ویتامین D را چگونه و چه زمانی مصرف کنیم؟  

  4030426037

ویتامین D با کنترل تعادل کلسیم و فسفر، افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده‌ها و کاهش دفع آن‌ها از کلیه، مانع بروز مشکلاتی همچون پوکی استخوان می‌شود.

ویتامین D را چگونه و چه زمانی مصرف کنیم؟  

به گزارش خبرآنلاین، نقش مهم ویتامین D در تامین سلامت عمومی و تقویت سیستم ایمنی بدن بیش از پیش بر همگان مشخص شده است. این مساله اهمیت غنی سازی مواد غذایی در ایران با ویتامین D را بیش از گذشته آشکار می‌کند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: ویتامین D یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است که بدن ما برای رشد و استحکام استخوان‌ها به آن نیاز دارد. این ویتامین با کنترل تعادل کلسیم و فسفر، افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده‌ها و کاهش دفع آن‌ها از کلیه، مانع بروز مشکلاتی همچون پوکی استخوان می‌شود.

دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه درباره دلایل اهمیت مصرف ویتامین D، نقش این ویتامین در ارتقا سیستم ایمنی بدن و روند غنی سازی مواد غذایی با این ویتامین در ایران و اروپا می‌گوید: بعد از کرونا بین ویتامین D و مرگ و میر ناشی از کرونا در افراد دچار کمبود این ویتامین، یک ارتباطی دیده شد در واقع افرادی که از کمبود ویتامین D رنج می‌بردند بیشتر در معرض خطر مرگ و بدحالی و بستری شدن در آی سی یو قرار داشتند. بنابراین ویتامین D از آن شکل کلاسیکی که پیشتر ما به آن نگاه می‌کردیم که در زمینه تراکم استخوان و جذب کلسیم نقش دارد، خارج شد و محققان به اهمیت آن در تقویت سیستم ایمنی پی بردند.

او ادامه می‌دهد: همزمان مطالعات زیادی در حال انجام بود که در این مطالعات این مساله مورد بررسی قرار می‌گرفت که مرگ و میرهای ما می‌تواند ناشی از کمبود ویتامین D باشد. در حین این مطالعات محققان متوجه شدند عملکرد ورزشکاران با دریافت این ویتامین بهتر می‌شود و ورزشکارانی که کمبود ویتامین D داشتند عملکردشان ضعیف‌تر بود.

این متخصص تغذیه درباره نقش مهم ویتامین D و غنی سازی مواد غذایی با آن بیان می‌کند: آن چیزی که از آن پس اهمیت پیدا کرد بحث ارتباط سیستم ایمنی و ویتامین D بود. یعنی محققان متوجه شدند که نقش این ویتامین فراتر از یک ویتامین معمولی است. با بر طرف شدن کمبود این ویتامین سیستم ایمنی تقویت می‌شود و با این اتفاق توان بدن در مقابله با بیماری‌ها از جمله بیماری‌های عفونی از جمله کرونا افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین در خیلی از کشورها دنبال راهکاری بودند که این مساله را حل کنند. در گذشته کشورهای اروپایی مساله کمبود ویتامین D را در قالب غنی سازی لبنیات حل کردند، یعنی آمدند کلیه لبنیاتی را که در بازار عرضه می‌شد را با این ویتامین غنی کردند.

جعفریان درباره وضعیت مصرف ویتامین D در ایران و غنی سازی مواد غذایی عنوان می‌کند: به همین دلیل کمبود ویتامین D در کشورهای اروپایی دیده نمی‌شود اما در خاورمیانه این مساله پابرجاست و به ویژه در ایران این کمبود محسوس بود. تا چندی پیش حدود ۶۰ درصد از مردم دچار کمبود ویتامین D بودند، اما با توجه به تبلیغاتی که صورت گرفت و مداخلاتی که عمدتا از طریق مکمل یاری و نه با غنی سازی غذا انجام گرفت و مردم را به مصرف مرتب ویتامین D تشویق کردند، تا حدودی این کمبود برطرف شد.

البته به تاکید این متخصص تغذیه این راهکار اصولی برای مدیریت کمبود این ویتامین در کشور نیست و نباید مردم را وابسته به مصرف مکمل کرد.

او در توضیح بیشتر بیان می‌کند: ممکن است خیلی‌ها فراموش کنند، برخی هم اعتقاد به مصرف این ویتامین نداشته یا اهمیت ندهند، اما اگر در کشور برنامه‌ای وجود داشته باشد که حداقل یک یا دو ماده غذایی غنی از ویتامین D شوند این مساله تا حدودی قابل حل است. به عنوان مثال شاید روزی ما بتوانیم نان را به عنوان قوت غالب غنی کنیم. یا روغن‌ها یا لبنیات موجود در کشور را غنی از ویتامین D کنیم تا مشکل حل شود. وزارت بهداشت برای غنی سازی محصولات غذایی برنامه دارد.

او درباره غنی سازی برخی از شیرها با ویتامین D در کشور عنوان می‌کند: درباره شیرها باید بگویم که این شیرها به صورت اختیاری غنی شده‌اند و نه به صورت انتخابی و اجباری. هیچ اجباری در این زمینه نیست و دوزی که با آن شیرها را غنی می‌کنند نیز استاندارد نیست. باید یک استانداردی در این زمینه وجود داشته باشد که نیاز مردم را مرتفع کند. اینگونه نیست که یک اپسیلون ویتامین D در شیر تزریق کنید و بگوئید این شیر غنی شده است. غنی سازی شیر باید در سطحی انجام گیرد که مشکل کمبود ویتامین را حل کند.

این متخصص تغذیه درباره شیوه مصرف صحیح ویتامین D هم عنوان می‌کند: دوز بین‌المللی مصرف ویتامین D از هزار تا ۴۰۰۰ واحد در روز است. این دوزی است که هم کودکان و هم بزرگسالان از آن می‌توانند استفاده، البته کودکان دوزهای پائین‌تر و بزرگسالان دوزهای بالاتر. هر چه سن بیشتر می‌شود باید دوز بالاتری از ویتامین D مصرف شود. ما به سالمندان بالاترین دوز را توصیه می‌کنیم. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که کار دشواری است ما هر روز از افراد بخواهیم ویتامین D را مصرف کنند. به دلیل اینکه این ویتامین محلول در چربی است و در بافت چربی ما ذخیره می‌شود، نیازی به مصرف روزانه آن نیست.

به تاکید جعفریان مصرف دوز ۵۰ هزار ماهانه شاید نیازهای ما را در این زمینه برطرف کند، مگر اینکه کسی کمبود شدید این ویتامین را داشته باشد که می‌توان در قالب تزریق، این کمبود را برطرف کرد یا اینکه به دلیل کمبود زیاد این ویتامین، زمان مصرف ویتامین D را کوتاه‌تر کرده و دو هفته یکبار استفاده کرد. نکته دیگر درباره مصرف خوراکی ویتامین D این است که حتما باید همراه با یک وعده غذایی مصرف شود. چرا که این ویتامین محلول در چربی است و با غذا بهتر هضم می‌شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    2. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    3. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    4. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    5. کشوری که بازیچه رقابت های حزبی آمریکا شد

    6. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    7. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

    8. شیطان بزرگ باز هم پیش نویس قطعنامه آتش بس غزه را وتو کرد

    9. ادعای گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفت

    10. متن کامل پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده به شورای حکام؛ به ایران تا بهار ۱۴۰۴ مهلت داده شد  

    11. انتقال پایتخت وارد مرحله جدیدی شد

    12. رسایی: یک جریانی که ۸ سال کشور را به قهقرا برد امروز کنار گوش رئیس جمهور ایستاده است

    13. قتل شوهر با همدستی پسرعمه

    14. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

    15. حزب‌الله: اگر قدرت مقاومت نبود، آمریکا به دنبال راه حل نمی‌آمد

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. چطور ترازش کنیم؟!

    14. درد بیمار و ناز طبیبان !

    15. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    21.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    22. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    23. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

    24. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

    25. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

    آخرین عناوین