گروسی: برجام می‌تواند الهام‌بخش توافق هسته‌ای جدید با ایران باشد

  4031103083 ۰ نظر، ۲ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌عنوان مسئول نهاد ناظر بر اجرای تعهدات هسته‌ای برجام، با تاکید بر اینکه توافقات سال ۹۴ با پیشرفت‌های صنعت هسته‌ای ایران سازگار نیست، گفت: برجام می‌تواند الهام‌بخش و الگوی توافق جدید با ایران باشد.

گروسی: برجام می‌تواند الهام‌بخش توافق هسته‌ای جدید با ایران باشد

به گزارش ایرنا، رافائل گروسی روز چهارشنبه در مجمع جهانی اقتصاد تصریح کرد که بر اساس بازرسی‌های صورت گرفته توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران سلاح هسته ای ندارد.

وی اظهار داشت: اگر از سال ۲۰۱۸ و زمان آغاز فروپاشی برجام شروع کنیم و آن را با وضعیت سال ۲۰۲۵ مقایسه کنیم، برنامه هسته‌ای ایران در تمام جهات گسترش یافته است. واضح است که توافق برجام دیگر پاسخگوی شرایط کنونی نیست و باید به فکر چارچوبی جدید باشیم.

مدیرکل آژانس افزود: اصول بنیادین برجام، مانند رویکرد معامله‌ای، همچنان می‌تواند الهام‌بخش یک توافق جدید باشد. این مسئله‌ای است که من در تهران با رئیس‌جمهور ایران و وزیر امور خارجه این کشور درباره آن صحبت کردم. شاید توافق جدید با الهام از رویکرد دولت ترامپ و با همراهی کشورهای اروپایی (E3) شکل بگیرد، اما این فرایند بسیار پیچیده و دشوار است.

گروسی عنوان کرد: چالش اصلی این است که دیگر نمی‌توان انتظار داشت تمام بازیگران کلیدی در یک طرف میز مذاکره قرار بگیرند. در گذشته، حتی با وجود تفاوت‌های بزرگ میان اعضای گروه ۵+۱، یک درک مشترک وجود داشت. اما اکنون دیگر چنین نیست. این تغییر بنیادین نیازمند معماری جدیدی برای مذاکرات است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید در آن نقش اساسی ایفا کند.

به گزارش ایرنا، ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌ها، به‌عنوان کشوری مسئولیت‌پذیر، تعهدات خود را به‌طور کامل اجرا کرد؛ موضوعی که در ۱۶ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد تأیید قرار گرفت. با این حال، پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ و تصمیم یکجانبه او برای خروج از برجام در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، تحریم‌هایی که طبق توافق لغو شده بودند، دوباره اعمال شدند.

در واکنش به این اقدام، ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام فعال کرد. در نتیجه، اعضای باقی‌مانده توافق با صدور بیانیه‌ای، ۱۱ تعهد برای جبران خسارت‌های ناشی از خروج آمریکا ارائه کردند. با این وجود، اجرای نامتوازن برجام و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا، ایران را ناچار کرد تا یک سال پس از خروج واشنگتن، اجرای گام‌به‌گام برخی از اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای خود را متوقف کند. در این مدت، ایران با پایبندی به توافق، به کشورهای اروپایی فرصت داد تا وعده‌های خود را عملی کنند، اما به دلیل عدم تحقق این وعده‌ها، تهران در چند مرحله تعهدات خود را کاهش داد.

با روی کار آمدن جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱، این دولت سیاست خروج یکجانبه ترامپ از برجام را محکوم کرد اما در عمل همان سیاست فشار حداکثری دولت پیشین را ادامه داد. به‌رغم ادعای واشنگتن برای بازگشت به دیپلماسی، کاخ سفید اراده لازم برای بازگشت به برجام و جبران سیاست‌های شکست‌خورده ترامپ را نشان نداده است.

مذاکرات برای احیای برجام طی هشت دور در وین برگزار شد و نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در این گفت‌وگوها شرکت کردند. هیأت آمریکایی نیز به‌طور غیرمستقیم در مذاکرات حضور داشت اما به دلیل تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری و زیاده‌خواهی واشنگتن، توافقی حاصل نشد.

از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی از هر فرصتی برای تبیین مواضع، طرح دغدغه‌ها و پیگیری مطالبات خود استفاده می‌کند، گفت‌وگوها برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و اتحادیه اروپا را پیگیری می‌کند. تاکنون سه دور گفت‌وگو برگزار شده و طرف‌ها در تلاش هستند تا زمینه لازم را برای کاهش تنش‌ها و ادامه روند دیپلماسی فراهم کنند.

ایران همواره تأکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابل اعتماد که تحریم‌ها را به‌صورت تضمین‌شده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد.

دیدگاه کاربران


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. هم فرصت، هم تهدید!

  9. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  10. لطفا جوگیر نشوید!

  11. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  12. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  13. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  14. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  15. دیوانه یا عاقل؟!

  16. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  17. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  18. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  19. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  20. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  21. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  22. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  23. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  24. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  25. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

آخرین عناوین