چرا شبکه‌های برون‌مرزی صداوسیما تعطیل می‌شوند؟!

علیرضا نظری*،   3990329023 ۲۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

پس از تعطیلی شبکه الکوثر که به زبان عربی به پخش برنامه می‌پرداخت، معاون برون مرزی سازمان صداوسيما خبر از تعطیلی شبکه تلویزیونی سحر به زبان اردو و رادیو دری افغانستان داد.

چرا شبکه‌های برون‌مرزی صداوسیما تعطیل می‌شوند؟!

پیمان جبلی معاون سازمان صداوسیما از «انباشته شدن بدهی‌ها به شرکت‌های ماهواره‌ای» و همچنین «انباشت بدهی به ایستگاه‌های پخش» پرده برداشت و خواستار ورود دستگاه‌های نظارتی به موضوع «تعطیلی تریبون‌ها و تبلیغات جمهوری اسلامی در خارج از کشور» شد.
تعطیلی پی در پی شبکه‌های برون مرزی در حالی صورت می‌گیرد که پیشتر اعلام شده بود، این معاونت درصدد راه‌اندازی «شبکه‌های تلویزیونی فرانسوی و روسی» است. ادعایی که با هدف «پوشش دادن مناطق مهم مخاطبین جمهوری اسلامی» در دستور کار قرار گرفته بود.
معاون صداوسیما پس از اعلام تعطیلی سه شبکه رادیویی و تلویزیونی از مجموعه تحت مدیریت‌ش، به‌تازگی گفته «پرس‌تی‌وی، العالم، آی فیلم انگلیسی و عربی نیز از روی ماهواره حذف خواهند شد» که دلیل این مسئله را دریافت نکردن «حتی یک دلار از سهمیه ارزی» دانسته است.

هدف معاونت برون‌مرزی صداوسیما چیست؟

صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران با هدف تاثیرگذاری بر مخاطبان بین‌المللی، آشنایی آنان با معارف انقلاب اسلامی و اسلام ناب محمدی (ص) و همچنین به عنوان تریبون نظام اسلامی ایران جهت تبلیغ و ترویج دستاوردهای کشور و ایجاد همدلی و مودت با سایر ملت‌ها، به آنتن‌های برون‌مرزی علاقه‌مند شد. در سال‌های اولیه‌ی انقلاب با پخش خبر تلاش داشت، تحلیل‌های موثق را در اختیار ملت‌های خارج از مرزهای ایران قرار دهد. سال ۱۳۶۳ جدایی حوزه برون‌مرزی از اداره کل اطلاعات و اخبار کلید خورد و در نهایت با حکم محمد هاشمی –رئیس وقت صداوسیما- به یک معاونت مستقل با نام «معاونت برون‌مرزی» تبدیل شد.


شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی معاونت برون مرزی صداوسیما با 30 زبان زنده با مردم دنیا ارتباط دارد و طبق پیوست قانون بودجه سال 1398، تعداد 66 شبکه رادیویی و تلویزیونی را شامل می‌شود. ارتباطی که علاوه بر انتقال رویکرد اسلامی نظام، به تعامل فرهنگی و سیاسی نیز می‌بایست کمک کند. این یاری گرفتن از رسانه جهت پیش‌برد اهداف، سیاسی، فرهنگی و حتی امنیتی امری قدیمی است که برای مثال رادیوی انگلیسی بی بی سی از حدود یکصد سال پیش (۱۹۲۷)، به این سمت حرکت کرده است. این شبکه در قیاس با معاونت برون مرزی سازمان صداوسیما تقریبا به یک میزان با زبان‌های مختلف برنامه‌سازی و تولید محتوا می‌کند اما آنچه که اهمیت دارد، میزان تاثیرگذاری و شکل‌دهی افکار عمومی در سطح بین‌المللی است.


از سوی دیگر شبکه‌های برون مرزی در بسیاری از کشورهای جهان مطابق خط‌مشی کلان این کشورها در امور خارجی فعالیت کرده و بخشی از بودجه آنها توسط وزارت خارجه تامین می‌گردد. 


شبکه‌های برون مرزی صدا و سیما چه چیزی پخش می‌کنند؟


اگر همین امروز تمامی رادیوها و تلویزیون‌های برون مرزی خاموش شوند و سیگنال‌دهی آنها قطع شود، چه لطمه‌ای به پوشش اخبار ایران در بیرون از مرزها وارد می‌شود؟ آیا زبان نظام قاصر است از اینکه در شبکه های اجتماعی و سایت‌ها و خبرگزاری‌ها نگاه خود را مطرح کند یا اینکه صرفا این شبکه‌ها ویترینی هستند برای اعلام حضور در بین شبکه‌های ماهواره‌ای و لزوم روشن ماندن آنها نه از روی تاثیرگذاری و جذب مخاطب که از روی تکرارپذیری و الزام تداوم این روند، ادامه می‌یابد؟


برای پاسخ به این دو سوال باید گزارش‌های داخلی (که انتشار عمومی نمی‌یابند) مورد مطالعه قرار گیرند. برای مثال در آخرین گزارش عملکردی که این سازمان منتشر کرده است (کتاب سال 1397) آمارهای جالبی از ساختارهای تلویزیونی آمده است. این گزارش‌ها بر اساس تحلیل‌های بیرونی نیست و همانطور که اشاره شد، گزارش‌هایی است که در سازمان صداوسیما و از طرف شبکه‌ها و معاونت برون مرزی تکمیل شده است.



در بخش ساختارهای تلویزیونی، هیسپان تی وی و پرس تی وی به عنوان دو شبکه‌ی خبری که مهم ترین شبکه‌های معاونت برون مرزی نیز به حساب می‌آیند، هیچ برنامه‌ای در ساختار مستند، ترکیبی نمایشی و غیرنمایشی (برنامه‌های گفتگو محور به همراه گزارش، مستند کوتاه و...) ندارند. به عبارت دیگر این شبکه ها صرفا به پخش خبر می‌پردازند و استفاده از سایر ساختارهای تلویزیونی را به کلی کنار گذاشتند. این آمار را مقایسه کنید با ساختارهای متنوعی که در شبکه‌های خبری تلویزیونی بین‌المللی مثل CNN ، الجزیره، BBC و... وجود دارد.


البته آی فیلم عربی، انگلیسی و دری نیز که شبکه‌های سرگرم کننده هستند و به عبارت دیگر هدف‌شان بیشتر از اطلاع رسانی، انتقال جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی ایران است، از ساختارهای متنوع برنامه‌سازی هیچ استفاده‌ای نمی‌کنند و صرفا به پخش فیلم و سریال می‌پردازند و حتی از پویانمایی نیز برای افزایش جذابیت بین برنامه‌هایشان بهره‌ای نمی‌برند!



در حوزه رویکردهای برنامه‌سازی، مجموعه آی فیلم و سحر بیش از بقیه بخش‌ها دچار خطای استراتژیک هستند. از آنجا که این دو مجموعه صرفا رویکرد اطلاع رسانی ندارند و بیشتر جهت ارتباط فرهنگی با سایر ملت‌ها برنامه‌ریزی شدند، در حوزه تفریح و سرگرمی و ارشادی-تربیتی، کمتر از اطلاعاتی-آموزشی برنامه‌سازی کردند. این مسئله به صورت طبیعی، باعث ریزش مخاطبانی می‌شود که مثلا در شبکه آی فیلم می‌خواهند سرگرم شوند اما با حجم انبوهی از اطلاعات مواجه می‌گردند.



در توضیح طبقات برنامه‌سازی به صورت خلاصه می توان برنامه های طبقه (د) را برنامه‌های تدوینی آرشیوی و یا اصلاح و آماده‌سازی و... نامید. برنامه‌های طبقه (ج) به برنامه‌های ترکیبی زنده و یا تولیدی و همچنین زنده / تولیدی مانند: برنامه‌های کارشناس و مجری‌محور گفته می‌شود. برنامه‌های طبقه (ب) عمدتاً برنامه‌های تولیدی مستند و یا برنامه‌های بازسازی نمایشی شخصیت‌های معروف گذشته و ...هستند و طبقه (الف) سریال‌های تلویزیونی و تله فیلم‌ها (فیلم‌های 90 دقیقه‌ای تلویزیونی) می‌باشند. همانطور که در جدول فوق مشخص است برنامه‌های طبقات الف و ب که عموما مخاطب فعالِ زیادی را جذب می‌کند و البته هزینه نسبتاً بالایی هم دارد، در تمامی شبکه‌های برون مرزی نادیده گرفته شده است.

بدون شبکه‌های برون‌مرزی چه خواهد شد؟

گزارش‌های سالانه و دوره‌ای مبنی بر تعداد و رضایت مخاطبان شبکه‌های برون مرزی (آنطور که مرتبط با شبکه‌های رادیو و تلویزیونی سراسری و استانی منتشر می‌شود) وجود ندارد یا در دسترس نیست. به عبارت دیگر نمی توان تخمین زد که شبکه های برون مرزی برای چه کسی پخش می‌شوند و آیا مخاطبان‌شان آنها را می‌بینند؟ صرفا مصاحبه یا آمارهای غیرمتمرکزی در بازه‌های خاص منتشر شده است که تردیدهای جدی درباره آن‌ها وجود دارد؛ نظیر مصاحبه یکی از مدیران این شبکه به‌نام حبیب عبدالحسین مدیر سایت و شبکه‌های اجتماعی شبکه پرس تی وی در فضای مجازی که شبکه‌های اجتماعی این رسانه را پربازدید و با دنبال‌کننده‌های زیاد معرفی کرده است.

همچنین گزارشی در سال 1393 منتشر شده است که بیان می‌کند «در فاصله روزهای 10 شهریور تا 10 مهر نزدیک به 100 میلیون نفر به وب‌سایت این شبکه مراجعه کرده‌اند.» در سال 1391 نیز در گزارشی ادعا شده که بر اساس یافته‌های نظرسنجی روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن، «82 درصد جمعیت اهل تسنن بحرین مخاطب شبکه خبری العالم هستند.».


اگرچه چنین گزارش‌های محدودی که بیشتر در ارتباط با شبکه‌های مهم برون مرزی هستند، منتشر می‌شوند (مثل پرس تی وی، العالم، هیسپان تی وی و...) اما مهم‌تر از آن توجه به تاثیرات این شبکه‌هاست که قابل بررسی است. اگر هدف این شبکه ها و مخاطبان آن به صورت دقیق مشخص می‌شد و هرکدام از برنامه‌هایی که ساخته، تولید و پخش می‌شوند با تکیه بر پژوهش پیش می‌رفتند، می‌شد مدعی پیشرفت یا پسرفت بود.


به عبارت دیگر وقتی که مخاطبان «کلی» معین می شوند و نشانه ای از هدف‌گذاری های دقیق نیست، جذب 1 مخاطب یا 100 میلیون مخاطب تفاوتی ندارد چون احتمالا در هر دو، جذب مخاطب اتفاقی یا مبتنی بر عوامل بیرونی (مثل انقلاب، شورش و...) بوده است که نیاز مخاطبان به شبکه های خبری بیشتر می شود. دقت در جدول زیر نشانگر بی‌هدفی این برنامه‌هاست.

شبکه‌های تلویزیونی پرس تی وی، هیسپان تی وی، العالم، الکوثر، مجموعه‌های سحر و آی‌فیلم صرفا برای مخاطب عام برنامه‌سازی می‌کنند و برای مثال حتی یک باکس خبری یا ویژه جداگانه برای جوانان درنظر نگرفته‌اند. (هرچند اصل این تقسیم بندی کنداکتور که عموما بر اساس سن انجام می‌شود، منسوخ است اما در همین ابعاد نیز اخبار و بخش های مختلف برنامه‌سازی با شلیک بی‌هدف منتظر مخاطبان عام هستند!)

چه باید کرد؟

بخشی از وظایف صداوسیما به عنوان یک رسانه حاکمیتی، تبلیغ و ترویج خدمات و رویکرد نظام در حوزه های مختلف برای ملت‌هاست. از این جهت می‌توان وجود معاونت برون‌مرزی را توجیه کرد اما صرفا وجود آن اهمیت ندارد. آنچه که مهم است، عملکرد این رسانه‌هاست.ارائه‌ی گزارش‌های دقیق به دولت و نهادهای نظارتی و انتشار گزارش‌های ارزیابی عملکرد، مخاطب پژوهی و برنامه‌ریزی جهت‌مند برای این رسانه‌ها اهمیت بسزایی دارد.از سوی دیگر پرداختن به عملکرد این رسانه‌ها می‌تواند فضای افکار عمومی را در جهت حمایت از آنها (اگر مفید باشند) سوق دهد.


دولت نیز باید با درک درست از کار رسانه‌ای برای سایر ملت‌ها و رساندن صدای مظلومیت جمهوری اسلامی و حمایت از مظلومان از فعالیت‌های برون مرزی صداو سیما حمایت کند و نیازهای آنان را برطرف نماید .
البته مشروط بر آنکه در بیان میزان نفوذ و تأثیر گذاری این شبکه‌ها واقع‌بینی و واقع‌گویی رخ داده باشد.


 شفاف‌سازی در ارتباط با عملکرد  شبکه‌هایی که در داخل مخاطب ندارند و همچنین مشخص کردن میزان مخاطب، هزینه و محدوده‌ی پخش ماهواره‌ای می‌تواند دولت را نیز مجاب به حمایت از این شبکه‌ها کند.


 از سوی دیگر گاهی ناهماهنگی‌هایی بین دولت و سایر نهادهای متولی امور خارجه و صدا و سیما در راهبرد های کلان نسبت به یک کشور و منطقه دیده می‌شود که این امر ناشی از نقص یا ضعف ساختار اداره این شبکه‌هاست. طبیعتا می‌بایست در این ساختار مدیریتی، بدون کمرنگ شدن نقش مدیران سازمان به آن نهاد‌ها نیز توجه شود. 


 آنچه که اهمیت دارد، شفافیت است. هزینه‌های ارزی سازمان صداوسیما می بایست خروجی و ورودی مشخصی داشته باشند و نظارت متعین بر آنها صورت گیرد وگرنه اظهارات رسانه‌ای و گلایه گذاری‌های مرسوم دردی را دوا نمی‌کند.

*عضو هیات علمی پژوهشکده سیاست پژوهی حکمت

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۴۸۷۹۲۰۱۲:۴۶:۱۱ ۱۳۹۹/۳/۲۹
شبکه های درون مرزی هم محتوای خاصی ندارند بودجشو قطع کنند بدن به نیازمندان
کاظم۱۴۸۷۹۲۳۱۲:۴۷:۴۴ ۱۳۹۹/۳/۲۹
ای کاش هزینه هایش را هم اعلام می کردند .
ناشناس۱۴۸۷۹۳۰۱۲:۵۰:۰۰ ۱۳۹۹/۳/۲۹
صدا و سیما میبایست به فضای سبز و پارکینگ طبقاتی تغییر کاربری دهد .
ناشناس۱۴۸۷۹۳۳۱۲:۵۱:۳۶ ۱۳۹۹/۳/۲۹
صدا و سیما برای مردم خودمان برنامه جاذب ندارد، طوری که مردم به ماهواره پناه برده اند. حالا چطور می خواهد با cnn و HBOو.... رقابت کند؟
ناشناس۱۴۸۷۹۳۷۱۲:۵۵:۰۱ ۱۳۹۹/۳/۲۹
برنامه های بی محتوی و بی کیفیت صدا و سیما مردم رو هُل میده به سمت استفاده از ماهواره
ناشناس۱۴۸۷۹۳۹۱۲:۵۶:۵۲ ۱۳۹۹/۳/۲۹
صدا و سیما در ایران چقدر مخاطب دارد ؟؟ چرا باید بی جهت هزینه شود ؟؟
ناشناس۱۴۸۷۹۴۱۱۲:۵۸:۱۷ ۱۳۹۹/۳/۲۹
هر ۳۷ تا کانال رادیو و تلویزیون ما ، اندازه یک کانال کشورهای همطراز ما در منطقه هم نمیشود .
ناشناس۱۴۸۷۹۴۵۱۳:۰۰:۲۷ ۱۳۹۹/۳/۲۹
تمام شبکه های برون مرزی و درون مرزی صدا و سیما باید تعطیل گردد . فقط شبکه مستند حیوانات باید دایر باشد .
ناشناس۱۴۸۷۹۴۷۱۳:۰۰:۳۸ ۱۳۹۹/۳/۲۹
اگر خارج از مرزهای ایران با روش زندگی و اداره کشور ما آشنا هم نشدند، نشدند. زندگیشان را می کنند!
ناشناس۱۴۸۷۹۵۸۱۳:۱۰:۴۱ ۱۳۹۹/۳/۲۹
خدایا این یعنی فاجعه.در زمانه ای که دشمنان قسم خورده این ملت چپ و راست شبکه و کانال راه میندازن اونوقت صدا و سیما این چهار تا شبکه رو هم تعطیل میکنه!!! فاجعه از این بزرگتر هست؟
ناشناس۱۴۸۷۹۷۷۱۳:۲۱:۳۲ ۱۳۹۹/۳/۲۹
هیچ حرفی برا گفتن نداریم
ناشناس۱۴۸۷۹۸۷۱۳:۳۲:۴۹ ۱۳۹۹/۳/۲۹
بودجه صدا و سیما باید کلا قطع شود و این پول ها صرف ایجاد اشتغال و مبارزه با بیکاری شود
ناشناس۱۴۸۸۰۲۵۱۴:۰۲:۲۱ ۱۳۹۹/۳/۲۹
خود صدا و سیما هم باید تعطیل شود، چه رسد به شبکه های برون مرزی!
ناشناس۱۴۸۸۰۳۱۱۴:۱۵:۳۰ ۱۳۹۹/۳/۲۹
لطف خداست در حق ما ایرانیها که از این بیشتر پول این ملت هدر نره
ناشناس۱۴۸۸۰۵۶۱۴:۴۸:۳۱ ۱۳۹۹/۳/۲۹
امیدوارم خودتون متوجه شده باشید بایکوت رسانه ها چقدر بده.
ناشناس۱۴۸۸۱۱۰۱۵:۴۶:۵۴ ۱۳۹۹/۳/۲۹
صدا و سیما از محل درآمدهایش بپردازد چرا باید هر خرجی ردیف بودجه داشته باشد و از پول بچه یتیم پرداخت شود
طالبی۱۴۸۸۱۳۲۱۶:۲۹:۲۴ ۱۳۹۹/۳/۲۹
من مدتها با این شبکه ها همکاری داشتم اما دو مسئله وجود داشت یکی اینکه دستمزدها پایین بود و عملا برنامه ها بی کیفیت و گفتگو محور بود ثانیا مدیران شبکه ها درکی از ماموریت شبکه و فرهنگ مخاطب نداشتن
محمد۱۴۸۸۲۱۹۱۸:۴۱:۱۰ ۱۳۹۹/۳/۲۹
ماهواره ها دلار مخوان نداریم بهتر که تعطیل شدن
مجید۱۴۸۸۲۹۲۲۱:۰۸:۲۶ ۱۳۹۹/۳/۲۹
مگر درون مرزی صدا و سیما چه تاثیر گذاری داشته که برون مرزی بخواهد اثر گذاری کند.
احمد۱۴۸۸۳۱۳۲۱:۵۹:۳۸ ۱۳۹۹/۳/۲۹
چرا این شبکه اگر چیزی تولید نمی کنند فعالن...
ناشناس۱۴۸۸۳۹۶۰۰:۱۶:۰۸ ۱۳۹۹/۳/۳۰
کسی پرس تی وی نگاه نمیکنه
ناشناس۱۴۸۸۶۴۶۱۲:۱۸:۵۸ ۱۳۹۹/۳/۳۰
با وجود فشار دولت و ریاست جناب عسگری صدا و سیما کلا تعطیله
ناشناس۱۴۸۸۸۳۲۱۵:۴۰:۴۵ ۱۳۹۹/۳/۳۰
چون برنامه هایشان غیر واقعی تصنعی وبدون مخاطب است
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  2. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  3. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  4. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  5. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  6. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  7. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  8. عارف: مچ گیری هنر نیست/ حق نداریم در زندگی مردم تجسس کنیم

  9. ژاله علو درگذشت

  10. هیچ قدرتی در زمین، دریا و هوا یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  11. سرلشکر سلامی: هیچ قدرتی در عالم، یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  12. تندروها از دولت انتقاد نمی‌کنند، انتقام می‌گیرند

  13. گزافه گویی نتانیاهو درباره ایران

  14. تازه‌ترين تأملات نظامي

  15. خشم سلطنت طلبان از مقایسه فرح پهلوی و اسماء اسد در بی بی سی فارسی به روایت رسانه اصولگرا/ موج فحاشی به راه افتاده است

  16. هشدار عباس عبدی: پزشکیان آخرین فرصت است/ مقاومت مقابل رفع فیلترینگ و اصرار بر اجرای مصوبه حجاب چیزی جز نقض پیمان است؟

  17. وکالتی نمی‌جنگیم، مستقیم می زنیم؛ آیا ایران به تنهایی از پس کار خود برمی‌آید؟

  18. افشای اسرار پیجرها ؛ مواد منفجره دقیقا کجا جاسازی شده بود؟ | مأمور موساد: ۱۰ سال آن‌ها را غیرفعال نگه داشتیم

پربحث‌های هفته

  1. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  7. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  8. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  9. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  10. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  11. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  12. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  13. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  14. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  15. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  16. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  17. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  18. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  19. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  20. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  21. امان از این یاغی!..

  22. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  23. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  24. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  25. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

آخرین عناوین