گره گواهی غیرحضوری انحصار وراثت کجاست؟

مریم حسنی‌سعدی؛ پژوهشگر اجتماعی، گروه اجتماعی الف،   4031010053 ۸ نظر، ۱ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

۸ مهرماه امسال، جلسه بررسي موضوع تهيه و تدوين پيش‌نويس آيين‌نامه گواهي انحصار وراثت در قوه قضاییه برگزار شد؛ اما با گذشت ۳ ماه از این جلسه، همچنان این آیین‌نامه برای تصویب به دولت ارسال نشده‌است.

گره گواهی غیرحضوری انحصار وراثت کجاست؟

پس از فوت هر شخص، گواهی انحصار وراثت از مهم‌ترین اسنادی است که بازماندگان متوفی به دنبال دریافت آن هستند. چرا که بدون صدور آن، تقسیم و انتقال اموال متوفی امکان‌پذیر نیست. این گواهی شامل تعداد وراث، نسبت ایشان با متوفی و میزان سهم‌الارثشان از اموال وی است که در حال حاضر توسط شورای حل اختلاف صادر می‌شود.

به گزارش الف بنابر آمارهای قوه قضائیه در سال گذشته تعداد پرونده‌‌های ورودی به شورای حل اختلاف، حدود 5 میلیون بوده که از این تعداد، بیش از 800 هزار پرونده، یعنی حدود 18 درصد بار کاری شورا،  به موضوع حصر وراثت اختصاص یافته است. 

روند فعلی انحصار وراثت دارای آسیب های متعددی است که سبب می‌شود مردم برای دریافت گواهی زحمات زیادی را متحمل شده و وقت و هزینه‌ی فراوانی از آن‌ها هدر برود. از جمله این آسیب‌ها، لزوم تهیه استشهادیه‌ای محضری است؛ متقاضیان دریافت این گواهی ملزم هستند با حضور دو شاهد به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند تا این دو شاهد شهادت دهند که اظهارات ایشان در مورد وراث و نسبت‌شان واقعیت دارد. این در حالی است که معیار شورا برای اثبات صدق و کذب اظهارات درخواست‌دهنده استعلام از سازمان ثبت احوال است. 

 آسیب دیگری که موجب رنجش خاطر متقاضیان به‌ویژه ذی‌نفعان می‌شود، درخواست محور بودن صدور گواهی است چرا که در مواردی ورثه متوفی به دلایلی از جمله فرار از پرداخت دین تمایلی به درخواست گواهی حصر وراثت ندارند و در این موارد کسانی که در صدور گواهی ذی‌نفع هستند؛ باید اقدام به ثبت درخواست کنند که زحمات مختلفی از جمله اثبات ذی‌نفعی را بر آنها تحمیل می‌کند.

چالش دیگر، فرایندهای متعددی است که به شیوه‌ی کاغذی و حضوری انجام می‌شود و باعث طولانی‌تر شدن فرایند شده به طوری که در بعضی پرونده‌ها این فرایند بیش از 3 ماه به طول می‌انجامد، از جمله لزوم تهیه گواهی وفات برای ثبت درخواست یا استعلام وراث از سازمان ثبت احوال که بر دوش متقاضی بوده و موجب اتلاف هزینه و وقت وی می‌شود.

با توجه به آسیب‌های یاد شده، کارشناسان و دغدغه‌مندان راهکارهای مختلفی برای بهبود و اصلاح روند صدور گواهی حصر وراثت مطرح کرده‌اند از جمله اینکه فرایند صدور این گواهی، بدون نیاز به درخواست باشد یا اینکه فرایندها کاملا الکترونیکی و برخط شود. 

در همین راستا، برای اولین بار، بندی در قانون برنامه هفتم پیشرفت به موضوع گواهی انحصار وراثت پرداخته‌ و با توجه به راهکارهای کارشناسان قدمی مهم در جهت اصلاح سازوکار روند فعلی صدور گواهی به مرحله قانونی رسیده است.

در همین زمینه، بنا به (بند ث ماده 113)  قانون برنامه هفتم پیشرفت، از ابتدای سال دوم برنامه، صدور گواهی انحصار وراثت به جای شورا بر عهده سازمان ثبت احوال است و این سازمان، به صورت خودکار و کاملا برخط، ظرف 20 روز از ثبت واقعه وفات مکلف است گواهی انحصار وراثت متوفی را صادر کند.

بدین‌ترتیب، بند یاد شده، تحولات مهمی را به دنبال دارد. اولا شروع فرایند صدور گواهی دیگر نیازمند درخواست نخواهد بود و چالش‌های مربوط به درخواست محور بودن صدور گواهی، از جمله اجتناب وراث از ثبت درخواست را نخواهد داشت. ثانیا فرایندها به صورت کاملا الکترونیکی در نظر گرفته شده‌ است و دیگر خبری از تهیه استشهادیه، گواهی وفات و استعلام از ثبت احوال به صورت کاغذی و حضوری نخواهد بود و ثالثا گواهی انحصار وراثت تنها طی 20 روز صادر می‌شود و وراث و ذی‌نفعان در کمترین زمان ممکن تعیین‌ تکلیف می‌شوند. 

همچنین بر این اساس، بایستی حداکثر ظرف 3 ‌ماه از ‌لازم‌الاجرا شدن قانون برنامه، آیین نامه اجرایی آن توسط وزارت دادگستری با همکاری سازمان ثبت احوال کشور تهیه می‌شد و پس از ‌تایید رئیس قوه قضائیه به‌تصویب هیات وزیران می‌رسید.

در این خصوص، 8 مهرماه امسال، جلسه بررسي موضوع تهيه و تدوين پيش نويس آيين‌نامه گواهي انحصار وراثت در قوه قضاییه برگزار شد. ولیکن در حال حاضر با گذشت 3 ماه از این جلسه و بیش از 5 ماه از قانون برنامه همچنان آیین‌نامه برای تصویب به دولت ارسال نشده ‌است.

امید است مسئولین محترم، با توجه به اهمیت موضوع و تاثیرات مثبت فراوانی که این بند بر صرفه جویی وقت و هزینه مردم دارد اهتمام و تلاش لازم را برای هرچه زودتر تصویب شدن این آیین‌نامه انجام دهند و قدمی بزرگ در راستای بهبود نظام قضایی بردارند

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۱۹۸۰۴۱۴:۰۸:۴۸ ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
قوانین این مملکت خودشان کلاف سر در گم بوده و برای مملکت مشکل و هزینه ساز هستند. ۱۱5 سال است که از نهاد قانون‌گذاری در ایران می‌گذرد و در این سال‌ها حدود ۱2 هزار قانون در ایران تصویب شده است. در مقایسه در فرانسه، با اینکه حدود ۲۰۰ سال است از نهاد قانون‌گذاری آن می‌گذرد تاکنون حدود ۳۸۰۰ قانون تصویب شده اند!
ناشناس۳۷۱۹۸۶۰۱۴:۵۰:۳۳ ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
این نشانگر سیاست محدودسازی است.
ناشناس۳۷۱۹۸۸۳۱۵:۱۰:۵۰ ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
آیا در فرانسه هم قانون حجاب وجود دارد؟ قانون صیانت از اینترنت چطور؟
مجید۳۷۱۹۸۵۳۱۴:۴۳:۱۳ ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
ممنون از طرح این موضوعات لطفا رها نکنید
ناشناس۳۷۱۹۸۷۵۱۵:۰۴:۳۵ ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
در تمام کشورهای دنیا، برای نگارش قوانین از اصطلاحات و ادبیاتی استفاده می شوند که تا حد ممکن اولآ صریح باشند، ثانیا درک و فهم آنها ساده باشند. اما برای نگارش قوانین در این مملکت به این اصل توجه نشده و در نگارش بسیاری از قوانین قضایی از واژه ها و اصطلاحات عربی استفاده شده اند. واژه هایی که می توانند تفاسیر متفاوت داشته و مشکل ساز باشند.
ناشناس۳۷۱۹۹۱۷۱۵:۵۱:۲۷ ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
چرا پدر مردمو درمیارید؟ اگه پدری یه خونه دو طبقه داره و به بچه هاش ارث برسه و توش بخوان زندگی کنن باید بخش زیادی از ارث رو بصورت مالیات تقدیم دولت بکنن
ناشناس۳۷۱۹۹۸۸۱۶:۳۸:۵۹ ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
مقدار کمیسیونی که بنگاه املاکی میگیره، به جاش دولت مالیات میگیره. تفاوتی ندارد.
ناشناس۳۷۲۰۷۷۰۰۱:۰۷:۰۸ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
دولت تو فکر مالیاته ، پول مفت از وراث بگیره خدمات هم نده .

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

    2. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

    3. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

    4. مذاکره با ترامپ پیشنهاد ساده‌لوحانه یا خیانت به منافع ملی؟!

    5. رهبر انقلاب: شهید سلیمانی ایران را حرم اطلاق می‌کرد/ خونی که در راه حق ریخته شود هدر نمی‌رود

    6. اولین واکنش سعید جلیلی به پیشنهاد معاون اولی دولت پزشکیان/ ممانعتم از اختصاص برنامه تلویزیونی به میرحسین موسوی خلاف است

    7. گیر جدید رسانه ‌ها به میرسلیم

    8. رئیس‌جمهور: خیانتی بالاتر از این نیست که کسانی را بر سر کار بیاوریم که شایستگی ندارند

    9. صهیونیست ها و باتلاق غزه

    10. هشدار ۱۲۲ نماینده مجلس به پزشکیان: از ابزارهای قانونی خود استفاده می‌کنیم/ کدام نمایندگان پای نامه هشدارآمیز را امضا کردند؟

    11. آقای فرزین! این حرف ها درباره قیمت دلار که درون تاکسی ها زده می شود، در شان شما نیست

    12. اعتراض شدید ایران به عربستان به دلیل اجرای احکام اعدام چند تبعه ایران

    13. سردار نقدی: حضور ما در سوریه عاقلانه‌ترین تصمیم بود

    14. حسین طائب: عملیات وعده صادق ۳ با قدرت انجام می شود/ اگر قرار است با آمریکا مذاکره کنیم، باید حق خود را بگیریم

    15. اعتراض شدید ایران به سعودی‌ها در پی اعدام ۶ ایرانی/ سفیر عربستان به وزارت خارجه احضار شد

    16. همسرم را کشتم چون مهدورالدم بود

    17. تکذیبیه دفتر احمد توکلی درباره خبر برخی کانال‌های تلگرامی

    18. وزیر ارتباطات: رفع فیلترینگ همه پلتفرم‌ها در دستور کار قرار دارد

    19. پیمان همکاری ایران و روسیه چالشی جدید برای آمریکا و متحدانش

    پربحث‌های هفته

    1. زمزمه‌های استیضاح همتی/ سیاست‌ ارزی، کار دست وزیر اقتصاد داد؟

    2. خار چشم محور غربی- عبری

    3. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

    4. ما و آینده ایران

    5. آداب باخت

    6. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: مذاکره با آمریکا همه مشکلات را حل نمی‌کند/ چرا با این همه ثروت به این وضع دچاریم؟!/ نمی‌شود هزینه‌ها دلاری و حقوق‌ها ریالی باشد

    7. صفرای دلار و سرکنگبین مسوولان اقتصادی !

    8. بازی جدید طالبان با ایران

    9. ۲ نکته در مورد جنجالِ ۱۰۰ همتی!

    10. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

    11. «بن بست» فرزین؟!

    12. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

    13. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

    14. یک آمار تکان‌دهنده درباره وضعیت مستاجران ایرانی

    15. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

    16. داریوش کاردان: انگار مهران مدیری از اینکه من آوردمش تلویزیون ناراحته!/به برنامه‌اش هم نرفتم، چون غیرقابل پخش می‌شد

    17. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

    18. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

    19. پزشکیان در تنگنای چاپلوسان دستپاچه ودوستان عجول/ اشتباه راهبردی و دلار ۸۰ هزار تومانی/ عملکرد دولت به روایت یک اصولگرا

    20. دو كلمه با آقاي خاتمي!

    21. هدف از پخش شایعه استعفای رئیس‌جمهور چه بود؟/ تلاش رادیکال‌ها برای ایجاد تنش در سطوح بالای حاکمیت/ رمزگشایی از اعتراف بلینکن درباره ایران

    22. قدرت دفاعی ایران را با یک سلسله رزمایش نشان می‌دهیم

    23. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

    24. ادعای همتی درباره موافقت رهبری با طرح مجدد دو لایحه جنجالی

    25. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

    آخرین عناوین