سازکار پنهان دخیل در سردرد میگرنی مشخص شد

  4030420006

تهران- ایرنا- یک مطالعه جدید یک فرایند قبلا ناشناخته را شناسایی کرده است که طبق آن پروتئین‌هایی از مغز به عصب‌های حسی خاصی منتقل می‌شوند و موجب حملات میگرنی می‌شوند.

سازکار پنهان دخیل در سردرد میگرنی مشخص شد

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از سای تک دیلی، یک مطالعه تحقیقی، سازکار جدیدی را شناسایی کرده است که طبق آن پروتئین‌های آزاد شده در زمان حمله میگرنی به اعصاب حسی منتقل و موجب میگرن می‌شوند؛ این شناخت می‌تواند به درمان‌های نوآورانه‌ای برای میگرن و انواع دیگر سردرد منجر شود. این کشف ماهیت یک‌جانبه میگرن را توضیح می‌دهد و هدف‌های پروتئینی بالقوه جدیدی را برای درمان شناسایی می‌کند.

میگرن حالتی از سردرد شدید در یک طرف سر است که در حدود یک چهارم موارد با نشانه‌هایی همچون اختلالات موقتی بینایی یا حسی پیش از حمله میگرنی همراه می‌شود. هر چند با میزانی از قطعیت می‌دانیم که چرا بیماران این اورا (aura) را تجربه می‌کنند اما این یک راز بوده که چرا سردرد می‌گیرند و چرا میگرن یک‌طرفه است.

اکنون یک مطالعه جدید روی موش‌ها توسط محققان دانشگاه کپنهاگ دانمارک برای اولین بار نشان داده پروتئین‌های آزاد شده از مغز در زمان میگرن با اورا، از طریق مایع نخاعی به عصب‌های سیگنال‌های دهنده درد مسئول سردرد منتقل می‌شوند.

مارتین کاگ راسموسن از مرکز پزشکی عصبی (نورومدسین) در دانشگاه کپنهاگ و مولف اول این گزارش تحقیقی گفت: کشف کرده‌ایم که این پروتئین‌ها گروهی از سلول‌های عصبی حسی در پایه جمجمه را فعال می‌کنند که می‌توان این منطقه را دروازه‌ای برای ورود به سیستم عصبی حسی پیرامونی جمجمه توصیف کرد.

 

در این منطقه مانعی که معمولا از ورود مواد به عصب‌های پیرامونی جلوگیری می‌کند مفقود است و این موجب می‌شود مواد درون مایع نخاعی بتوانند وارد شوند و عصب‌های حسی سیگنال دهنده درد را فعال کنند که این منجر به سردرد می‌شود.

پروفسور مایکن ندرگارد از مولفان ارشد این مطالعه گفت: نتایج تحقیق ما حاکی است که کانال ارتباطی اصلی بین مغز و سیستم عصبی حسی پیرامونی را شناسایی کرده‌ایم. این مسیر سیگنال دهی ناشناخته است که برای ایجاد سردرد میگرنی مهم است و ممکن است با سایر بیماری‌های سردرد نیز ارتباط داشته باشد.

سیستم عصبی پیرامونی تشکیل شده از همه فیبرهای عصبی مسئول ارتباط بین سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع و پوست)، ارگان‌ها و عضلات است. سیستم عصبی حسی که بخشی از سیستم عصبی پیرامونی است مسئول انتقال اطلاعات درباره کارهایی مثل لمس، خارش و درد به مغز است.

نتایج این مطالعه بینش‌هایی در این خصوص فراهم می‌کند که چرا میگرن معمولا یک طرفه است که این مساله تا کنون یک راز برای دانشمندان بوده است.

راسموسن در این خصوص گفت: بیشتر بیماران سردردهای یک طرفه‌ای (در یک سمت سر) را تجربه میکنند و این مسیر سیگنال دهی می‌تواند به توضیح این مساله کمک کند. مطالعه ما درباره این که پروتئینها چگونه از مغز منتقل میشوند نشان میدهد که مواد به کل فضای درون جمجمه‌ای (intracranial) حمل نمیشوند بلکه عمدتا به سیستم حسی در همان طرف منتقل میشوند و این همان چیزی است که موجب سردردهای یک طرفی میشود.

این مطالعه روی موش‌ها انجام شده اما به گفته دانشمندان شواهد زیادی نشان می‌دهد عملکرد این مسیر سیگنال‌دهی در انسان‌ها نیز به همین شکل است.

این محققان با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته مانند طیف‌سنجی گسترده که قادر به شناسایی بخش زیادی از پروتئین‌ها در یک نمونه داده شده است ، مواد آزاد شده در زمان مرحله «اورا» میگرن یعنی در همان مرحله اختلالات بینایی را آنالیز کردند.

گروه پروتئین‌های شناسایی شده توسط این محققان شامل CGRP می‌شود؛ پروتئینی که پیش از این نیز با میگرن مرتبط شده بود و در درمان‌های موجود به کار رفته بود. اما این محققان یک رشته از پروتئین‌های دیگر را هم کشف کردند که ممکن است راه را برای گزینه‌های درمانی جدید هموار سازند.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. چرا به سلاح اتمی نیاز نداریم؟

    2. اعراب و اتحادیه اروپا بدنبال تعامل دیپلماتیک با ایران

    3. تصاویری از حضور ظریف با عینک و کلاه و ماسک در مراسم تشییع شهید نیلفروشان/ معاون راهبردی رئیس جمهوری چرا با پوشش ناشناس به مراسم رفت؟

    4. پاسخ تهران به اظهارات صدراعظم آلمان 

    5. چرا جوانان از ازدواج هراس دارند؟  

    6. واکاوی یک ادعا درباره بی‌بی/ آیا نتانیاهو ایرانی‌الاصل است؟!

    7. ادعای خبرساز سخنگوی ارتش اسراییل / یحیی السنوار به شهادت رسید؟

    8. غیبت «قاآنی» عملیات فریب‌ ایران بود/ معادله جنگی جدید در راه است  

    9. دموکراسی به سبک آمریکایی!

    10. وقتی فلسطینی‌ را انسان نمی‌دانند!

    11. ارتش انگلیس در لبنان؛ پروژه ناتو برای آینده خاورمیانه چیست؟

    12. پاسخ یوسف پزشکیان به اظهاراتی که رسایی به رئیس‌جمهور نسبت داد

    13. بررسی ادعای رسانه‌های غربی درباره اقدام ضدایرانی احتمالی اسرائیل / پاسخ کوبنده تهران به خطای تل‌آویو

    14. واکنش آمریکا به جنایت اخیر صهیونیست‌ها در غزه

    15. عراقچی: دوران «تفرقه بینداز و حکومت کن» اروپایی‌ها به سر رسیده است

    پربحث‌های هفته

    1. حالا که اروپا سه شرکت هواپیمایی ایران را تحریم کرده، ما هم تنگه هرمز را ببندیم!

    2. افشاگری بزرگ درباره قدرت نظامی ایران/ آنچه تا حالا دیده اید نوک کوه یخ بوده است! / سلاح هایی قوی تر از بمب هسته ای در اختیار داریم!

    3. اسرائیل ممکن است انبار‌های موشک و پهپاد ایران را مورد حمله قرار دهد

    4. در فضیلت «نصیری» نشدن!

    5. چرا به سلاح اتمی نیاز نداریم؟

    6. پزشکیان: به پرونده حمله به سفارت آذربایجان رسیدگی خواهیم کرد

    7. سکانداری تورم

    8. شهرداری تهران شعر سعدی را وارونه نوشت

    9. چرا آمریکا این دفاع ضدموشکی را به اسراییل داد

    10. خودروی خوب حق مردم است اما …

    11. یک پرسش ساده از وزیر محترم بهداشت

    12. صحبت های جنجالی بیژن عبدالکریمی درباره گشت ارشاد !

    13. خیبرشکن ۲ مخصوص انهدام سامانه‌های پدافندی

    14. چرا می خواهند ایران را در طوفان‌الاقصی شریک کنند؟!

    15. پاسخ همتی به ادعای سرکشی به حساب‌های مردم/ واکنش وزیر دفاع به سامانه تاد اسرائیل/ پیشنهاد شریعتمداری درباره بستن تنگه هرمز

    16. لیلا بلوکات تبرئه شد/ ازسرگیری فعالیت‌های هنری و اجتماعی

    17. توزیع شناسنامه الکترونیک افغان‌ها در ایران آغاز می‌شود

    18. پشت پرده کاهش حملات هوایی صهیونیست ها به بیروت چیست؟

    19. سردار قاآنی و گیجیِ سعید الصحاف های مجازی!

    20. دشمن دیرینه ایرانیان

    21. واکنش مدیران صداوسیما به نظرسنجی پُرحاشیه ادامه دارد

    22. انتقاد تند روزنامه جمهوری اسلامی به سید حسن خمینی

    23. یک هشدار قابل‌تامل در مورد لبنان

    24. اعراب و اتحادیه اروپا بدنبال تعامل دیپلماتیک با ایران

    25. وطن‌فروشی به سبک مهدی نصیری

    آخرین عناوین