جنگ روانی تو را دقیقا می برد جایی که دشمن برایت دام پهن کرده است. فکر می کنی به اراده و پای خودت می روی اما وقتی در تله افتادی می فهمی اراده ات را هم هک کرده و فرمان پاهایت را هم به دست گرفته اند!
این نوع جنگ، جدید نیست هرچند گونه های متنوع و جدیدی دارد. جنگ روانی همزاد جنگِ نظامی است. البته گسترده تر و عمیق تر و با آثار ماندگار بیشتر. زخم تیغ و تیر، التیام می یابد و به خاطره تبدیل می شود اما زخم کلام و اثر روانی خیلی وقت ها هرگز پاک نمی شود. خداوند با هشداری بیداری برانگیز، مومنان را به ضرورت هوشیاری در برابر جنگ روانی دشمن فراخوانده است. آنجا که در آیه 6 سوره شریفه حجرات انذار می دهد:" يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ؛ ای مؤمنان، هر گاه فاسقی خبری برای شما آورد تحقیق کنید، مبادا از روی نادانی به قومی رنجی رسانید و سخت از کار خود پشیمان گردید." این هم فقط برای زمان نزول آیه نیست که شان نزولی همیشگی باید برایش قائل باشیم. با این نگاه می توانیم در امروز هم چشمِ باز داشته باشیم.
منطق دینی تامل در برابر هر گزاره است. حتی حدیث را هم اگر کسی خواند و به پیامبر هم منتسب کرد، نباید علامت سئوال از برابر نگاه ما پاک شود. اتفاقا غیرت ورزیدن بر کلام اهل عصمت اقتضا می کند که شناسنامه سخن منتسب را در بیاوریم. به همین خاطر است که در علوم اسلامی با دو دانشِ درایه و رجال مواجهیم. درایه ، به دانشی گفته میشود که در زمینه متون احادیث اسلامی برای شناخت حقیقت می کوشد. موضوع علم رجال، اشخاص، یعنی راویان و محدثان هستند. یعنی ما هم نسبت به خود حدیث و هم روایت کننده آن باید به جد مطالعه کنیم. بی مطالعه پذیرفتن ما را در تله دشمن می اندازد. حکایت خبر ها هم از همین جنس است. به ویژه امروز که می دانیم دشمنان حقیقت در جنگی ترکیبی هم زمین مسلمانان را هدف گرفته اند و هم ضمیر شان را. اگر زمین هدف، محدود و محصور به مرز های فلسطین و لبنان است، ضمیر مسلمانان و در نگاه کلان تر، ضمیر جامعه بشری، به شکل نامحدود مورد هدف جنگ روانی دشمن قرار می گیرد. بنگاه های خبرپراکنی که به هر زبانی سخن بگویند، مضامین عبری دارد و فضای مجازی که باانفجار بمب هایی از مضامین صهیونی از زبان و قلم ما به میدان جنگ تبدیل شده است. متاسفانه قاتل و مقتول هم خود مائیم. حال آن که اگر به منطق قرآنی و درس الهی برگردیم و هر گزاره و شنیده را نپذیریم و تحقیق کنیم، می توانیم به سلامت برهیم. اما....