«قندشکنی» سنت زیبای گلستانی‌ها برای کمک به تهیه جهیزیه عروس

  4020826023

مراسم «قندشکنی» در گذشته در بسیاری از نقاط کشور ایران برگزار می‌شد، اجرای این مراسم زیبا با ویژگی‌های منحصر به فرد هنوز هم در استان گلستان به شیوه‌های جذاب و بی‌بدیل به قوت خود باقی است.

«قندشکنی» سنت زیبای گلستانی‌ها برای کمک به تهیه جهیزیه عروس

به گزارش ایسنا، ازدواج یکی از سنت‌های مرسوم در بین تمامی مردم جهان است که طریق برگزاری آن در تمامی قوم‌ها، دارای اصول خاص خودش است. کله قند یکی از هدایایی است که از طرف خانواده داماد برای عروس خانم آورده می‌شود، مراسم قندشکنی سنتی است که بعضی از شهرهای ایران در مراسم ازدواج انجام می‌دهند.  

فلسفه کله قند عروسی

در گذشته از کله قند به جای شیرینی استفاده می‌کردند، خانواده داماد بعد از گرفتن بله از عروس خانم، کله قند را شکسته و به واسطه‌ی آن دهان خود را شیرین می‌کردند!  امروزه این رسم در برخی از شهرهای ایران هنوز پا برجاست و در مجلس بله برون و عقدکنان صورت می‌گیرد.

کله قندی که در مراسم بله برون استفاده می‌شود به صورت تک و تزئین شده است و کله قندی که در مراسم عقدکنان از آن استفاده می‌شود، به صورت جفت خواهد بود. از این جفت کله‌قند برای ساییدن آن دو به هم بر روی پارچه‌ای روی سر آقا داماد و عروس خانم استفاده می‌کنند که از گذشته این کار مبنی بر این بوده که شیطان از عروس و داماد دور بماند.

مراسم قندشکنی در بین اهالی روستاهای گلستان از چنان جایگاه عُرفی و اجتماعی برخوردار بود که اگر قند یک دختر و پسر شکسته شود دیگر آن دختر مال آن پسر بوده و ارزشی همانند سند ازدواج داشت، با انجام مراسم قندشکنی درست است که زوجین به صورت رسمی زن و شوهر نمی‌شدند، ولی از نظر عرف جامعه روستایی، آن دو رسما زن و شوهر به حساب می‌آمدند.

قندشکنی در قدیم قبل از مراسم عقدکنان بود و اقوام نزدیک داماد، طبق‌هایی از کله‌قند تزیین شده به همراه یک حلقه نشان و هدایایی نظیر لباس و کفش و قرآن را بر سر گرفته و با ساز و دهل همراه با بزرگان‌ فامیل به خانه عروس می‌رفتند و بعد از شکستن قند توسط یکی از بزرگان به طور رسمی ازدواج و بله عروس خانم را به همه اعلام می‌کردند.

«قندشکنی» سنت زیبای گلستانی‌ها برای کمک به تهیه جهیزیه عروس

 کمک به تهیه جهیزیه عروس ویژگی منحصر به فرد مراسم قندشکنی گلستانی‌ها

امروزه مراسم قندشکنی بعد از مراسم عقد محضری و یا خواندن خطبه محرمیت و شبیه به مراسم نامزدی برگزار می‌شود به این ترتیب که خانواده عروس تمامی اقوام و دوستان خود و خانواده داماد را دعوت می‌کنند.

برگزاری مراسم قندشکنی که به شیرینی‌خوری نیز شهرت دارد بر عهده خانواده عروس است و در این مراسم که معمولاً در عصر برگزار شده و با چای و شربت و شیرینی و عصرانه از اقوام پذیرایی می‌شود ولی خویشاوندان نزدیک‌تر دو خانواده برای مراسم شام نیز دعوت می‌شوند.

 مراسم قندشکنی گلستانی‌ها با ساز و دهل و خواندن اشعار محلی همراه است و خانواده داماد هدایای عروس را که شامل دو دست کامل لباس و حوله و لوازم آرایشی و بهداشتی، قرآن و سجاده است را همراه با چمدان‌های تزیین شده به همراه آورده و آن را به مهمان‌ها نشان می‌دهند.

یک ویژگی منحصر به فرد در مراسم شیرین خوری گرگانی‌ها وجود دارد و آن هم دادن هدیه با نیت کمک به خانواده عروس در تهیه جهیزیه است، از آنجا که این مراسم برای همه اقوام برگزار می‌شود هیچ‌کس از برگزاری آن شرمنده و معذب نشده و در اوج شادی و مسرت این مراسم انجام می‌شود.

در سال‌های نه چندان دور نزدیکان عروس از چند روز مانده به شروع مراسم قندشکنی با مادر عروس هماهنگ کرده و با مشورت و برحسب نیاز او هدایا را تهیه می‌کردند تا هم از آوردن هدیه تکراری جلوگیری شود و هم مطابق سلیقه و نیاز عروس هدیه خریداری شود.

«قندشکنی» سنت زیبای گلستانی‌ها برای کمک به تهیه جهیزیه عروسبه طور مثال مادربزرگ چرخ خیاطی و یا یک تخته فرش و خاله‌ها صندوق و اجاق گاز را تهیه می‌کردند، اما در سال‌های اخیر اقوام بر حسب توان مالی خود هدایا را به صورت نقدی تقدیم خانواده عروس می‌کنند تا خانواده عروس با سلیقه خود اقلام مورد نیاز را تهیه کنند.

معمولاً یک نفر از خانواده عروس و یک نفر از خانواده داماد هدایای اقوام را در یک دفترچه یادداشت کرده و در اختیار مادر عروس و  مادر داماد می‌گذارند تا در مراسمات بعدی خانواده‌ها این محبت را جبران کنند.

اقوام نزدیک عروس معمولاً کادو یا مبلغ نقدی هدیه می‌دهند و اقوام داماد بیشتر طلا و سکه هدیه می‌دهند، سکه‌ها و طلاها متعلق به عروس و داماد است و در تهیه جهیزیه کاربرد ندارد، به همین دلیل برخی از اقوم خانواده داماد طلا هدیه می‌دهند تا پشتوانه زندگی زوجین باشد.

هدیه شیرینی‌خوری صرفاً با نیت کمک به تهیه جهیزیه است و بار بزرگی از دوش پدر عروس بر می‌دارد، این هدیه به غیر از هدیه عروسی بوده و اقوام در مراسم عروسی نیز هدیه می‌دهند که این هدیه مختص عروس و داماد است.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. توصیه به روسها درباره زنگزور:این دالان موهوم ایجاد نخواهد شد

  2. فهرست بلندبالای «غیر منطقی» ها

  3. نکته‌ای برای دارندگان شناسنامه قدیمی | مدارک لازم برای تعویض شناسنامه

  4. نامه احمد توکلی به رئیس جمهور درباره موضوع تاثیر قطعی معدل در کنکور

  5. وقتی آمریکا جا می ماند

  6. ۲ نکته درباره یک آمار نگران‌کننده

  7. رئیس سازمان بورس استعفا داد

  8.  ماجرای وام ۲.۷ میلیارد تومانی با نرخ ۴ درصد به مجید عشقی چیست؟

  9. سپاه: ۱۲ تبعه افغان در پارسیان که قصد ربودن تعدادی کودک و نوجوان را داشتند، دستگیر شدند

  10. شرط پزشکیان برای جراحی اقتصادی/ انتقاد قالیباف از برخی مخالفان دولت/ علت حمله برخی اصلاح‌طلبان به عارف چیست؟

  11. چرا از یک سوراخ چند بار گزیده می‌شویم؟!

  12. نمایش «ثروت» را به دین ربط ندهید!

  13. نظرات برگزیده مخاطبان الف: چرا هزینه تعویض شناسنامه را باید مردم بپردازند؟/ ایران نباید به روسیه اعتماد کند

  14. قدردان پلیس هستیم اما...

  15. واکنش سلیمی به وام‌های میلیاردی در بورس/ گفته بودم که بورس را «عشقی» اداره می‌کند

  16. علت اصلی سقوط بالگرد شهید رئیسی اعلام شد

  17. چرا عراقچی از مرگ برجام سخن گفت؟/ توصیه مشفقانه روزنامه اصولگرا به همتی

  18. دولت «دیده بان» یا دولت «آتش نشان»؟!

  19. اعتراض شدید آیت الله اعرافی به اقدام وقیحانه سفیر استرالیا 

  20. موافقت رهبر انقلاب با پیشنهاد پزشکیان درباره سهم صندوق توسعه ملی

  21. سال ۱۳۱۰؛ جاده چالوس

  22. نصف شدن خودروی دنا بعد از تصادف/ عکس

  23. یک شیطنت کودکانه رسانه ای علیه ایران

  24. محسن رضایی: دولتمردان روسیه تناقض مواضع‌شان درباره ایران را برطرف کنند  

  25. پزشکیان: در بسیاری از قسمت‌ها باید جراحی داشته باشیم/به هر قیمتی هر کاری را نمی‌کنیم

آخرین عناوین