چهرههای شاخصی که تأیید صلاحیت نشدند
خبرگزاری مهر نوشت: با اعلام اسامی کاندیداهای تأیید صلاحیت شده چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ و مشخص شدن ۶ رجل سیاسی که شایستگی تکیه زدن بر مسند ریاست جمهوری را دارند، اسامی چهرهها و اشخاصی که از ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ آمادگی خود را برای حضور در جایگاه ریاست جمهوری اعلام کرده بودند اما از حضور در رقابتها باز ماندند نیز مشخص شد.
براساس اسامی که وزارت کشور به عنوان نامزدهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ اعلام کرده است، صلاحیت محمدباقر قالیباف، علیرضا زاکانی، مسعود پزشکیان، سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی، سعید جلیلی و مصطفی پورمحمدی احراز شد.
علاوه بر این افرادی همچون محمود احمدینژاد، علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری، محمد شریعتمداری، محمد مهدی اسماعیلی، مهرداد بذرپاش، صولت مرتضوی، عباس آخوندی، وحید حقانیان، عبدالناصر همتی، سید شمسالدین حسینی، علی نیکزاد و مصطفی کواکبیان از حضور در رقابتهای انتخابات ۱۴۰۳ باز ماندند.
گفتنی است، ثبتنام داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، از ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه - ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ - آغاز و ساعت ۱۸ روز یکشنبه - ۱۴ خرداد - به پایان رسید و در نهایت از میان ۲۷۸ مراجعهکننده به ستاد انتخابات واقع در وزارت کشور، ۸۰ داوطلب نامنویسی کردند.
براساس اعلام وزارت کشور، پس از اعلام اسامی کاندیداهای احراز صلاحیت شده، نامزدها به مدت ۱۵ روز فرصت تبلیغات دارند و در نهایت رأیگیری برای انتخابات ریاست جمهوری ۸ تیرماه انجام خواهد شد.
******
زاکانی: تا آخر میمانم و رقابت میکنم/ استفاده از امکانات شهرداری، خط قرمز ماست
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: «در انتخابات ۱۴۰۳ برای تداوم راه شهید رییسی و تکمیل خدمات، تا آخر میمانم و رقابت میکنم.»
علیرضا زاکانی طی توییتی در صفحه شخصی خود نوشت: «در انتخابات گذشته افتخار حمایت از "مظهر شعارهای انقلاب" را داشتم و تمام حملات ناجوانمردانه را به جان خریدم. اما در انتخابات1403 برای تداوم راه شهید رییسی و تکمیل خدمات، تا آخر میمانم و رقابت میکنم. به لطف خدا، یاری شهدا و با اتکا به "سوابق، کارنامه و برنامهای جامع"، به کسب آرای مردم عزیزمان امیدوارم. راه جمهور؛ ایران عزیز؛ دولت خدمت.»
همچنین در پی اعلام اسامی نامزدهای احراز صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری، علیرضا زاکانی، شهردار تهران در جمع تعدادی از مدیران تاکید کرد: «استفاده از امکانات شهرداری و بیتالمال برای تبلیغ هر نامزدی و بهطریق اولی برای بنده خط قرمز ما است و جهتگیری مصرف ظرفیت شهرداری به نفع هر نامزدی و بدتر از همه خودم به هیچ وجه نباید اتفاق بیفتد. انتظار این است که از این مساله صیانت شود و از اینکه ظرفیت هایی که خلق می شود برای افراد و نامزدها چه بنده و چه کس دیگری استفاده شود پرهیز شود البته برای خودم سختتر میگیرم.»
وی با بیان اینکه تشویق برای حضور مردم پای صندوقهای رای باید به طور کامل انجام شود، تصریح کرد: «به هیچ عنوان نباید مسیر خدمترسانی به شهروندان و امور شهرداری در جریان رقابتهای انتخاباتی آسیب بخورد و تحت تأثیر قرار بگیرد.»
******
یک پیشبینی از حضور پزشکیان در دور دوم انتخابات
فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت:« مسعود پزشکیان از همین حالا میتواند خود را برای رقابت در مرحلۀ دوم آماده کند رقیبش اما نامشخص است.»
احمد زیدآبادی در خصوص اسامی تایید صلاحیت شدگان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان در کانال تلگرامی خود نوشت: «از هم اکنون میتوان گفت که انتخابات ریاست جمهوری دورۀ چهاردهم دومرحلهای خواهد شد. دکتر مسعود پزشکیان از همین حالا میتواند خود را برای رقابت در مرحلۀ دوم آماده کند. رقیبش اما نامشخص است. رد صلاحیت علی لاریجانی به رغم تأکید رهبری بر تضییع حقش در دورۀ قبل، بسیار عجیب است، اما فردی که میتواند نقشی مشابه لاریجانی را حتی قدرتمندتر و مؤثرتر از او بازی کند، مصطفی پورمحمدی است. اگر آقای پورمحمدی از قدرت بیانش در مناظرات انتخاباتی به خوبی استفاده کند، چه بسا یکی از طرفین مرحلۀ دوم انتخابات او باشد.»
******
علت زندانیشدن یاشار سلطانی و صبا آذرپیک چیست؟
امروز خبرگزاری میزان از زندانیشدن یاشار سلطانی و صبا آذرپیک، دو چهره رسانهای که اطلاعات و اخبار بعضاً نادرستی را در خصوص افراد مختلف منتشر میکردند خبر داد. طبق گزارش این خبرگزاری، دلیل زندانیشدن این افراد اجرای حکم محکومیت آنان بوده است.
براساس حکم صادره داداگاه، صفورا (صبا) آذرپیک بابت ۵ فقره نشر اکاذیب به تحمل ۲ سال حبس تغزیری و پرداخت جریمه نقدی و اعاده حیثیت از شکات از طریق عذرخواهی از ایشان در یکی از روزنامههای رسمی و بابت ۵ فقره جرم افترا نسبت به شکات به پرداخت جزای نقدی محکوم شده است. همچنین این فرد بابت جرم تهدید به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. همچنین متهم به جهت بیتوجهی به مقررات قانونی و حقوق سایر افراد جامعه، نوع جرایم ارتکابی و خسارات ناشی از آن جهت تکمیل کیفر اصلی به ممنوعیت فعالیت در رسانههای اجتماعی به مدت دو سال و انتشار حکم محکومیت قطعی در رسانه رسمی محکوم شده است. براساس مفاد پرونده آذرپیک در این پرونده، ۷ شاکی خصوصی دارد. گفتنی است که روند قضایی پرونده دیگر صفورا آذرپیک با ۸ شاکی خصوصی نیز در حال بررسی است و حکم نهایی آن صادر نشده است.
همچنین بر اساس گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، یاشار سلطانی در پروندهای که ۱۷ شاکی دارد، پس از تجدید نظرخواهی و رای نهایی و قطعی دادگاه به اتهام نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی (یازده فقره)، به یک سال و دو ماه حبس تعزیری محکوم شده و به همین دلیل امروز پس از احضار به دادستانی تهران جهت اجرای حکم قطعی قضایی وارد زندان شد.
******
بیانیه وزیر ارشاد بعد از عدم احراز صلاحیت / چرا اسماعیلی کاندیدا شد؟
وزیر ارشاد پس از رد صلاحیت خود در انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری، در بیانیهای دلایل ورود خود به انتخابات را توضیح داد.
در این بیانیه آمده است: «به استحضار آحاد ملت بزرگ ایران سربلند میرساند پس از شهادت رئیسجمهور عزیز و پرتلاشمان حضرت آیتالله دکتر رئیسی و عزیزان همراهش که داغی همیشگی بر جان و روح همه علاقهمندان گذاشت، بر حسب تکلیف شرعی، تصمیم به ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری گرفتم. انگیزه اصلی بنده، تببین و دفاعی گفتمان عزتآفرین انقلاب اسلامی برای تداوم راه نورانی این شهید عالیمقام و استمرار خدمت بود که در سیره و سلوک و مشی عملی استاد عزیزمان، رییسجمهور شهید، کارآمدی و کفایت خود را در کاملترین صورت به منصه ظهور رسانده بود. اینک با احترام به نظر شورای محترم نگهبان و با تقدیر از عزیزانی که در این مدت کوتاه بذل محبت و توجه داشتند، بهویژه همکاران خدوم در دولت مردمی که با اعلام حسن ظن خود، مرا ممنون فرمودند، از همه گروهها و اقشار انقلابی و متدین که حمایت و پایمردی خود در صیانت از آرمانهای بلند رئیسجمهور شهید و جامعالاطراف را نشان دادند، سپاسگزاری میکنم.»
******
پورمحمدی نام دولت احتمالی خود را اعلام کرد
نامزد انتخابات ریاستجمهوری با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود با اشاره به شرایط حساس کشور و نام دولت احتمالی خود نوشت: «شرایط کشور مجالی برای آزمون و خطا نمیگذارد.»
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «شرایط کشور مجالی برای آزمون و خطا نمیگذارد؛ از سعدی علیهالرحمه بیاموزیم که فرمود «بکارهای گرانمرد کار دیده فرست» #دولت_قرار.»
******
رائفیپور به دادستانی تهران احضار شد
علی اکبر رائفیپور در پی انتشار مطالبی در فضای مجازی با عنوان اتهامی نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی به دادستانی تهران احضار شد.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، طی روزهای اخیر علی اکبر رائفیپور مطالبی را در فضای مجازی منتشر کرد که با توجه به گزارش ضابطین پروندهای با عنوان نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی برای نامبرده تشکیل شد.
در پی گزارش ضابطین صبح امروز دادستانی تهران وی را با عنوان اتهامی نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی احضار کرد.
گفتنی است در روزهای اخیر علی اکبر رائفیپور در خصوص سانحه سقوط بالگرد رئیسجمهور که منجر به شهادت آیتالله رئیسی و همراهانش شد، به بیان اظهارات حاشیهسازی پرداخته بود.
******
جزئیات مناظره نامزدهای انتخابات در صدا و سیما
با نزدیک شدن به انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری، رسانهها به نقل از منبع آگاه از مشخص شدن مجری مناظرات انتخابات ریاست جمهوری سخن میگفتند اما پیمان جبلی، رئیس رسانه ملی در نشست خبری امروز ضمن بیان جزئیات مناظرهها، این مسئله را تکذیب کرد.
رئیس رسانه ملی در این نشست خبری به تشریح برنامههای رسانه ملی پرداخت و گفت: «مناظرات انتخابات ریاست جمهوری در پنج بخش خواهد بود که پیش بینی میشود این مناظرات از سه ساعت و نیم تا چهار ساعت برای برگزاری هر مناظره به طول انجامد و سوالات مناظرات معطوف به مسائل اساسی کشور بخصوص برنامه هفتم کشور خواهد بود.»
او در پاسخ به این سوال که گزینههای مجریگری چه افرادی هستند اظهار کرد: «خوشبختانه ظرفیتهای رسانه ملی در حوزه اجرای مناظرهها ارزشمند است. اسامی گزینههای اجرا یکی دو روز قبل از اجرای مناظرهها اعلام میشود.»
جبلی ادامه داد: «از ظرفیت کارشناسان و مدیران ارشد اجرایی در طراحی سوالات استفاده کردیم و نامزدها در مدت زمان معین در سه میزگرد پاسخ خود را به سوالات خواهند داد و فرصتی برای جمعبندی و اظهارنظر به سایر نامزدها خواهند داشت. هر کدام از نامزدها در این میزگردها میتوانند دو مشاور خود را همراه داشته باشند. برنامه دیگری با عنوان «صف اول» کارنامه نامزدها را بازخوانی میکند. برنامه گفتگوی ویژه خبری هم مطابق آنچه در دورههای قبل بوده، پابرجاست البته شیوه اجرا هنوز قطعی نشده است.»
رئیس سازمان صداوسیما ادامه داد: «دو مستند تلویزیونی و دو مستند رادیویی هم هر کدام به مدت ۳۰ دقیقه برای هر نامزد پخش میشود. نامزدها میتوانند ۳۱ برنامه رو به دوربین برای سیمای استانها تولید کنند. پیشنهاد میکنیم نامزدها از همین الان مستندهایشان را ضبط کنند.»
جبلی تصریح کرد: «رسانه ملی با بداخلاقی انتخاباتی و تخریبها برخورد قاطع خواهد کرد. در مقابله با لجن پراکنیها بسیار جدی خواهیم بود. سوالات به گونهای است که بداخلاقی به حداقل برسد. طراحی سوالات جلوی کلیگوییها را خواهد گرفت. سوالات با کمک چهرههای دانشگاهی و نخبگان طراحی شده است.»
او با اشاره به اینکه سامانه تلوبیون در اختیار نامزدها خواهد بود. گفت: «هر نامزد میتواند یک کانال ۲۴ ساعته اختصاصی داشته باشد و این برنامهها با اینترنت رایگان پخش میشود.»
******
میتوانیم شاهد یک انتخابات رقابتی باشیم
عضو هیأت رئیسه جبهه اصلاحات با بیان اینکه احراز صلاحیت یکی از سه کاندیدای جبهه اصلاحات خبر امیدوارکنندهای است، گفت: «من فکر میکنم طیف اصولگرایان یکدست نیست و به نوعی یک تنوع درونجناحی وجود دارد؛ اگر به همین شکل باشد و آرایش تغییر نکند، کار جبهه اصولگرایی سختتر از جبهه اصلاحطلبان است و این آرایش بیشتر به نفع کاندیدای اصلاحات است.»
محمود صادقی در گفتوگو با جماران، در واکنش به اعلام اسامی نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات رئیس جمهوری توسط وزارت کشور، اظهار داشت: «به هر ترتیب همان طور که رهبری هم بعد از حادثه تلخ فقدان رئیس جمهور اظهار امیدواری کردند که این تهدید تبدیل به فرصت شود، به نظر میآید که با همین میزان رقابت هم اگر خوب اداره شود، میتوانیم شاهد یک انتخابات رقابتی باشیم و تهدیدی که با کاهش مشارکت در ادوار اخیر انتخابات ایجاد شده بود، برطرف شود و نظام با پشتوانه بیشتری بتواند به مشکلات داخلی و بینالمللی فائق بیاید.»
******
نامزدهایی که برای نظام هزینه ایجاد کردند
سایت روزنامه فرهیختگان نوشت: « امروز وزارت کشور اسامی نامزدهای احراز صلاحیت شده برای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری را اعلام کرد و مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، محمدباقر قالیباف، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی و مسعود پزشکیان برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ احراز صلاحیت شدند. اما در شرایطی اسامی نامزدهای تایید صلاحیتشده از سوی شورای نگهبان منتشر شده که چند تن از کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری پیش از اعلام وزارت کشور از نامزدی خود انصراف دادند.
این کاندیداها قطعا برای مردم و سیستم انتخاباتی کشور هزینه مادی و معنوی ایجاد کردند. آنها وعدههای بسیاری دادند، اما حتی تا اعلام نظر نهایی شورای نگهبان هم منتظر نماندند. گویا فقط برای گرفتن چند عکس یادگاری پا به ستاد انتخابات گذاشته بودند و در آخر هم توضیحی ندادند که در این آمدنشان با علم به اینکه به واسطه سابقه خود در رقابت انتخاباتی جایی ندارند و رفتنشان با علم به هزینه مادی و معنوی که برای مردم و سیستم به جا گذاشتند، چه خیری نهفته بوده است. به این امید که روزی در سیستم انتخاباتی کشور این آمدوشدهای بیدلیل جریمه و تنبیهی در پی داشته باشد تا صحنه انتخابات وجهه جدی و کاربردی خود را حفظ کند.»
******
جبهه پایداری پس از جلسه با نامزدها گزینه خود را معرفی میکند
دبیر کل جبهه پایداری گفت: «جبهه پایداری جلسات مختلفی را بررسی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری داشته و برای تکمیل بررسیها در حال تنظیم جلسه با نامزدهای دارای نصاب اولیه شاخصها است.»
صادق محصولی دبیر کل جبهه پایداری در گفت و گو با فارس درباره برنامه جبهه پایداری برای انتخابات ریاست جمهوری گفت: «شورای مرکزی جبهه پایداری در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری جلسات مختلفی را داشته است و درآن جلسات نسبت به بررسی نامزدها به لحاظ شاخص های مختلف که حدود50 شاخص را شامل می شود اقدام شده و برای تکمیل بررسی ها در حال تنظیم جلسه با نامزدهای دارای نصاب اولیه شاخص ها است.»
محصولی ادامه داد: «مطمئنا با کارنامه ای که شهید جمهور به لحاظ کمی و کیفی و تلاش و کارآمدی و اخلاص و کار جهادی به جای گذاشت نامزد اصلح کار سنگین در پیش خواهد داشت و باید آمادگی خدمت به مردم در تراز بالای به جای مانده از مرحوم رئیسی را داشته باشد.»
وی افزود: «همانگونه که عرض شد باید مصاحبه ها و جلسات با نامزدهای مورد نظر صورت گیرد و پس از آن نسبت به جمع بندی نهایی اقدام گردد. البته جمع بندی های اولیه هم صورت گرفته که مطمئنا برای دقت بیشتر نیاز به رفع نقاط ابهام و پاسخ به پرسش های مربوطه می باشد. همچنین با اعلام تایید صلاحیت نامزدها توسط شورای نگهبان شرایط روشن تر می شود.»
محصولی بیان کرد: «از مهمترین شاخصه ها همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند پایبندی به مبانی انقلاب بودن، فعال و پر کار بودن و آگاه بودن است و همچنین توجه به عدالت محوری در تمامی ابعاد و زمینه های کاری و مردمی بودن که بسیار مهم است. وی ادامه داد: فساد ستیزی، کارآمدی و توانایی حل مشکلات اقتصادی و التزام عملی به ولی فقیه در فکر، گفتار و عمل جزو شاخصه های مهم نامزد اصلح ریاست جمهوری است. دبیر کل جبهه پایداری اظهار کرد: انتظار می رود که رئیس جمهور آینده نقاط قوت دولت شهید رئیسی را که در راس آن مردمی بودن، اخلاص، و تلاش جهادی است، مور توجه قرار داده و موجب ارتقا و پیشرفت کشور در سطح جهانی شود.»
******
رقابت بین قالیباف و پزشکیان است
فعال سیاسی اصلاحطلب، دو قطب اصلی انتخابات ریاستجمهوری را محمدباقر قالیباف و مسعود پزشکیان میداند.
محمدعلی ابطحی در گفتوگو با خبرآنلاین، درباره اعلام اسامی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: «طبیعتا در چند انتخابات اخیر، انتخاب کاندیداها و تایید صلاحیت آنان از سوی جامعه تحلیلگران قابل پیشبینی نیست. من تصور میکردم، از بین کاندیداهای انتخابات، آقایان لاریجانی و شریعتمداری تایید صلاحیت میشوند. همچنین برخی از تاییدصلاحیت شدگان انتخابات، هیچ وجهه قابل قبول اجتماعی ندارند. با این حال، سالهاست که جامعه به این روش انتخاب کاندیدا از سوی شورای نگهبان عادت کرده و این سورپرایز غیرمنتظره نبود.»
این فعال سیاسی با اشاره به تذکر رهبر انقلاب درباره رد صلاحیت لاریجانی در جریان انتخابات ۱۴۰۰ گفت: «یکی از دلایلی که گفتم انتخابات غیرقابل پیشبینی است، به همین دلیل بود. رهبری در انتخابات ۱۴۰۰ تذکر دادند و من تصور نمیکنم که اتفاق جدیدی در زندگی سیاسی و شخصی ایشان بعد از بیانات رهبری تا به الآن افتاده باشد. ایشان به همان دلایل گذشته ردصلاحیت شدند.»
ابطحی درباره احتمال دو قطبیسازی در میان کاندیداهای انتخابات گفت: «اگر جامعه قصد شرکت در انتخابات را داشته باشد، امکان رقابت جدی بین پزشکیان و قالیباف است.»
وی درباره حمایت جبهه اصلاحات از مسعود پزشکیان گفت: «آقای پزشکیان یکی از ۳ کاندیدای جبهه اصلاحات بودند و آقای خاتمی و جبهه اصلاحات تاکید داشتند که اگر یکی از کاندیدهای آنان حضور داشته باشد، در انتخابات شرکت میکنند.»
فعال سیاسی اصلاحطلب، درباره حضور خاتمی در انتخابات گفت: «صحبت خاصی با او نداشتم اما بر اساس آنچه بیانه ایشان را مطالعه کردم، گفته بودند که اگر کاندیدای جبهه اصلاحات باشد، در انتخابات شرکت میکند.»