آیا بستن تنگه هرمز، قانونی و از لحاظ نظامی امکان‌پذیر است؟

محمد عبداللهی،   3970419053 ۲۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

تهدید به بستن تنگه هرمز مسبوق به سابقه و مختص شرایط حاد است. علاوه بر دوره جنگ تحمیلی، ایران در سال ۲۰۱۱ و در بحبوحه تحریم‌ها نیز چنین تهدیدی کرد و جامعه جهانی این تهدید را جدی گرفت و عقب نشینی کرد.

آیا بستن تنگه هرمز، قانونی و از لحاظ نظامی امکان‌پذیر است؟

به دنبال خروج آمریکا از برجام و تهدید آمریکا به «تحریم مطلق نفت ایران تا رساندن صادرات آن به صفر» روحانی در سفر خود به سوئیس با تهدید تلویحی به بستن تنگه هرمز به آمریکایی‌ها واکنش نشان داد.

تهدید روحانی در قلب اروپا، البته با نامه تشکر سردار قاسم سلیمانی، ضمانت و اعتبار اجرایی یافت و این پیام را به مخاطب بین‌المللی مخابره کرد که تهدید رئیس جمهور توخالی نیست و جدی است. 

در این میان چند سوال مطرح است.

1- آیا ایران از لحاظ حقوق بین الملل و نظامی قادر به مسدود کردن تنگه هرمز است؟

2- تهدید به بستن تنگه هرمز صرفا یک «تهدید» و برای کوتاه آمدن طرف مقابل است یا واقعا عملی خواهد شد؟!

در پاسخ به سوال اول باید گفت، منطقه تنگه هرمز جزء آب‌های سرزمینی ایران و عمان است و هیچ منطقه‌ دریای آزاد در آن وجود ندارد.

حقوق بین‌الملل دریاها برای عبور از تنگه‌های بین‌المللی دو  حالت عبور «بی‌ضرر» (کنوانسیون 1958 ژنو) و عبور «ترانزیت» (کنوانسیون 1982 مونته گوبه) را به رسمیت شناخته است.

طبق کنوانسیون «عبور بی ضرر» که مورد پذیرش ایران است، سایر کشورها حق دارند از آن عبور کنند، به شرطی که عبور آنها ضرری برای کشورها نداشته باشد.

اما طبق کنوانسیون «عبور ترانزیت»، عبور و مرور همه کشورها آزاد است. ایران عضو این کنوانسیون نیست (آمریکا هم نیست) و بر اساس عرف موجود، نظام حقوقی حاکم بر تنگه هرمز، نظام «عبور بی‌ضرر» است.
 پس از لحاظ حقوقی، ایران قادر و مجاز است مانع عبور کشتی های 
دیگر کشورها از تنگه هرمز شود. این موضوع در کنوانسیون 1982 حقوق دریاها نیز به رسمیت شناخته شده: کنوانسیون حقوق دریاها بر نظام حقوقی تنگه‌هایی که عبور و مرور از آن‌ها کلاً یا جزئاً بر اساس عهدنامه‌های خاص از مدت‌ها پیش معمول بوده و همواره مَجراست خدشه‌ای وارد نخواهد کرد. (ماده 35)

جمهوری اسلامی ایران، همواره بر اساس رژیم حقوقی «عبور بی ضرر»، رفتار و سلطه قانونی خود را اعمال و تثبیت کرده است. مثل برخورد ایران با ورود غیرمجاز یک کشتی تجاری آمریکایی در سال 94، برخورد با تجاوز نیروهای دریایی آمریکا در سال 94 و دستگیری آنها، دستگیری 5 ملوان انگلیسی در سال 88 که بصورت غیرقانونی وارد آبهای خلیج فارس شده بودند و..   از لحاظ نظامی، تحدید تنگه هرمز به دو صورت امکانپذیر است: ناامن سازی تنگه و استقرار حالت جنگی در آن یا انسداد فیزیکی با کاشتن مین های دریایی، حمله به کشتی ها با قایق های تندرو، موشک های ضد کشتی و زیردریایی ها و ... و توقف کشتی ها.

ایران در جریان جنگ نفتکش ها (1980-1988) در مقابل متحدان صدام، تهدید به بستن تنگه هرمز کرده بود و با وجود آنکه امکانات نظامی خاصی نداشت، توانست باعث ایجاد شرایط ناامنی و متضرر شدن تانکرها و کشتی ها شود و سازمان ملل و صدام را به تهیه قطعنامه 598 و پایان جنگ با پذیرش مرزهای ایران، سوق داد.

کمبود امکانات نظامی سبب شد عراق و آمریکا، پایانه نفتی خارک را بمباران و منهدم کنند و آمریکا با حمله به هواپیمای مسافربری ایران ایر، ایران را وادار به عقب نشینی از بستن هرمز و البته پایان جنگ کند. 

توان نظامی ایران کنونی با ایران دهه شصت، هرگز قابل قیاس نیست و آمریکایی‌ها به خوبی درک می‌کنند که مسدود یا مختل کردن عبور و مرور در تنگه هرمز، برای ایران سهل و آسان است.

به تعبیر یکی از فرماندهان نظامی «مثل آب خوردن آسان است».
اما واقعا ایران قصد دارد تنگه هرمز را ببندد؟

تهدید به بستن تنگه هرمز، تهدیدی مسبوق به سابقه و مختص شرایط حاد است. علاوه بر دوره جنگ تحمیلی، ایران در سال 2011 و در بحبوحه تحریم ها نیز چنین تهدیدی کرد و جامعه جهانی این تهدید را جدی گرفت و عقب نشینی کرد.

اکنون نیز با توجه به جنگ تجاری عریان آمریکا با ایران برای تحریم کامل نفت ایران، ایران به عنوان یک اهرم فشار از این گزینه کمک می‌گیرد. چرا که دیپلماسی بدون ابزار و قدرت نظامی،بی اثر است.

آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها به خوبی می‌دانند کوچکترین تحرک در تنگه هرمز، (نه حتی بستن آن)، باعث افزایش قیمت نفت و بنزین و بالا بردن هزینه های این کشورها خواهد شد.

بیش از 17 میلیون بشکه نفت خام _ یک سوم حمل و نقل نفتی جهان از راه دریا_ روزانه از تنگه هرمز عبور می‌کند که تحرکات نظامی سبب بالا رفتن هزینه های بیمه کشتی ها و بالا رفتن اتوماتیک قیمت نفت خواهد شد. 
با توجه به روحیه کاسبکارانه دولت آمریکا، بعید است آنها این تهدید را جدی نگیرند و دست از تحریم‌های غیرقانونی فزاینده علیه ایران نکشند. در غیر این صورت آنها شاهد "ضرر همگی با هم" خواهند بود. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۲۶۱۰۳۱۰:۱۴:۰۱ ۱۳۹۷/۴/۱۹
تحریم نفتی به مساله عبوربی ضرر ربطی ندارد. تعریف عبور بی ضرر این است که کشتی در تنگه توقف نکند و وارد آبهای سرزمینی نشود. پس اگر به بهانه تحریم ایران بخواهد تنگه را ببندد قطعا با بند هفتم منشور مواجه میشود و سرنوشتش همان لیبی است.
کامران۴۲۶۴۰۸۱۲:۱۴:۰۶ ۱۳۹۷/۴/۱۹
ایران و لیبی رو هیچ وقت با هم مقایسه نکنید نه از نظر نظامی و نه از نظر جغرافیایی
ناشناس۴۲۶۹۲۰۱۵:۵۴:۰۶ ۱۳۹۷/۴/۱۹
اوضاع ایران بدتر از لیبی می شود چون ایران با کشورهای همسایه عربی خود بشدت مشکل دارد
ناشناس۴۲۶۱۸۷۱۰:۴۷:۲۷ ۱۳۹۷/۴/۱۹
نفرمودید برای بستن سمت عمانی تنگه هرمز چکار میکنید؟
ناشناس۴۲۶۶۰۰۱۳:۴۴:۰۴ ۱۳۹۷/۴/۱۹
بیشتر درباره تنگه هرمز مطالعه کن.
ناشناس۴۳۰۳۳۵۱۸:۳۴:۵۸ ۱۳۹۷/۴/۲۱
دوست عزیز قسمت قابل کشتیرانی توی مرز ایران قرار داره و کسی نمیتونه از قسمت عمانی تنگه با کشتی عبور کنه
ناشناس۴۳۲۶۴۰۰۹:۴۴:۱۸ ۱۳۹۷/۴/۲۳
دوست محترم در جریان باشید که که قسمتی از تنگه که عمق کافی برای عبور کشتی های نفتکش که عمدتا غول پیکر هستند در مجاورت ساحلی ایران است و نیازی هم نیست که ایران کشتی و موشک بفرستد, کافی ست این محدوده کوچک با مین گذاری وسیع ایران بسته شود. ضمنا برید ماجرای نفتکش غول پیکر کویتی بریجتون که با اسکورت ناوهای امریکایی در حال عبور از با مین برخورد کرد و هیچ کاری هم از دست ناهای امریکایی برنیامد را بخوانید.
ناشناس۴۲۶۳۷۲۱۱:۵۶:۳۲ ۱۳۹۷/۴/۱۹
بله حتما باید این تنگه بسته بشه و ناوهای امریکایی هم باید فورا این منطقه را ترک کنند..مماشات دیگر کافیست..پررو شدن
ناشناس۴۲۶۹۲۱۱۵:۵۵:۴۰ ۱۳۹۷/۴/۱۹
شعارها و حرف های تو خالی
سید محسن۴۲۶۳۹۰۱۲:۰۴:۴۸ ۱۳۹۷/۴/۱۹
بستن تنگه هرمز تنها راه ایستادن در برابر زورگویی کشورهای قلدر و کشورهای عربی خائن منطقه است اگر در داخل همگی محکم سر این موضوع بایستیم و یک صدا باشیم قطعا کشورهای تجارت پیشه و نوکران کاسه لیسشان عقب نشینی می کنند و کار به بستن تنگه نمی رسد
ناشناس۴۲۷۳۱۸۱۸:۵۲:۴۶ ۱۳۹۷/۴/۱۹
تنگه هرمز یک آبراه دریائی است اگر مالکیت خشگی در دو سویش متعلق به ایران بود مثل کانال سوئز که متعلق به مصر است میتوانستیم شرایط خوددرا برای عبور از آن اعمال کنیم .
ناشناس۴۲۶۳۹۲۱۲:۰۶:۱۶ ۱۳۹۷/۴/۱۹
نفرمودین کشورهای که دوست ندارن به هر دلیلی از ایران نفت بخرن و چیکار میکنید؟
ناشناس۴۲۶۳۹۴۱۲:۰۶:۵۳ ۱۳۹۷/۴/۱۹
اولا اگر قرار به اقدامات اینچنینی باشد خیلی مباحث حقوقی مطرح نخواهد شد همانطور که میبینیم تجاوز عربستان و همپیمانانش به یمن یا تجاوز امریکا و همپیمانانش به سوریه و یا تجاوز ترکیه به عراق و سوریه با هیچ موازین حقوقی بین المللی مطابقت ندارد و حتی همین خروج امریکا از برجام و تحریمهای یکجانبه نیز مبنای حقوقی محکمی ندارند. اما به هر حال اتفاق افتاده و ادامه دارند. علی ایحال به نظر من این فقط در حد تهدید کلامی و حداکثر برخی تحرکات بسیار محدود باقی خواهند ماند. این تهدیدها باعث می شود در بلندمدت کشورهای منطقه با همکاری کشورهای غربی و حتی شرقی، به دنبال راهکارهای جایگزین مثل احداث خط لوله باشند. به فرض محال اگر این تهدید عملی شود، نفکش ها توسط ناوگان نظامی کشورهای غربی خصوصا امریکا اسکورت می شوند لذا با توجه به تاثیری که بر اقتصاد کشورهای دیگر دارد، قطعا اجماع جهانی نظامی علیه ایران شکل خواهد گرفت یعنی چیزی که عربستان، اسرائیل و امریکا می خواهند و این مطلوب ایران نخواهد بود. از این تحلیلهایی هم که خارجی ها می گویند که مثلا اگر تنگه بسته شود نفت به 250 دلار خواهد رسید نباید خوشحال شویم چون به نظر من فقط در راستای زمینه سازی برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران است.
امير۴۲۶۶۴۶۱۳:۵۷:۱۳ ۱۳۹۷/۴/۱۹
خلاصه و دقیق
ناشناس۴۲۸۱۵۵۱۰:۰۶:۴۰ ۱۳۹۷/۴/۲۰
همیشه ما رو باین اجماع جهانی ترسوندن، یعنی اجماعی قویتر از دوران جنگ هم داریم؟! شوروی ، امریکا ، انگلیس ، فرانسه و...اما ملتی پیروز است که نترسه وگرنه همین آشو همین کاسه، هر روز تهدید به تحریم و جنگ
ناشناس۴۲۶۶۹۱۱۴:۱۵:۵۷ ۱۳۹۷/۴/۱۹
خب در مورد خط لوله عربستان برای دور زدن تنگه هم میفرمودید
ناشناس۴۲۶۹۹۰۱۶:۳۲:۱۸ ۱۳۹۷/۴/۱۹
یک ساعت بیشتر نمی تونید بعدش آمریکا کل تاسیسات ایران رو در خلیج فارس خواهد زد
ناشناس۴۲۷۰۵۵۱۶:۵۴:۵۲ ۱۳۹۷/۴/۱۹
بابا یکبار برای همیشه تکلیف خودتان با مردم ایران و‌همچنین قدرتهای جهانی را روشن کنید
ناشناس۴۲۷۱۷۲۱۷:۳۹:۴۶ ۱۳۹۷/۴/۱۹
نه از نظر حقوقی و نه از نظر نظامی این کار شدنی نیست.
هادی۴۲۷۵۲۷۲۰:۵۰:۳۲ ۱۳۹۷/۴/۱۹
اگر آمریکا مانع ورود کشتی های حامل بار ایران بشه اون وقت چی؟ ذخیره گندم و برنج و گوشت و خوراک دام ایران چقدره؟ ذخیره سایر کالا ها چقدره؟
وحید۴۲۹۱۱۷۲۳:۳۶:۱۰ ۱۳۹۷/۴/۲۰
ایران موقعیت جغرافیایی بالایی خوبی دارد این بهترین امتیاز
ناشناس۴۳۰۴۶۸۲۰:۵۲:۰۰ ۱۳۹۷/۴/۲۱
از بس بگیر و ببند راه انداختید فکر کردید تنگه هرمز هم خونه خاله است؟
ناشناس۴۳۰۸۷۳۰۵:۳۹:۱۷ ۱۳۹۷/۴/۲۲
اون موقع هم باز بدبختیش برای ما مردمه
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. «کیا» جان روحت شاد !

  2. تردید یا قاطعیت؟! یک قانون و هزار حرف

  3. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  4. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

  5. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  6. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  7. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  8. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  9. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  10. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  11. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  12. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  13. وصله پینه کردن تا کی؟!

  14. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  15.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  16. اظهارات بهزاد نبوی درباره مسئله مذاکره / روایت انفعال روحانی/ گلایه از گلایه‌های رئیس‌جمهور

  17. سرخوشی ترک‌ها در سوریه

  18. بزک کردن تروریست ها !

  19. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  20. انتقاد از تخریب جلیلی و رویکرد سخنگوی دولت/ هشدارهای پیاپی به پزشکیان/ سقوط اسد از منظر باهنر

  21. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

  22. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

  23. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

  24. عضو هیات رئیسه مجلس توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب را تایید کرد

  25. چرا درباره تحریر‌الشام باید نگران بود؟

آخرین عناوین