰۷:۰۳ ۱۴۰۳/۱/۱۳
عین بی عدالتی است. کنکور چهار گزینه ای بر اساس 100 درصد (سهم سوابق تحصیلی صفر) بهترین روش ارزیابی داوطلبان است. دقیقا مثل قبل از تاثیر معدل.
مژده۳۴۴۱۶۴۱۱۵:۱۴:۳۵ ۱۴۰۳/۱/۱۳
به نظر من امتحان نهایی باید حذف شود و مثل گذشته دروس عمومی در کنکور باشند.تا عدالت برقرار شود. هزینه ها با اینکار چند برابر شده کتاب برای امتحان نهایی جدا. اگر امکانش هست کنکور را مانند سال های قبل برگزار کنید خواهشا
ناشناس۳۴۴۱۶۵۷۱۵:۳۲:۰۵ ۱۴۰۳/۱/۱۳
سوالات امتحان نهایی هم که میگن لو رفته. خواهش میکنم کنکور را مانند سال های قبل برگزار کنید این همه به این دانش آموزان استرس وارد نکنید تمنا دارم
امیر حسین سلطان/تهران۳۴۴۱۷۰۰۱۷:۰۴:۲۷ ۱۴۰۳/۱/۱۳
آنچه بی عدالتی بود برگزاری کنکور در سالهایی بود که سوابق تحصیلی دانش آموزان در پذیرش دانشگاه کمترین تاثیر را داشت و یا هیچ تاثیری نداشت. نتیجه آن سالها تضعیف آشکار نظام آموزش و پرورش از پایه تا دیپلم بود که دانش آموز را بدعادت کرده بود که نیاز چندانی به درس خواندن در کلاس های مدرسه ندارد و فقط با شرکت در کلاس های آمادگی کنکور و برخورداری از سهمیه های خاص و همچنین عامل شانس و تصادف می تواند با داشتن حتی معدل پایین دیپلم راهی دانشگاه شود و خب مشخص است تداوم آن سبک و سیاق در میان مدت و کوتاه مدت چه آسیبی را نصیب سطح آموزش و در نهایت سطح سواد محصلان ما می کرد. نه اینکه حالا با مصوبه جدید کنکوری شورای‌عالی انقلاب فرهنگی همه مخاطرات و مصائب آموزشی و تحصیلی ما برطرف شده باشد که هرگز چنین نیست اما بازگشت به راه منطقی و درست و کم مخاطره تر که همانا تاثیر دادن با وزن بیشتر سوابق تحصیلی داوطلبان در نظام آموزش متوسطه برای ورود به آموزش عالی است باید به فال نیک گرفت و امیدوار باشیم که با جا افتادن این سبک و شیوه و رفع پاره ای از اشکالات موجود در برگزاری امتحانات نهایی و غیره در دوره آموزش متوسطه نهایتا دانش آموزان ما یاد بگیرند و کم کم عادت کنند که درس و کلاس را باید جدی بگیرند بخصوص آنانی که خودشان و یا اولیای شان مایل و علاقه مند به ادامه تحصیل بچه های شان در مقاطع بالاتر تحصیلی هستند.
ناشناس۳۴۴۱۷۰۹۱۷:۲۶:۴۸ ۱۴۰۳/۱/۱۳
بله ضد عدالت است.
ناشناس۳۴۴۱۷۴۸۱۸:۰۹:۲۶ ۱۴۰۳/۱/۱۳
کاری با این تاثیر قطعی معدل ندارم ولی این کار که دارن هر دانشگاه ازمون اختصاصی خودش داشته باشه خوبه و کنکور حذف بشه مثل همین دانشگاه فرهنگیان استارت خوبی بود در صورتی که هنوز به کنکور بستگی داره
2000000000۳۴۴۱۷۶۸۱۸:۳۸:۴۱ ۱۴۰۳/۱/۱۳
مارو خسته کردید الان بگید ترمیم هست یانه؟؟
روجا۳۴۴۱۸۹۸۲۰:۴۲:۰۱ ۱۴۰۳/۱/۱۳
به نظر من اوج بی عدالتی است ، من دوست داشتم برای پزشکی در ايران بخونم ولی این طرح واقعا مسیر زندگی من رو عوض کرد و من می خوام مهاجرت کنم برم یک کشوری که بتونم پزشکی بخونم بدون محدودیت سنی یا معدل شما باعث شدید از کشورم برم هیچ وقت نمی بخشمتون
ناشناس۳۴۴۱۹۸۳۲۱:۴۸:۳۹ ۱۴۰۳/۱/۱۳
واقعا انصاف نیست تاثیرمعدل چون به دانش آموزان مناطق محروم بی عدالتی میشه قطعاکنکورهرمعایبی داشت ازاین روش بهتربودامسال به خاطرهمین تاثیرقطعی دانش آموزان زیادی بودندکه باتلاش زیادقبول نشدند
ناشناس۳۴۴۱۹۹۱۲۱:۵۱:۲۳ ۱۴۰۳/۱/۱۳
واقعا این عادلانه نیست مخصوصاتصحیح الکتریکی .. کنکورهرمعایبی داشت ولی ازین روش بهتربودحداقل مناطق محروم رودرنظرمیگرفت
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. درد بیمار و ناز طبیبان !

    14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    16. یارانه‌ها واریز شد

    17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    18. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    20. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    21. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    24. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

    25. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    آخرین عناوین