بانک مرکزی اعلام کرد: حتی یک دلار هم ارز ترجیحی به واردات چای ندادیم

  4020915070 ۲۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

بانک مرکزی بااعلام این که حتی یک دلار ارز ترجیحی برای واردات چای نداده است، عنوان کرد: این بانک به منظور جلوگیری از ایجاد درخواست‌های غیرواقعی تخصیص ارز، از طریق سامانه رفع تعهد ارزی واردات اقدام می کند.

بانک مرکزی اعلام کرد: حتی یک دلار هم ارز ترجیحی به واردات چای ندادیم

بانک مرکزی اعلام کرد: این بانک به منظور جلوگیری از ایجاد درخواست‌های غیر واقعی تخصیص ارز، دست به اجرای اقدامات متعددی زده است، سامانه رفع تعهد ارزی واردات راه اندازی شده و بانک‌ها و موسسات اعتباری به مسدودسازی معادل ریالی مبلغ ارزی در حساب‌های متقاضی نزد بانک‌ها به عنوان سپرده تخصیص ارز در زمان ایجاد یا تمدید گواهی ثبت آماری ملزم هستند.

با تاکید بر اینکه در مورد پرونده «واردات چای دبش»، حتی یک دلار ارز ترجیحی با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان نیز اختصاص نداده است، اعلام کرد: تمامی ارز تخصیص یافته برای واردات چای ارز با نرخ نیمایی بوده و لذا ارتباط دادن این پرونده با سیاست‌های ارزی بانک مرکزی در قالب سیاست تثبیت کذب محض است.

بانک مرکزی اعلام کرد: رویکرد کلی سیاست‌های بانک مرکزی در دوره اخیر بر تثبیت وضعیت اقتصاد کشور، کنترل و مدیریت نقدینگی، کاهش نوسانات نرخ ارز، تنظیم گری بازار پول، بازار ارز، تامین مالی و هدایت منابع به سمت فعالیت‌های تولیدی استوار بوده است.

بررسی آمارهای اقتصادی کشور در این دوره حاکی از آن است که در نتیجه اتخاذ رویکردهای فوق و دیگر تحولات اقتصادی و سیاسی کشور، تغییر و بهبود قابل ملاحظه‌ای در روند برخی از شاخص های مهم اقتصاد کلان نظیر نرخ رشد تولید و نقدینگی بوجود آمده است و انتظار می رود که در سایه ثبات ایجاد شده در بازار ارز، نرخ تورم نیز در ماههای آتی سال جاری به سطوح پایین تر تنزل یابد.

طبق اعلام بانک مرکزی، این بانک در مورد بازار ارز، بانک مرکزی در دوره مدیریت جدید خود در چارچوب سیاست‌های تثبیت اقتصادی، فعالیت‌های خود را معطوف به سه بخش عمده «بهبود انتظارات آحاد جامعه از طریق پیش‌بینی‌پذیر نمودن وضعیت اقتصادی»، «کنترل مصارف ارزی» و «افزایش منابع ارزی قابل دسترس در قالب استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی» نموده است.

بر این اساس اقدامات متعددی را در راستای تقویت ثبات و کاهش دامنه نوسانات بازار ارز، جلب اعتماد آحاد فعالان اقتصادی و جلوگیری از سرایت نوسانات مقطعی نرخ ارز به قیمت کالاهای اساسی و مرتبط با معیشت مردم، مورد پیگیری قرار داده است که نمود تمامی این اقدامات را می‌توان در ثبات و آرامش بازار ارز مشاهده کرد.

از جمله مهم‌ترین اقدامات، راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلا به عنوان بستری برای تمامی معاملات رسمی و قانونی ارز در کشور و مرجعی برای تعیین قیمت ارز در اقتصاد و در ادامه ایجاد تبعیض میان نرخ اسکناس و حواله در این مرکز بوده است.

در این راستا مقرر شد تا در بازار حواله ارز، نرخی متناسب با شرایط و واقعیت‌های اقتصادی کشور تعیین گردد و برای یک دوره مشخص، نیازهای واقعی اقتصاد در حوزه تولید و سرمایه‌گذاری بنگاه‌های داخلی و نیز کالاهای مصرفی و ضروری مورد نیاز خانوارها با این نرخ پاسخ داده شود؛ در این میان بانک مرکزی به منظور ایجاد مرجعیت قیمت در داخل کشور، ابتدا به راه‌اندازی و عملیاتی نمودن بازار متشکل معاملات ارزی در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ با هدف کشف نرخ تعادلی ارز در تلاقی عرضه با تقاضای واقعی پرداخت.

ایجاد چنین بازاری جهت عرضه بخشی از عواید صادراتی به صورت اسکناس توسط صادرکنندگان در قیمت‌های تعادلی و ایجاد بستر مناسبی برای راه‌اندازی بورس ارز و کاربرد مشتقات ارزی با کارکردهای پوشش ریسک نرخ ارز، کشف قیمت تعادلی و افزایش کارایی بازار نقدی بود. سپس در اسفندماه ۱۴۰۱، بنا بر مصوبه شورای پول و اعتبار بانک مرکزی مرکز مبادله ارز و طلا تاسیس شد.

این مرکز به عنوان بورس ارز اقتصاد ایران، با هدف ایجاد مرجعیت قیمت، افزایش حجم معاملات رسمی و سهولت تامین انواع تقاضای ارز اعم از ارز موردنیاز جهت واردات کالاها و ارز مورد نیاز جهت مصارف خدماتی راه‌اندازی شد. در این ساز و کار، منابع ارزی لازم از محل صادرات شرکت‌های صنایع پتروشیمی، مس، معادن، فولاد، پالایش نفت و سایر صادرکنندگان در تالار حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران تامین و جهت فروش به واردکنندگان عرضه می‌شود.

در حال حاضر عرضه ارز در این مرکز از وضعیت مطلوبی برخوردار است و بخش بزرگی از ارز موردنیاز واردات کالاها در تالار حواله مرکز مبادله، از محل ارز حاصل از صادرات محصولات غیرنفتی تأمین می‌شود. علاوه بر این ها، مدیریت منابع و مصارف ارزی کشور از طریق شفاف‌سازی فرآیندها و رویه‌های اجرایی صادرات و واردات، در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.

* تطبیق نقشه ارزی و تجاری

تداوم همکاری و هماهنگی با وزارتخانه‌های عضو کمیته تخصیص و تامین ارز به منظور تطبیق نقشه ارزی و تجاری کشور و پیشگیری از بروز انحراف‌های احتمالی از برنامه هدف‌گذاری شده در این زمینه، پیگیری، اصلاح و بازنگری سیاست‌های معطوف به بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور و موظف نمودن واردکنندگان به اظهار کردن منشأ ارز کالای وارداتی خود پس از ثبت سفارش و قبل از ترخیص (موضوع تبصره (۳) ماده (۱۳) قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) اشاره نمود. 

در مورد سیاست اعمال نرخ ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومان باید تأکید کرد که سیاستگذار به تبعات این امر از منظر افزایش تقاضای ارز در نرخ ارز ترجیحی مذکور آگاه بوده و با در نظر گرفتن تمامی ابعاد موضوع، این تصمیم را اتخاذ نموده است. در این خصوص تنها منابع ارزی حاصل از صادرات نفتی به تامین ارز کالاهای اساسی و ضروری با نرخ ترجیحی ۲۸۵۰۰ اختصاص داده می‌شود و تامین ارز واردات سایر کالاها از منابع حاصل از صادرات غیرنفتی صورت می‌پذیرد که این شرایط کاملاً متفاوت از سیاست اعمال نرخ ترجیحی ۴۲۰۰ تومان است که در آن زمان، نرخ مذکور برای تمامی مصارف ارزی تعیین گردید و منجر به ایجاد صف‌های طویل تقاضا جهت تخصیص ارز به منظور واردات شد.

*راه اندازی سامانه رفع تعهد ارزی واردات

بانک مرکزی به منظور جلوگیری از ایجاد درخواست‌های غیرواقعی تخصیص ارز، دست به اجرای اقدامات متعددی زده که از آن جمله می‌توان به راه‌اندازی سامانه رفع تعهد ارزی واردات و الزام بانک‌ها و موسسات اعتباری به مسدودسازی معادل ریالی مبلغ ارزی در حساب‌های متقاضی نزد بانک‌ها به عنوان سپرده تخصیص ارز در زمان ایجاد یا تمدید گواهی ثبت آماری اشاره کرد.

در نهایت باید به این نکته اشاره کرد که ارز ترجیحی که حاصل درآمدهای نفتی و مشتقات آن است صرفا به واردات کالاهای اساسی اختصاص پیدا می‌کند و در این چارچوب، تشخیص نیاز برای واردات و ثبت سفارش از سوی وزارتخانه‌های صمت، جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت می‌گیرد. هر چند شرایط کنونی، کشور به لحاظ ارزی مطلوب است و هیچ مشکلی در زمینه تامین ارز وجود ندارد؛ اما بانک مرکزی در هزینه‌کرد ارز با حساسیت ویژه عمل می‌کند و بر این نکته تاکید دارد که رفع تعهد ارزی به طور کامل انجام شود چراکه این موضوع بخشی از سیاست تثبیت اقتصادی است.

نتیجه این سیاست که با هدف پیش بینی‌پذیر کردن اقتصاد و بازار ارز بوده باعث شده ضریب تغییرات نرخ دلار در بازار غیررسمی در هفت‌ماهه اول امسال در سطح ۳.۱ درصد قرار گیرد و مسیر حرکت نرخ ارز و تحولات نرخ برابری دلار در مقابل ریال در بازار رسمی و غیررسمی مبین برقراری ثبات در بازار ارز بوده و این در حالی است که برخی اسعار در مقابل دلار، در مقایسه با ریال، به میزان بیشتری دچار کاهش ارزش شده‌اند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۱۵۴۸۴۲۰:۰۸:۲۱ ۱۴۰۲/۹/۱۵
توجیه ها شروع شد بانک مرکزی خودش پیشقدم شود و بگوید بیایید مارا تفحص کنید
ناشناس۳۳۱۵۴۹۷۲۰:۲۹:۱۴ ۱۴۰۲/۹/۱۵
«وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُواْ أَيْدِيَهُمَا جَزَاء بِمَا كَسَبَا نَكَالًا مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ؛ [۳] دست مرد دزد و زن دزد را، به کیفر عملی که انجام داده‌اند، به عنوان یک مجازات الهی، قطع کنید. و خداوند، توانا و حکیم است.»...قطع دست مجازاتی است که براساس قانون مجازات اسلامیِ حکومت جمهوری اسلامی ایران و آیهٔ ۳۸ سورهٔ مائده، در مورد دزدها اعمال می‌شود. براساس ماده ۱۹۸ قانون مجازات اسلامی، حکم قطع دست دربارهٔ سارقی اجرا می‌شود که به حد بلوغ شرعی رسیده باشد، در حال سرقت عاقل باشد و بداند که مال غیر است و ربودن آن حرام است.
ناشناس۳۳۱۵۵۱۱۲۰:۳۹:۲۸ ۱۴۰۲/۹/۱۵
قطع دست مجازاتی است که براساس قانون مجازات اسلامیِ حکومت جمهوری اسلامی ایران و آیهٔ ۳۸ سورهٔ مائده،[۱] در مورد دزدها اعمال می‌شود.[۲] براساس ماده ۱۹۸ قانون مجازات اسلامی، حکم قطع دست دربارهٔ سارقی اجرا می‌شود که به حد بلوغ شرعی رسیده باشد، در حال سرقت عاقل باشد و بداند که مال غیر است و ربودن آن حرام است. همچنین در این قانون آمده‌است که سرقت در سال قحطی صورت نگرفته باشد، سارق مال را به عنوان دزدی برداشته باشد و مال دزدی از اموال دولتی و وقف و مانند آن که مالک شخصی ندارد نباشد و ارزش آن هم از یک چهارم گرم طلا بیشتر باشد.[۲]
ناشناس۳۳۱۵۵۱۶۲۰:۴۱:۴۰ ۱۴۰۲/۹/۱۵
قدیمیها مثال میزدند و میگفتند دزد پررو یقه صاحبخونه را میگیره. حکایت فساد چای دبش هستش آقایون کلاً دادن ارز را منکر شدند دو روز دیگه میان شکایت میکنند علیه کسانی که این موضوع را فاش کردند. ..
ناشناس۳۳۱۵۵۲۴۲۰:۴۸:۳۳ ۱۴۰۲/۹/۱۵
این ۳ میلیارد دلار را اگر بانک مرکزی نداده پس از کجا تامین شد؟
ناشناس۳۳۱۶۰۵۹۱۳:۲۷:۲۳ ۱۴۰۲/۹/۱۶
نگفته من تامین نکردم، گفته دلار 28 هزار تومانی ندادم و نرخ نیمایی بوده، یعنی مثلا در شرایط امروز دلار گرفته 42 تومان فروخته 50 تومان 8 تومان رو هر دلار سود کرده، حالا ضربدر یک میلیارد و 400 میلیون دلار شود، به نرخ امروز 112 همت سود فقط رو اون ارزی که تو بازار فروخته، بماند آن دو میلیاردی که بنجل غیر استاندارد وارد کرده و به اسم چای درجه یک وارد بدن چند ده میلیون انسان کرده! مهم نیست از کدوم برند چای می خریدیم، این ... وارد کننده عمده بوده و بین سایرین پخش می کرده و اون ها هم با برند خودشان می فروختند! همینجا بگم، من با قطع دست مخالفم، .......
ناشناس۳۳۱۵۵۳۸۲۰:۵۳:۰۸ ۱۴۰۲/۹/۱۵
عجب ...
ناشناس۳۳۱۵۵۴۲۲۰:۵۷:۱۶ ۱۴۰۲/۹/۱۵
دولت فعلی میگه موقع من نبوده. قوه قضاییه میگه ما از قبل اینها را رصد میکردیم و تحت نظر داشتیم بانک مرکزی میگه ما هیچ ارزی بهشون ندادیم بازرسی کل کشور میگه ۳ میلیارد دلار را بانک مرکزی داده ......
علی۳۳۱۵۵۵۰۲۱:۰۲:۳۷ ۱۴۰۲/۹/۱۵
آقایان بانک مرکزی این همه ارز برای چای.
ناشناس۳۳۱۵۵۶۱۲۱:۲۲:۰۲ ۱۴۰۲/۹/۱۵
تا پای این دولت اومد وسط همه چیز قانونی بوده و اصلا فسادی رخ نداده ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس۳۳۱۵۶۰۶۲۲:۰۴:۵۳ ۱۴۰۲/۹/۱۵
چند روز دیگه به کل منکر این فساد هم خواهند شد!
ناشناس۳۳۱۵۶۳۳۲۲:۲۹:۳۵ ۱۴۰۲/۹/۱۵
دودت قبل جنایت کرده محاکمه بشه
ناشناس۳۳۱۵۶۴۶۲۲:۴۵:۴۷ ۱۴۰۲/۹/۱۵
بانک مرکزی اسناد و مدارک مربوطه را در رسانه های جمعی منتشر کند تا ملت بتوانند راستی آزمایی کنند .
ناشناس۳۳۱۵۶۷۴۲۳:۲۹:۳۰ ۱۴۰۲/۹/۱۵
ظاهرا قرار است این اختلاس را بررسی کنند داستان چیه
ناشناس۳۳۱۵۶۸۲۲۳:۴۰:۲۲ ۱۴۰۲/۹/۱۵
دوستان دولت سابق چه فرار رو به جلویی که نمی کنند
ناشناس۳۳۱۵۶۸۳۲۳:۴۱:۴۱ ۱۴۰۲/۹/۱۵
درس بگیرید و ارز رانتی را حذف و ارز سرکوب نکنید
ناشناس۳۳۱۵۷۸۷۰۷:۲۹:۵۶ ۱۴۰۲/۹/۱۶
چرا حالا اقدام به افشای سیاست های بانک مرکزی می کنید ؟
989878۳۳۱۵۸۰۹۰۸:۱۹:۰۰ ۱۴۰۲/۹/۱۶
آقای فرزین یکسال پیش قیمت دلار بازار آزاد ۴۵ هزار تومانی را قبول نداشتن الان دلار چنده؟
ناشناس۳۳۱۵۸۴۶۰۹:۴۰:۰۳ ۱۴۰۲/۹/۱۶
کی بود کی بود من نبودم
ناشناس۳۳۱۵۸۶۷۱۰:۰۵:۴۰ ۱۴۰۲/۹/۱۶
به اسم چای دادید نه برای چای ! ولی گرفتند و ....
ناشناس۳۳۱۵۸۶۹۱۰:۰۹:۰۴ ۱۴۰۲/۹/۱۶
گروه چای دبش خیانت کردن به کشور و ملت حالا از وام ارز نیمایی هم استفاده کردن چه فرقی در اصل عملکرد آنها می کند.
ناشناس۳۳۱۶۰۶۳۱۳:۳۱:۳۶ ۱۴۰۲/۹/۱۶
احتمالا درست می‌گویند چون به ارز یورو و درهم بوده و حتی یک دلار هم‌ نداده اند. اصلا کشور ثبت سفارش دلاری ندارد.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  2. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  3. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  4. مذاکره با ترامپ پیشنهاد ساده‌لوحانه یا خیانت به منافع ملی؟!

  5. رهبر انقلاب: شهید سلیمانی ایران را حرم اطلاق می‌کرد/ خونی که در راه حق ریخته شود هدر نمی‌رود

  6. اولین واکنش سعید جلیلی به پیشنهاد معاون اولی دولت پزشکیان/ ممانعتم از اختصاص برنامه تلویزیونی به میرحسین موسوی خلاف است

  7. گیر جدید رسانه ‌ها به میرسلیم

  8. رئیس‌جمهور: خیانتی بالاتر از این نیست که کسانی را بر سر کار بیاوریم که شایستگی ندارند

  9. صهیونیست ها و باتلاق غزه

  10. هشدار ۱۲۲ نماینده مجلس به پزشکیان: از ابزارهای قانونی خود استفاده می‌کنیم/ کدام نمایندگان پای نامه هشدارآمیز را امضا کردند؟

  11. آقای فرزین! این حرف ها درباره قیمت دلار که درون تاکسی ها زده می شود، در شان شما نیست

  12. اعتراض شدید ایران به عربستان به دلیل اجرای احکام اعدام چند تبعه ایران

  13. سردار نقدی: حضور ما در سوریه عاقلانه‌ترین تصمیم بود

  14. حسین طائب: عملیات وعده صادق ۳ با قدرت انجام می شود/ اگر قرار است با آمریکا مذاکره کنیم، باید حق خود را بگیریم

  15. اعتراض شدید ایران به سعودی‌ها در پی اعدام ۶ ایرانی/ سفیر عربستان به وزارت خارجه احضار شد

  16. همسرم را کشتم چون مهدورالدم بود

  17. تکذیبیه دفتر احمد توکلی درباره خبر برخی کانال‌های تلگرامی

  18. وزیر ارتباطات: رفع فیلترینگ همه پلتفرم‌ها در دستور کار قرار دارد

  19. پیمان همکاری ایران و روسیه چالشی جدید برای آمریکا و متحدانش

پربحث‌های هفته

  1. زمزمه‌های استیضاح همتی/ سیاست‌ ارزی، کار دست وزیر اقتصاد داد؟

  2. خار چشم محور غربی- عبری

  3. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  4. ما و آینده ایران

  5. آداب باخت

  6. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: مذاکره با آمریکا همه مشکلات را حل نمی‌کند/ چرا با این همه ثروت به این وضع دچاریم؟!/ نمی‌شود هزینه‌ها دلاری و حقوق‌ها ریالی باشد

  7. صفرای دلار و سرکنگبین مسوولان اقتصادی !

  8. بازی جدید طالبان با ایران

  9. ۲ نکته در مورد جنجالِ ۱۰۰ همتی!

  10. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  11. «بن بست» فرزین؟!

  12. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  13. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  14. یک آمار تکان‌دهنده درباره وضعیت مستاجران ایرانی

  15. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  16. داریوش کاردان: انگار مهران مدیری از اینکه من آوردمش تلویزیون ناراحته!/به برنامه‌اش هم نرفتم، چون غیرقابل پخش می‌شد

  17. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  18. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  19. پزشکیان در تنگنای چاپلوسان دستپاچه ودوستان عجول/ اشتباه راهبردی و دلار ۸۰ هزار تومانی/ عملکرد دولت به روایت یک اصولگرا

  20. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  21. هدف از پخش شایعه استعفای رئیس‌جمهور چه بود؟/ تلاش رادیکال‌ها برای ایجاد تنش در سطوح بالای حاکمیت/ رمزگشایی از اعتراف بلینکن درباره ایران

  22. قدرت دفاعی ایران را با یک سلسله رزمایش نشان می‌دهیم

  23. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

  24. ادعای همتی درباره موافقت رهبری با طرح مجدد دو لایحه جنجالی

  25. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

آخرین عناوین