افزایش ۱ درصدی مالیات بر ارزش‌افزوده تورم زاست؟

  4021024094 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

در حالی برخی کارشناسان افزایش ۱درصدی مالیات ارزش‌افزوده را عامل مؤثری در افزایش تورم سال آینده می‌دانند که حل چالش کسری منابع صندوق‌های بازنشستگی و جلوگیری از استقراض از سیستم بانکی از طریق افزایش مالیات، عامل تأثیرگذاری برای جلوگیری از رشد تورم است.

افزایش ۱ درصدی مالیات بر ارزش‌افزوده تورم زاست؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم، یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی دولت‌ها در کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه درآمدهای مالیاتی است؛ اما در کشور ما بخش قابل‌توجهی از درآمدهای دولت با فروش نفت خام محقق می‌شود که این مسئله باتوجه‌به نوسانات شدید قیمتی و همچنین تحریم‌پذیری آن یکی از چالش‌های اساسی کشور محسوب می‌شود. واقعیت این است که وابستگی درآمدهای دولت به بخش نفت، به‌عنوان یک متغیر خارجی منجر به آسیب‌پذیری اقتصاد کشور شده؛ چراکه درآمدهای نفتی خارج از کنترل سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران کلان جامعه است.

یکی از اولویت‌های دولت در تأمین منابع درآمدی، تبدیل مالیات به منبع اصلی تأمین مالی بودجه است که این مسئله در بند چهارم سیاست‌های کلی برنامه پنج‌ساله هفتم توسعه ذکر شده است. البته لازم به یادآوری است که کاهش‌دادن سهم درآمدهای نفتی یا افزایش درآمدهای مالیاتی باید همراه با افزایش شفافیت، کاهش فرار مالیاتی و هدفمندسازی معافیت‌های مالیاتی باشد تا ضمن تحقق سیاست‌های کلی کشور به واحدهای اقتصادی نیز فشار کمتری وارد شود.

به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی یکی از اتفاقات خوب در نظام مالیات ستانی، حرکت از نظام سنتی ممیز محور به سمت نظام مالیاتی سامانه محور است؛ زیرا این موضوع می‌تواند کمک قابل‌توجهی به افزایش شفافیت‌های درآمدی و همچنین تحقق‌یافتن عدالت مالیاتی در کشور کند. بررسی لایحه بودجه سال 1403، رشد نزدیک به 50 درصدی درآمدهای مالیاتی را نسبت به قانون بودجه سال گذشته نشان می‌دهد. بر همین اساس سهم عمده درآمدهای مالیاتی یعنی 42 درصد از آن به مالیات بر کالا و خدمات و 40 درصد دیگر از کل درآمدهای مالیاتی به مالیات بر اشخاص حقوقی اختصاص داده شده است.

البته مواردی نظیر افزایش یک‌درصدی نرخ مالیات بر ارزش‌افزوده، محدودسازی استفاده تجاری از حساب‌های غیرتجاری، اصلاح مشوق مالیاتی موضوع تبصره (7) ماده (105) و تبصره ماده (131) قانون مالیات‌های مستقیم باتوجه‌به شرایط تورمی کشور، اخذ مالیات از خانه و خودرو گران‌قیمت و عدم استرداد مالیات بر ارزش‌افزوده نیز به‌عنوان مهم‌ترین نقاط قوت و ضعف لایحه بودجه 1403 ذکر شده است.

در روزهای گذشته، کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی افزایش یک درصد بر مالیات بر ارزش‌افزوده در لایحه بودجه سال 1403 را تصویب کرد. بر همین اساس منابع حاصله به میزان 70 هزار میلیارد تومان و سایر منابع بودجه‌ای صرف تأمین اعتبارات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری در سال آینده می‌شود.

منشأ اصلی تورم در ایران چیست؟

برخی از کارشناسان اقتصادی نسبت به افزایش یک واحد درصدی نرخ مالیات بر ارزش‌افزوده انتقاداتی را مطرح کرده‌اند و آن را عامل مؤثری برای افزایش تورم خوانده و می‌گویند ساختار صندوق‌های بازنشستگی نباید هیچ‌گونه وابستگی به بودجه دولت داشته باشد؛ اما تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد ناپایداری مالی این صندوق‌ها موجب شده که در سنوات مختلف کسری منابع این صندوق‌ها از محل منابع عمومی تأمین شود. این موضوع ضرورت اصلاح هر چه سریع‌تر صندوق‌های بازنشستگی را نشان می‌دهد.

به‌این‌ترتیب بر اساس داده‌های اقتصاد ایران به نظر می‌رسد که از جمله عوامل اصلی ایجاد و تداوم تورم در کشور ما، افزایش مخارج دولت و کسری بودجه ناشی از آن،  تأمین این کسری از طریق استقراض از سیستم بانکی به‌ویژه بانک مرکزی و تغییرات در متغیرهای پولی رشد نقدینگی و اعتباری بوده است. به‌عبارت‌دیگر، منشأ اصلی تورم در ایران، افزایش هزینه‌های دولت، نامناسب‌بودن ساختار بودجه از جمله سهم کم‌درآمدهای مالیاتی و وابستگی دولت به درآمدهای نفتی است.

بنابراین، باتوجه‌به رویکرد تازه دولت به افزایش سهم درآمدهای مالیاتی و حل چالش کسری منابع صندوق‌های بازنشستگی که در لایحه بودجه سال آینده آورده شده است چنین برداشت می‌شود که علاوه بر اینکه نمی‌توان اعمال یک درصد مالیات بر ارزش‌افزوده را تشدیدکننده تورم در سال آینده دانست.

از طرف دیگر، اعمال یک درصد مالیات بر ارزش‌افزوده در همه بخش‌های اقتصادی کشور مؤثر نیست؛ زیرا بر اساس ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده، عمده نیازهای ضروری مردم به عبارتی کالاهای اساسی و پرمصرف  از قبیل نان، آرد، گوشت، قند، شکر، برنج، حبوبات، شیر، پنیر و روغن نباتی و همچنین بخش کشاورزی و صادرات کالاها معاف از مالیات بر ارزش افزوده هستند.

از سوی دیگر، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه دررابطه‌با نتایج افزایش مالیات بر ارزش‌افزوده گفته است که حداکثر اثر تورمی افزایش یک درصد مالیات بر ارزش‌افزوده 0.6 درصد در اقتصاد کشور خواهد بود.

ازآنجایی‌که طبق قانون مالیات بر ارزش‌افزوده، 40 درصد اقتصاد کشور از پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده معاف است می‌توان چنین برداشت کرد که بخش عمدهای از این مالیات توسط مردم کم‌درآمد پرداخت نمی‌شود؛ بلکه مالیات بر ارزش‌افزوده شامل افرادی است که از سطوح درآمدی بالاتری برخوردار هستند؛ بنابراین می‌توان گفت که افزایش یک واحد درصدی مالیات بر ارزش‌افزوده نمی‌تواند عامل مؤثری برای افزایش تورم در سال آینده و همچنین ایجاد فشار مضاعف به جیب مردم باشد حتی رویکرد دولت و سازمان مالیاتی به‌گونه‌ای است تا با دریافت مالیات از مودیان پردرآمد، فشار مالیاتی را از طبقه کم‌درآمد جامعه کم کند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۵۵۲۴۴۱۹:۳۶:۲۶ ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
نه ! فقط افزایش حقوق کارگر و کارمندان حداقل بگیر تورم زاست !!! حتی افزایش حقوق نمایندگان مجلس ، افزایش مالیات عملکرد ، افزایش پایه پولی و نقدینگی و .... هم تورم زا نیست ! فقط و فقط افزایش حقوق و دستمزد فقرا تورم زاست ! حقوق کارگران را سال دیگه اصلا کمتر کنید .
ناشناس۳۳۵۵۲۴۸۱۹:۴۶:۱۳ ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
یک درصد نیست . 11 درصده. داره از 9 میشه 10. یعنی 1 تقسیم بر 9 بهش اضافه میشه
ناشناس۳۳۵۵۲۹۸۲۱:۲۱:۲۱ ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
افزایش حقوق کارمند و کارگر بدبخته که عامل اصلی تورمه
ناشناس۳۳۵۵۳۰۰۲۱:۲۷:۲۷ ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
مالیات را از اقتصادی باید تأمین کرد که پویا و قدرتمند باشد نه در جامعه‌ای که بخش قابل توجهی از آن زیر خط فقر هستند.
رضا۳۳۵۵۵۴۵۰۶:۲۷:۴۷ ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
فقیر باشند یا نباشند وقتی کالایی نیست نمیشه در کوتاه مدت برای فقرا کاری کرد بهبود دراز مدت هم در گرو سنگ بستن به شکم و سرمایه گزاری کردن است
ناشناس۳۳۵۵۳۹۳۲۲:۵۹:۳۸ ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
از کی تا حالا مالیات ستانی شده عامل تورم؟!!
ناشناس۳۳۵۵۴۵۰۰۰:۰۱:۳۹ ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
شما یه تصمیم اقتصادی دولت .. همه دولت های بعد از انقلاب رو بگو که تورم زا نبوده من بهت جایزه میدم
مالیات۳۳۵۵۶۵۵۰۹:۴۹:۳۷ ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
سال اینده درامد مالیاتی دولت 40 درصد اضافه شده قیمت ارز هم قطعا بالا میره تورم سالانه هم که داریم مثل همیشه همین یک درصد ارزش افزونه هم با اونها جمع میشه همین درصد هم که جمع بشه میبنی میشه تورم شصت هفتاد درصد پس شعار ندین قرار تورم کاهشی بشه
ناشناس۳۳۵۵۶۵۸۰۹:۵۵:۲۵ ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
آقای رئیسی قرار بود با حذف ارز4200 فقط 4 قلم جنس در حدود 8% گران شود.یادتونه، عین دومینو به تمام اجناس و کالاهای دیگه سرایت کرد و جالبه هیچ کسی از دولت شما هم این فاجعه رو گردن نگرفت.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. یارانه‌ها واریز شد

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  18. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  20. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  21. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  24. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  25. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

پربحث‌های هفته

  1. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  2. یارانه‌ها واریز شد

  3. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  4. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  5. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  6. هجوم تهرانی ها به این منطقه برای خرید مسکن/ واحدهای کوچک هم نایاب شد  

  7. یارانه آبان واریز نشد/زمان واریز؛ نامعلوم!

  8. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

  9. همتی: معتقد به اقتصاد دستوری نیستیم

  10. تصمیم اخیر دولت، قیمت خودروهای ایرانی را نجومی‌تر کرد + جدول قیمت

  11. جزئیات جدید از دلیل عدم واریز یارانه آبان ماه

  12. تداوم حیات خودروسازان با پول مردم

  13. افزایش نرخ عوارض ۵ آزاد راه کشور از اول آذر+ نرخ جدید 

  14. قیمت‌های جدید محصولات ایران خودرو و سایپا ابلاغ شد

  15. رونمایی از یک نامه جنجالی/ قیمت خودرو را ۸۰ درصد گران کنید  

  16. توضیحات اتابک درباره افزایش قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا  

  17. موافقت کمیسیون تلفیق با کاهش تعرفه واردات خودرو به ۶۰درصد

  18. گرانی ۴۰ درصدی بنزین، خبر قطعی یا تشویش اذهان عمومی؟

  19. آقای همتی! بالاخره نقدینگی کم است یا زیاد؟

  20. وضعیت پرداخت مفسده‌انگیز حق مأموریت ارزی، به دوران قبل از شهید رئیسی برگشت!

  21. کارمندان دولت حتما بخوانند/ میزان افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارمندان ۳۰ درصد می‌شود؟  

  22.  یارانه نقدی ۱۴۰۴ با افزایش ۳۵درصدی ارز ترجیحی زیاد می‌شود؟

  23. قالیباف: همه در کشور برای خلق ثروت جدید تلاش کنیم

  24. فرزین: ۱۲۰۰ همت خلق پول جدید داشتیم

  25.  امکان تک نرخی کردن ارز با توجه به شرایط جامعه وجود ندارد

آخرین عناوین