امتناع دولت ها از صاحب‌خانه کردن مستاجران/زمین میلیون‌ها واحد مسکونی در احتکار نهادهای دولتی

  4030804123 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

در حالی وزارت راه و شهرسازی و نهادهای دولتی ۱۷میلیارد مترمربع زمین را احتکار کرده و به دنبال سود مالی آن هستند که  این زمین‌ها برای ساخت ۲۸۳میلیون واحد مسکونی با حداقل متراژ کافی است. به عبارت بهتر، وزارت راه و شهرسازی فقط با اختصاص ۵درصد از این زمین‌ها می‌تواند تمام مستاجران کشور که متشکل از ۱۰میلیون خانوار است خانه‌دار کند.

امتناع دولت ها از صاحب‌خانه کردن مستاجران/زمین میلیون‌ها واحد مسکونی در احتکار نهادهای دولتی


«۳۴میلیون نفر؛ یعنی ۱۰ میلیون خانوادۀ ایرانی، فاقد مسکن ملکی هستند و در خانه‌های اجاره‌ای زندگی می‌کنند.»

به گزارش الف این بخشی از صحبت‌های ابوالفضل نوروزی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی است به گفته وی ۳۱ درصد مردم ایران مستاجرند. ۳۴ میلیون نفری که طبق داده‌های مرکز آمار،  برای خرید خانه در تهران، باید ۱۵۲ سال و ۵۹ سال پس انداز کنند. در این شرایط است که صاحب خانه شدن تبدیل به یک آروزی دور و دراز شده است.

اما دقیقا چرا صاحب‌خانه‌شدن تا این حد پیچیده و غیر ممکن شده است؟ محمدمنان رئیسی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، در برنامۀ تلوزیونی شیوه آماری از زمین‌های احتکار شدۀ دولتی ارائه داد و دلیل تورم افسارگسیخته مسکن را توضیح داد. به گفتۀ او وزارت‌خانه‌ها، نهادهای دولتی و بانک‌ها درمجموع ۱۷میلیارد مترمربع زمین در محدودۀ شهرها احتکار کرده‌اند و آن‌ها را برای ساخت عرضه نمی‌کنند. درحالی‌که براساس مادۀ ۱۰ قانون جهش تولید مسکن، نهادهای دولتی موظف‌اند زمین‌هایشان را به شهرها الحاق کنند. این عدد با توجه به حداقل سرانۀ واحدهای مسکونی، برابر با ۲۸۳میلیون واحد مسکونی ۶۰ متری می‌شود که با احتکار آن‌ها نه‌تنها فرصت صاحب‌خانه شدن از مردم گرفته شده است، بلکه قیمت مسکن در سه دهۀ گذشته تا ۱۶۰۰ برابر افزایش یافته است. چراکه قیمت زمین ۶۰ تا ۷۰درصد از قیمت نهایی مسکن را تشکیل می‌دهد.

به عبارت بهتر، وزارت راه و شهرسازی و سایر نهادهای دولتی با امتناع از انجام تکلیف قانونی خود، خانه‌دارشدن مردم را تبدیل به یک رویا کردند. در صورتی که وزارت راه و شهرسازی با اختصاص فقط ۵درصد از این زمین‌ها می‌تواند تمام مستاجران را خانه‌دار کند.

وقتی زور منفعت مالی بر صلاح مردم می‌چربد
بر اساس آخرین سرشماری عمومی کشور، بعد خانوار در ایران ۳/۳ نفر است. طرح تفصیلی شهر تهران، حداقل سرانۀ واحد مسکونی برای هر نفر را ۱۷.۵ متر اعلام کرده است. با انجام محاسبات ریاضی ساده، مشخص می‌شود حداقل متراژ یک واحد مسکونی برای یک خانوادۀ ایرانی، ۶۰ مترمربع است. براساس آماری که رئیسی اعلام کرده است، نهادهای دولتی به‌اندازۀ ۲۸۳میلیون واحد مسکونی زمین احتکار شده دارند. در همین‌جا این پرسش مطرح می‌شود که نهادهای دولتی برچه اساسی این اراضی را حبس کرده‌اند و به شهرها الحاق نمی‌کنند؟ 

سه دهه پیش از این، در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، مصوبه‌ای با عنوان «ضوابط جلوگیری از گسترش شهرها» تصویب شد. براساس آن، حصاری به دور شهرها کشیده شد و شهرها محدود و محصور شدند. با گذر زمان، قیمت زمین‌های داخل شهر، افزایشی نجومی پیدا کرد. تا آنجا که به استناد رئیسی، در سه دهۀ گذشته قیمت زمین ۳۵۰۰ برابر شده است. در نتیجه نهادهای دولتی مختلف که زمین‌هایی را در محدودۀ شهرها داشتند، از سود سرشار این بازار بهره‌مند شدند.

محمدصالح شکوهی، استاد دانشگاه و کارشناس مسکن دراین‌خصوص گفت: «ازطرف دیگر، زمین‌های داخل شهرها و کلان‌شهرها نیز متعلق به سازمان‌ها و نهادهای دولتی است. این سازمان‌ها و نهادها امروز به‌علت آنکه تورم زمین از تورم مسکن بیشتر است. حاضر به ساخت‌وساز در این زمین‌ها نیستند. این عوامل باعث وضعیت فعلی مسکن شده است.» به همین دلیل است که هرچند قانون دولتی‌ها موظف به عرضۀ زمین کرده است، آن‌ها از این کار خودداری می‌کنند. 

حبس زمین باعث گرانی مسکن شده است
به گفتۀ کارشناسان مسکن، سهم زمین از قیمت نهایی مسکن، ۷۰درصد است. مرکز پژوهش‌های مجلس، در گزارشی با عنوان «تحلیل سیاست‌های مسکن در برنامه‌های پنج سالۀ توسعۀ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و رهنمودهایی برای برنامۀ هفتم توسعه» تصریح می‌کند بالا بودن سهم قیمت زمین در هزینۀ تمام شدۀ مسکن، یکی از مهم‌ترین دلایل بحران مسکن در سال‌های اخیر است. به معنای دیگر، تعیین‌کننده‌ترین عنصر در بازار مسکن، زمین است و به همین دلیل باید سیاست‌های درستی دربارۀ آن اتخاذ شود.
 
بررسی قیمت مسکن در شهر تهران پس از تصویب «ضوابط جلوگیری از گسترش شهرها» نشان می‌دهد میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی از ۱۷۰هزار تومان در سال ۱۳۷۸ به ۸۵میلیون تومان در سال ۱۴۰۳ رسیده است. احتکار زمین توسط دولت و بسته شدن محدودۀ شهرها، نتیجه‌ای جز گرانی مسکن نداشته است که فشار اصلی آن بر دوش مردم و به‌ویژه مستاجران بوده است.

ایرج رهبر نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازهای تهران، دربارۀ احتکار زمین توسط نهادهای دولتی توضیح داد: «بر اساس قانون جهش تولید مسکن، وزارت راه و شهرسازی باید برای بحران مسکن برنامه ارائه دهد. برای هر برنامه‌ای نیز باید زمین برای ساخت عرضه کند. زیرا بزرگ‌ترین مانع ساخت امروز کشور، مالکیت دولت بر زمین است.»

همانطور که اشاره شد، نهادهای دولتی به‌اندازۀ ۲۸۳میلیون واحد مسکونی، زمین احتکار شده در اختیار دارند. دولت با اختصاص دادن ۵ درصد از این زمین‌ها می‌تواند مستاجرین را خانه‌دار کند. خانواده‌هایی که با تورم ۴۹درصدی اجاره‌بها سر می‌کنند. باید توجه کرد که این اراضی در محدودۀ شهرهاست و بحث زمین‌های خارج از شهر جدا است که باید به محدوده الحاق شوند. اگر نهادهای دولتی به وظیفۀ قانونی خود، براساس قانون جهش تولید مسکن، عمل کنند و زمین‌های احتکار شده را در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهند، بحران مسکن حل می‌شود.

دیدگاه کاربران

صمصام۳۶۴۲۰۳۰۰۸:۳۶:۵۸ ۱۴۰۳/۸/۶
فقط به این فکر کنید که بسیاری از همین 10 میلیون خانواده ایرانی فاقد مسکن اگر زمین به انها داده شود خودشان میتوانند هزینه ساخت را تامین کنند با نگارنده موافقم دولتها رسما مصمم به مستاجر ماندن خانوده ها هستند و نمیخواهند خانواده ها خانه دار شوند !! اینجاست که حاکمیت باید با حکم حکومتی ورود کند و دولتها را مجبور به آزاد کردن همان 5 درصد که لازم است بکنند
ناشناس۳۶۴۲۱۳۰۱۰:۱۶:۳۲ ۱۴۰۳/۸/۶
اکثر زمینهای قابل مسکن سازی دست سازمان اوقاف هست
ناشناس۳۶۴۲۱۴۳۱۰:۳۸:۵۷ ۱۴۰۳/۸/۶
چرا زمین ؟ این همه بافت فرسوده و پر خطر در تمام شهرها داریم که نیاز به تامین زیرساختهای برق و آب و تلفن و گاز و راه و ... ندارند می شه با صاحب خانه ها توافق کرد و تجمیع انجام بشه و ساخته بشه و با تسهیلات مناسب به مردم فروخته بشه
ناشناس۳۶۴۲۲۷۷۱۳:۱۹:۴۷ ۱۴۰۳/۸/۶
تا 80 درصد یک خانه به خاطر قیمت زمین هست!
ناشناس۳۶۴۲۰۳۴۰۸:۴۰:۵۴ ۱۴۰۳/۸/۶
ضمن تشکر از انتشار این مقاله بایستی به این موضوع هم اشاره گردد که عامل اصلی گرانی های مسکن در این چند دهه همین نهادهای دولتی ،شبه دولتی، شرکتهای بانک ها و بعضی ارگانهای نظامی ....می باشند در این وسط بساز بفروشها با سود حداقل 300 درصدی سودهای کلانی را به قیمت تحت فشار قرار دادن قشر ضعیف و جوانان مردم به جیب زده اند .
ناشناس۳۶۴۲۰۴۵۰۸:۵۰:۱۷ ۱۴۰۳/۸/۶
تا شفافیت واقعی نباشه مملکت در فساد میمونه. و با این مدیران تکراری و چرخشی که چند دهه مملکت رو نابود کردن و عشق خدمتشون تمومی نداره جز سست شدن اعتماد مردم چیزی نداریم.
ناشناس۳۶۴۲۱۳۵۱۰:۲۶:۴۰ ۱۴۰۳/۸/۶
فرض کنید دولت زمین در اختیار مردم قرار دهد در شرایطی که کشور قادر به تامین زیرساخت های آب برق و گاز نیست در شرایطی که مناطق مرکزی ایران در حال از بین رفتن به دلیل فرونشست زمین هست این کار فقط از بین بردن منابع نیست؟
ناشناس۳۶۴۲۱۹۷۱۱:۴۷:۴۱ ۱۴۰۳/۸/۶
یک پروژه بزرگ و مدرن چیزی شبیه اکباتان با محوطه و امکانات اکباتان در مکانی که آب داشته باشد شروع و اجرا کنید شبیه مسکن مهر نباشه لطفا اکباتان الگوی خوبی است
ناشناس۳۶۴۲۳۴۶۱۴:۲۵:۰۴ ۱۴۰۳/۸/۶
باید با محدود کردن بودجه دولت اون را مجبور به کوچک شدن کرد
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  2. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  3. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  4. مذاکره با ترامپ پیشنهاد ساده‌لوحانه یا خیانت به منافع ملی؟!

  5. رهبر انقلاب: شهید سلیمانی ایران را حرم اطلاق می‌کرد/ خونی که در راه حق ریخته شود هدر نمی‌رود

  6. اولین واکنش سعید جلیلی به پیشنهاد معاون اولی دولت پزشکیان/ ممانعتم از اختصاص برنامه تلویزیونی به میرحسین موسوی خلاف است

  7. گیر جدید رسانه ‌ها به میرسلیم

  8. رئیس‌جمهور: خیانتی بالاتر از این نیست که کسانی را بر سر کار بیاوریم که شایستگی ندارند

  9. صهیونیست ها و باتلاق غزه

  10. هشدار ۱۲۲ نماینده مجلس به پزشکیان: از ابزارهای قانونی خود استفاده می‌کنیم/ کدام نمایندگان پای نامه هشدارآمیز را امضا کردند؟

  11. آقای فرزین! این حرف ها درباره قیمت دلار که درون تاکسی ها زده می شود، در شان شما نیست

  12. اعتراض شدید ایران به عربستان به دلیل اجرای احکام اعدام چند تبعه ایران

  13. سردار نقدی: حضور ما در سوریه عاقلانه‌ترین تصمیم بود

  14. حسین طائب: عملیات وعده صادق ۳ با قدرت انجام می شود/ اگر قرار است با آمریکا مذاکره کنیم، باید حق خود را بگیریم

  15. اعتراض شدید ایران به سعودی‌ها در پی اعدام ۶ ایرانی/ سفیر عربستان به وزارت خارجه احضار شد

  16. همسرم را کشتم چون مهدورالدم بود

  17. تکذیبیه دفتر احمد توکلی درباره خبر برخی کانال‌های تلگرامی

  18. وزیر ارتباطات: رفع فیلترینگ همه پلتفرم‌ها در دستور کار قرار دارد

  19. پیمان همکاری ایران و روسیه چالشی جدید برای آمریکا و متحدانش

پربحث‌های هفته

  1. زمزمه‌های استیضاح همتی/ سیاست‌ ارزی، کار دست وزیر اقتصاد داد؟

  2. خار چشم محور غربی- عبری

  3. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  4. ما و آینده ایران

  5. آداب باخت

  6. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: مذاکره با آمریکا همه مشکلات را حل نمی‌کند/ چرا با این همه ثروت به این وضع دچاریم؟!/ نمی‌شود هزینه‌ها دلاری و حقوق‌ها ریالی باشد

  7. صفرای دلار و سرکنگبین مسوولان اقتصادی !

  8. بازی جدید طالبان با ایران

  9. ۲ نکته در مورد جنجالِ ۱۰۰ همتی!

  10. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  11. «بن بست» فرزین؟!

  12. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  13. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  14. یک آمار تکان‌دهنده درباره وضعیت مستاجران ایرانی

  15. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  16. داریوش کاردان: انگار مهران مدیری از اینکه من آوردمش تلویزیون ناراحته!/به برنامه‌اش هم نرفتم، چون غیرقابل پخش می‌شد

  17. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  18. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  19. پزشکیان در تنگنای چاپلوسان دستپاچه ودوستان عجول/ اشتباه راهبردی و دلار ۸۰ هزار تومانی/ عملکرد دولت به روایت یک اصولگرا

  20. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  21. هدف از پخش شایعه استعفای رئیس‌جمهور چه بود؟/ تلاش رادیکال‌ها برای ایجاد تنش در سطوح بالای حاکمیت/ رمزگشایی از اعتراف بلینکن درباره ایران

  22. قدرت دفاعی ایران را با یک سلسله رزمایش نشان می‌دهیم

  23. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

  24. ادعای همتی درباره موافقت رهبری با طرح مجدد دو لایحه جنجالی

  25. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

آخرین عناوین