«میانسالی»؛ کریستوفر همیلتن؛ ترجمه میثم محمد امینی؛ نشر نو در محاصره مرگ!

حمیدرضا امیدی‌سرور،   4020401001

میانسالی یکی از مهمترین و حساس‌ترین دوره‌های زندگی است. جایی که اغلب ایستاده و به عقب نگاه می کنیم: از نیمه زندگی گذاشته ایم و نیمه کمتری از آن پیش روی ماست

در محاصره مرگ!

«میانسالی»

نویسنده:  کریستوفر همیلتن

ترجمه: میثم محمد امینی

ناشر: فرهنگ نشر نو، چاپ اول 1402

159 صفحه، 100000 تومان

 

****

 

میانسالی یکی از مهمترین و حساس‌ترین دوره‌های زندگی است. جایی که اغلب ایستاده و به عقب نگاه می کنیم: از نیمه زندگی گذاشته ایم و نیمه کمتری از آن پیش روی ماست. افسوس که نمی توان به عقب بازگشت و مجال شروعی دوباره نیست. اگر مسیر را درست نیامده باشی تنها می توانی  راه عوض کنی که در چاه نیفتی!

انسانی که در میانه راه است به مسیری که در زندگی طی کرده شک می کند و با خود می اندیشد که آیا راهی که آمده ام و مقصدی که پیش رو دارم ارزش ادامه دادن دارد یا باید با اندیشیدن به پایان راه و نزدیکی مرگ، این مسیر را با دیده تردید نگاه کرد.

اگر به میان سالی رسیده اید و با بحرانهایش آشنایی دارید، یا اینکه می‌خواهید پیش رسیدن به آن با فراز و فرودهایش آشنایی داشته باشید، کتاب «میانسالی» نوشته کریستوفر همیلتن که اخیرا با ترجمه میثم محمد امینی به همت نشر نو راهی بازار نشر شده، فرصتی است منحصر به فرد که حیف است خواندن آن را از دست بدهید. نسخه اصلی این‌کتاب که درمجموعه خواندنی «کتابخانه فلسفه زندگی» منتشر شده است در سال ۲۰۰۹ برای نخستین بار به زبان اصلی به چاپ رسیده است.

کریستوفر همیلتن در این کتاب کوشیده برخی ویژگی‌های محوری میان‌سالی را از  منظری فلسفی مورد توجه قرار دهد و برای این کار البته از تجربیات شخصی خود نیز غافل نشده است. او برای درک بهتر آنچه میانسالی را شکل می‌دهند، از زندگی شخصی خود بهره بسیار گرفته است و هسته مرکزی این‌تجربه‌ها نیز رویداد به‌خصوصی است که زندگی‌اش را برای همیشه دگرگون کرده است. همیلتون معتقد است استفاده از تجربیات شخصی در این کتاب بعید نیست بخش هایی در آن بتوان دید که با قطعه دیگر متناقض یا در تعارض جلوه کند. همیلتن بدون آنکه ضرورتی در رفع این ‌مغایرت‌ها احساس کند برای درک بهتر این تجربه شخصی و عمومیت بخشیدن به آنها به سراغ اندیشه‌های پاره ای از فیلسوفان، هنرمندان و نویسندگان رفته است و با پیوند زدن آن با تجربیات شخصی اش به درک بهتر مخاطب در رابطه با این دوران بسیار مهم زندگی کمک کند.

به این ترتیب کریستوفر همیلتن که خود نوشته‌هایش را در سن میانسالی نوشته  است. برای بیان و بررسی احساسات و تجربیات دوران میانسالی در دنیای درکنار احساسات و تجربیات خودش  از اندیشه‌ها و یا نوشته های شوپنهاور و نیچه و هایدگر گرفته تا تالستوی و داستایوفسکی و کنراد، بهره گرفته تا به واکاوی جنبه‌های مختلف این دوره حساس زندگی بپردازد.

از نگاه او میانسالی دوره‌ای کلیدی در زندگی و دوره ارزیابی مجدد و اساسی کل زندگی است. او می‌گوید برای انسانِ میانسال، از جهتی وقت رو به پایان است و مرگ نزدیک، و از جهتی دیگر زندگی متوقف شده است. میانسالی دوره شک و تردید به همه‌چیز است؛ به خود، به خانواده، به گذشته، به آینده، به زندگی…

فریدریش نیچه فیلسوف آلمانی از معدود اندیشمندانی است درباره میانسالی و همچنین دیگر دوره های زندگی دغدغه دارد؛  میانسالی خود را به یک میوه پاییزی رسیده تشبیه می کند: چنین میوه ای به تعبیر جان کیتس تمام آفتاب تابستانی را درون خود دارد و از همین رو در حالت نوعی وفور و کمال خارق العاده است؛ اما این وضع چندان دوام ندارد و میوه ناگزیر می‌گندد. همچنین در میانسالی آدمی حضور مرگ را بیش از گذشته احساس می‌کند، چراکه می‌پندارد فرصت رو به پایان است و از این سبب زمان بسیار سریع در حال گذشتن است.

همیلتن کتاب خود را در چهار بخش نوشته است و آن را پیشگفتاری که مدخلی کوتاه برای ورود به متن اصلی کتاب، است آغاز می‌کند. در بخش اصلی کتاب او برای کندوکاو دوره میانسالی، مسائل مختلفی را که می‌توانند انسان را در این دوران از لحاظ ذهنی درگیر خود کنند به صورت مجزا مورد توجه قرار داده است بر این اساس بخش میانی کتاب که در واقع متن اصلی آن نیز هست ؛ بر پایه پانزده مضمون یا به زعم نویسنده علایم راهنمایی شکل داده است؛ این مضامینی که طرح بحث حول محورشان سامان گرفته عبارتند از : اتفاقی بودن زندگی، تن، زمان، وزن و بی وزنی، تنهایی، گوشت و پوست، نوستالژی، ملال، گناه، خودکشی، لذت، وفور و اشباع، گفت‌وگو، بچه ها و چشم انداز زندگی.     

در پایان نیز نویسنده در دو بخش کوتاه با عنوان پسگفتار و تاملی در پایان به جمع بندی و نتیجه گیری بحث پرداخته است.نویسنده در پسگفتار کتاب نیز با اشاره به زندگی نیچه و اندیشه هایش از وجود بحران میانسالی در زندگی او خبر می دهد، بحرانی که در چهل و چهار سالگی با آن درگیر بوده است و آن را چنین ترسیم کرده است:

«به پایان سی و پنجمین سال رسیده ام. از هزار و پانصد سال پیش به این سن میانه زندگی می گفته اند. دانته در همین سن الهام غیبی اش را تجربه کرد و در ابیات اول شعرش از آن می گوید. حال من در میانه زندگی هستم. چنان در محاصره مرگ که هر لحظه می تواند مرا برباید.»

اما  آیا نیچه نیز همانند بسیاری از ما توانست بر بحرانهایش غلبه کند؟ برای درک آنچه می‌تواند در این مسیر کمک حال ما باشد، کتاب حاضز حزفهای زیادی برای گفتن دارد.

 

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. دستاورد‌سازی برای دولت با قطع برق !

    2. یک یادآوری مهم به ظریف

    3. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

    4. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

    5. شگرد جدید تاکسی‌های اینترنتی برای افزایش هزینه سفر

    6. مازوت سوزی ، قطع برق و باقی قضایا !

    7. سندورم ALS اپوزیسیون

    8. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

    9. باتلاق «بی بی»

    10. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

    11. پزشکیان می‌داند که با چه کسی دیدار کرده؟/ زمزمه‌هایی درباره ممنوعیت دوباره واردات آیفون/ سایه تهدید رسایی بالای سر یک وزیر دولت

    12. محمود عباس: غزه در معرض نکبت دیگری قرار دارد

    13. افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی؟!

    14. آزمایش موشک قاره‌پیما توسط ایران؟/ گلایه‌های تند و تیز هاشمی از دولت پزشکیان/ ارتباط قطعی برق و برجام به‌ روایت یک نماینده مجلس

    15. سردار موسوی: پایگاه‌ها‌ی ‌موشکی را در عمق کشور توسعه دادیم

    16. نقاب هایی که وزارت بهداشت بر صورتش می زند!

    17. حد و مرز شفاف‌سازی اخبار تا کجاست؟

    18. میلیونها اتباع از یارانه استفاده می کنند/هیچ کمک بین المللی انجام نمی شود

    19. آیا ترامپ واقعا سر عقل آمده؟!

    20. آهای آقا و خانم سلبریتی! 

    21. پزشکیان در جلسه شورای عالی فضای مجازی: ادامه فیلترینگ قابل قبول نیست  

    22. ۳ نکته در مورد رویکرد احتمالی دولت ترامپ نسبت به ایران

    23. برهنگی مدعیان «زن زندگی آزادی»، صدای «من و تو» را هم درآورد !

    24. ۴ میلیون تومان هزینه یک باک بنزین سوپر

    25. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تشویق‌های ناآگاهانه «شروین حاجی‌پور» را به باتلاق توهم سوق می‌دهد/ امکان ندارد اسرائیل به‌ خاطر کاهش شدت پاسخ ایران آتش‌بس کند

    آخرین عناوین