به گزارش تسنیم، روزنامه آمریکایی "واشنگتن پست" گزارش داده است؛ ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، بهتدریج لحن خود را در خصوص امکان انجام مذاکرات با روسیه تغییر داده است تا حمایت دولت آینده دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید ایالات متحده را جلب کند.
این روزنامه اشاره کرده است که پیشتر، رهبر اوکراین در مورد آغاز مذاکرات با مسکو موضعی سرسختانه داشت و بر بازگرداندن کامل تمام مناطقی که تحت کنترل روسیه قرار گرفتهاند به کییف تأکید میکرد، اما اکنون، زلنسکی از آمادگی خود برای مذاکره صحبت میکند، مشروط بر آنکه غرب «تضمینهای امنیتی» ارائه دهد که یکی از آنها عضویت اوکراین در ناتوست.
مایکل مکفال، سفیر سابق ایالات متحده در روسیه، دراینباره گفت: «دولت زلنسکی درک میکند که با ترامپ اوضاع تغییر خواهد کرد. من واقعاً فکر میکنم این شرایط زلنسکی را از موضع بهبنبسترسیده خود، مبنی بر جنگ تا بازگشت به مرزهای 1991، آزاد میکند.»
این دیپلمات آمریکایی پیشبینی کرد که تغییر لحن زلنسکی بهسمت سازش بیشتر، میتواند به او کمک کند تا در صورت شکست مذاکرات بهابتکار روسیه، از حمایت دولت ترامپ اطمینان حاصل کند، علاوه بر این، زلنسکی میتواند از این تغییر موضع بهعنوان توجیهی برای از دست دادن مناطقی که دیگر تحت کنترل روسیه قرار گرفتهاند، استفاده کند.
بهطور همزمان، سیاستمداران اروپایی نگران آن هستند که ایالات متحده با روی کار آمدن ترامپ، تأمین مالی نظامی اوکراین را کاهش دهد و این امر مواضع این کشور را در مذاکرات با روسیه تضعیف کند. از نظر آنها، تنها راه تأثیرگذاری بر این شرایط، افزایش هزینههای نظامی خود برای کمک به کییف است.
پیشتر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده بود که اوکراین باید تصمیمی اساسی بگیرد که آیا با انجام مذاکرات برای حلوفصل درگیری موافقت کند یا خیر.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزاروسیوپنجمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
پیشنهاد چند کشور برای برگزاری مذاکرات احتمالی پوتین و ترامپ
یوری اوشاکوف، دستیار رئیسجمهور روسیه، شب گذشته در مصاحبه با خبرگزاری تاس، اعلام کرد که مسکو از سوی چند کشور پیشنهادهایی برای برگزاری مذاکرات بین ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، و دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دریافت کرده است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، و روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، کشورهای خود را بهعنوان محل برگزاری این مذاکرات پیشنهاد دادهاند، گفت: «ما چندین پیشنهاد در این خصوص از کشورهای مختلف دریافت کردهایم، نمیخواهم بگویم این کشورها کدامند، اما چنین پیشنهادهایی مطرح شدهاند و همچنان ارائه میشوند.»
این مقام کرملین همچنین یادآور شد؛ اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، در جریان گفتوگوی تلفنی اخیر خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به موضوع احتمال سفر خود به مسکو اشارهای نکرده است.
در دومای روسیه باور دارند که ترامپ خواهان پایان درگیری اوکراین است
لئونید اسلوتسکی، رئیس کمیته امور بینالملل دومای دولتی و رهبر حزب لیبرال دموکرات روسیه اعلام کرد که بهراستی باور دارد دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، واقعاً خواهان پایان دادن به درگیری در اوکراین است.
وی به خبرنگاران گفت: «من باور دارم که او واقعاً میخواهد درگیری در اوکراین پایان یابد، این مسئله برای او بهعنوان رئیس جمهور جدید آمریکا بسیار هم سودمند خواهد بود، البته موضوع دیگر این است که او در این خصوص با چهکسی مذاکره خواهد کرد، برای این کار باید یک قالب غیرمتعارف ایجاد شود.»
این مقام پارلمانی روس افزود: «بااینحال، کسانی که خواهان صلح هستند، چنین قالبی را خواهند یافت، اگر واقعاً بهدنبال آن باشند. بیایید همیشه از بهترین نتیجه ممکن شروع کنیم و برای آن تلاش کنیم.»
خبرگزاری "رویترز" پیشتر گزارش داده بود که ترامپ سه طرح مختلف برای حل مسئله اوکراین در دست بررسی دارد. بر اساس این گزارش، هیچیک از این طرحها شامل عضویت فوری اوکراین در ناتو نیست.
دفتر زلنسکی: مذاکرات با روسیه اجتنابناپذیر است
سرگئی لیشینکو، مشاور رئیس دفتر ولادیمیر زلنسکی، شب گذشته، دوشنبهشب، در یک برنامه تلویزیونی اوکراینی اعتراف کرد که مذاکرات با روسیه اجتنابناپذیر است و اوکراین باید با توجه به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده برای این مذاکرات آماده شود.
وی گفت: «ما درک میکنیم که مذاکرات اجتنابناپذیر هستند و البته اوکراین باید در این مذاکرات قدرتمند ظاهر شود.»
لیشینکو اضافه کرد: «ما باید بپذیریم که در آمریکا تغییراتی رخ داده و این تغییرات نیازمند آمادگی ما برای مذاکرات است. زمانی که ترامپ به انتخابات رفت، گفت که این جنگ را متوقف خواهد کرد، در این شرایط، او بررسی خواهد کرد که چهکسی برای این اقدام آماده است.»
در عین حال، وی تأکید کرد: «هیچ مینسکی یا استانبولی وجود نخواهد داشت، یعنی چیزی شبیه توافقات مینسک در سال 2015 و مذاکرات استانبول در بهار 2022 در کار نخواهد بود.»
آمریکا درباره احتمال سفر کلوگ با روسیه تماس نگرفته است
یوری اوشاکوف، دستیار رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که تیم دونالد ترامپ برای بحث درباره امکان سفر کیت کلوگ و سازماندهی هرگونه ارتباط با او، با مقامات مسکو هیچ تماسی نگرفته است.
کیت کلوگ، نماینده ویژه در امور اوکراین در دولت رئیسجمهور منتخب ایالات متحده است. پیش از این خبرگزاری "بلومبرگ" گزارش داده بود که کلوگ قصد دارد در ماه ژانویه به کییف سفر کند و همچنین برنامههایی برای سفر به لندن، پاریس و رم دارد. منابع این خبرگزاری مدعی شده بودند که نماینده ویژه ترامپ همچنین برای «جمعآوری اطلاعات» به مسکو نیز سفر خواهد کرد.
اوشاکوف در پاسخ به این سؤال که آیا واقعاً انتظار میرود کلوگ به مسکو سفر کند و تماسها در چهسطحی ممکن است انجام شود، گفت: «بله، من هم اطلاعاتی درباره برنامهریزی چنین سفری خواندهام، اما، صادقانه بگویم، هیچکس برای بحث درباره سازماندهی تماسها در مسکو با ما تماسی نگرفته است.»
پوتین و فیتسو ابتکارات صلح اوکراین را بررسی کردند
مشاور رئیسجمهور روسیه همچنین یادآور شد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، و روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، در دیدار روز یکشنبه خود بهطور مفصل وضعیت پیرامون اوکراین و راههای حلوفصل این بحران را بررسی کردند.
یوری اوشاکوف گفت: «موضوع انرژی بهطورجدی مورد بحث قرار گرفت، همچنین رهبران بهطورعمیق وضعیت پیرامون اوکراین و ابتکارات مختلف مرتبط با آن را بررسی کردند.»
وی افزود: «این مذاکرات حدود دو ساعت طول کشید و بسیار مفصل بود. در این مذاکرات، پوتین و فیتسو بر احیای روابط متقابل سودمند بین دو کشور تأکید کردند.»
بهعقیده این مقام کرملین، روبرت فیتسو بهعنوان یک سیاستمدار مستقل نشان داد که منافع کشور خود را بالاتر از هر چیز دیگری قرار میدهد.
او اضافه کرد: «نخستوزیر اسلواکی در مذاکرات با رئیسجمهور پوتین تأیید کرد که با سفر به مسکو برای شرکت در مراسم رژه روز پیروزی موافق است.»
حمایت رومانی از تلاشهای آمریکا برای پایاندادن به جنگ اوکراین
مارچل چولاکو، نخستوزیر منصوب رومانی اعلام کرد که این کشور از تلاشهای ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ در اوکراین حمایت خواهد کرد.
وی روز دوشنبه هنگام ارائه برنامه کابینه وزرای خود در پارلمان این کشور دراینباره گفت: «میدانم که مردم رومانی خواهان زندگی در صلح هستند. ما پس از آغاز جنگ در نزدیکی مرزهای کشورمان، بیشتر به اهمیت صلح پی بردهایم. رومانی در صلح و آرامش پیشرفت خواهد کرد و من و دولتم این مسئله را تضمین میکنیم.»
چولاکو اضافه کرد: «به همین دلیل، من روابط بسیار خوبی با رئیسجمهور منتخب ایالات متحده برقرار کردهام. من بهطور قاطع معتقدم که پس از 20 ژانویه و آغاز رسمی دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، یکی از اولویتهای اصلی او پایان دادن به جنگ در اوکراین خواهد بود، و رومانی با تمام توان از این تلاشها حمایت خواهد کرد.»
دونالد ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی خود بارها تأکید کرده بود که قصد دارد درگیری در اوکراین را حتی پیش از مراسم تحلیف خود حلوفصل کند، البته هنوز جزئیات بیشتری را از برنامه خود ارائه نکرده است.
اعلام آمادگی ترکیه برای کمک به حلوفصل صلحآمیز بحران اوکراین
فخرالدین آلتون، مدیر ارتباطات دفتر رئیسجمهور ترکیه اعلام کرد که این کشور آماده است هرگونه کمک و همکاری برای حلوفصل بحران اوکراین ارائه دهد، از جمله میزبانی مذاکرات طرفین درگیر در خاک ترکیه.
آلتون یادآور شد که نمایندگان روسیه و اوکراین در مارس 2022 با میانجیگری ترکیه در استانبول مذاکراتی انجام دادند و همچنین توافقنامهای برای صادرات غلات به امضا رسید.
وی در گفتوگو با شبکه "یورونیوز" دراینباره توضیح داد: «استانبول بهعنوان یک پلتفرم صلح پیشنهاد شد و این مسئله در سطح بینالمللی بهخوبی مورد استقبال قرار گرفت، میتوان تصور کرد که کشورها بار دیگر در استانبول گرد هم آیند، در این زمینه، ترکیه بهعنوان یک قدرت خواهان تثبیت اوضاع، آماده است هرگونه کمکی، از جمله کمکهای بشردوستانه و میزبانی مذاکرات صلح، ارائه دهد.»
مدیر دفتر رجب طیب اردوغان همچنین تأکید کرد: «ما معتقدیم که همه طرفهای درگیر باید بهطور سازنده و مسئولانه عمل کنند تا از تشدید بیشتر بحران میان روسیه و اوکراین جلوگیری شود. ما تمام تلاش خود را برای حفظ صلح منطقهای و ثبات جهانی بهکار خواهیم بست.»
سوئیس در آمادهسازی مذاکرات برای آتشبس در اوکراین مشارکت دارد
وزارت امور خارجه سوئیس اعلام کرد که این کشور در آمادهسازی مذاکرات برای برقراری رژیم آتشبس در اوکراین مشارکت دارد، اما بحثی درباره برگزاری یک نشست جدید درباره اوکراین مطرح نیست.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «سوئیس همچنان به حفظ ارتباط با تمام طرفهای درگیر [در این مناقشه] ادامه میدهد. در زمان حاضر، سوئیس برنامهای برای برگزاری دومین کنفرانس صلح ندارد. تمرکز اصلی بر آمادهسازی مذاکرات برای آتشبس است، در حالی که یکی از عوامل کلیدی، انتخابات در ایالات متحده است.»
وزارت خارجه سوئیس از توضیح درباره کشورهایی که در این مذاکرات مشارکت دارند و اینکه چهکسی آغازگر این فعالیتهاست، خودداری کرد.
سفیر روسیه: بحران اوکراین زمانی پایان مییابد که کییف ضرورت صلح را درک کند
سرگئی بلیایف، سفیر روسیه در سوئد، در مصاحبهای ابراز عقیده کرد که بحران اوکراین زمانی پایان خواهد یافت که کییف و حامیان غربی آن ضرورت دستیابی به حلوفصل صلحآمیز و توافق را درک کنند.
وی گفت: «نمیتوان گفت این بحران چهزمانی پایان خواهد یافت، اما این بحران زمانی خاتمه خواهد یافت که اوکراین و حامیان غربی آن متوجه شوند که بههرطریقی باید به حلوفصل صلحآمیز دست یافت، و این حلوفصل همیشه از طریق مذاکره به دست میآید، و مذاکرات همیشه شامل مصالحه هستند.»
وزارت خارجه چین: کشورهای جنوب جهانی نگران تشدید اوضاع در اوکراین هستند
مائو نینگ، سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه اعلام کرد که کشورهای جنوب جهانی نگرانی خود را نسبت به تشدید وضعیت در اوکراین ابراز کرده و خواستار احترام به منافع مشروع همه طرفها در چارچوب پلتفرم «دوستان صلح» شدهاند.
وی گفت: «طرفها وضعیت کنونی را ارزیابی و نگرانی خود را از تشدید درگیری ابراز کردند. آنها تعهد خود را به احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و منافع مشروع همه کشورها تأیید کردند.»
این دیپلمات چینی تأکید کرد که سند نهایی نشست «دوستان صلح» نخستین موردی است که در آن کشورهای جنوب جهانی بهصورت جمعی در مورد حلوفصل بحران اوکراین موضعگیری کردهاند. بهگفته وی، «دوستان صلح» خواستار کاهش تنشها، جلوگیری از گسترش دامنه درگیریها و یافتن راهحلی جامع و بلندمدت برای بحران از طریق ابزارهای دیپلماتیک بر اساس منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی شدند.
دبیرکل ناتو: بحران اوکراین به مشکلی برای آمریکا تبدیل خواهد شد
مارک روته، دبیرکل ناتو معتقد است که بحران اوکراین به یک تهدید و مشکلی برای ایالات متحده تبدیل خواهد شد.
وی روز دوشنبه در مصاحبه با خبرگزاری "DPA" گفت: «من معتقدم که ترامپ همچنان در حال اندیشیدن به استراتژی خود در قبال اوکراین است، استدلال من برای او و بهطورکلی این است که بحران اوکراین به مشکلی برای آمریکا تبدیل خواهد شد.»
روته همچنین یادآور شد که همکاری روسیه با کره شمالی، ایران و چین موجب میشود «این بحران به یک تهدید برای ایالات متحده تبدیل شود.»
در پاسخ به این پرسش که آیا امکان آتشبس در اوکراین تا زمان برگزاری نشست ژوئن ناتو وجود دارد یا خیر، روته گفت: «نمیدانم، نمیتوانم چیزی را رد کنم، البته امیدوارم اوکراین بهزودی در موقعیتی قوی برای آغاز مذاکرات قرار گیرد، اما زمان دقیق آن قابل پیشبینی نیست.»
وی افزود: «ما باید تضمین کنیم که اوکراین، که اکنون در شرایط دشواری قرار دارد، موقعیت قدرتمندی را به دست آورد.»
در عین حال، روته از اظهارنظر درباره احتمال اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین خودداری کرد.
آمریکا از شهروندان خود خواست فوراً بلاروس را ترک کنند
وزارت امور خارجه آمریکا توصیهای را برای شهروندان خود منتشر کرده از آنها خواست فوراً خاک بلاروس را ترک کنند.
در این اطلاعیه که در وبسایت رسمی وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده، تأکید شده است که شهروندان آمریکایی نباید به بلاروس سفر کنند، علل این توصیه شامل اجرای خودسرانه قوانین محلی، خطر بازداشت، و نقش بلاروس در حمایت از اقدامات روسیه علیه اوکراین ذکر شده است.
عوامل دیگری که در این توصیه به آن اشاره شدهاند، احتمال بروز ناآرامیهای مدنی و محدودیت امکانات سفارت آمریکا در بلاروس است.
لازم به یادآوری است که فعالیتهای دیپلماتیک آمریکا در مینسک از 28 فوریه 2022 متوقف شده است، تمامی کارکنان سفارت تخلیه شدهاند و ارائه خدمات کنسولی، حتی خدمات اضطراری، بهطور موقت تعلیق شده است.
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.