«خلوت فکر»؛احمد سمیعی گیلانی؛ نشر هرمس دستاورد زایش فکر از فکر

مانی ارجمند،   4010924147

او از جوانی سر پرسودایی داشت و همانند بسیاری از همنسلان خود وارد فعالیت‌های سیاسی شد. به همین دلیل چند سالی را هم در زندان گذراند. با این حال علاقه‌ای که به مطالعه داشت باعث شد که از این تحدید برای خود فرصتی بسازد

«خلوت فکر»

نویسنده: احمد سمیعی گیلانی

گردآوری: سایه اقتصادی‌نیا

ناشر: هرمس، چاپ اول 1398

258 صفحه، 70000 تومان

 

****

 

عمرش دراز بادا! از حسن روزگار، استاد احمد سمیعی گیلانی علاوه بر قرن سیزدهم و چهاردهم، پانزدهمین قرن هجری شمسی را نیز به چشم دید و امیدواریم همچنان سایه‌اش بر سر فرهنگ، ادب و تفکر در ایران دیار گسترده باشد. 

سمیعی گیلانی به سال 1299 شمسی در تهران (محله سنگلج) زاده شد. دوران کودکی‌اش در رشت گذشت، در همین شهر دوره ابتدایی و متوسطه را گذراند. اما برای تحصیل در دانشگاه به تهران آمد. ابتدا در رشته فنی ثبت نام کرد، مدتی بعد تغییر رشته داد و ادبیات فارسی را برگزید. بعد از لیسانس به تشویق بدیع الزمان فروزانفر وارد دوره دکترای رشته زبان و ادبیات فارسی شد و آن را تا مرحله انتخاب موضوع و دفاع از پایان نامه ادامه داد.

او از جوانی سر پرسودایی داشت و همانند بسیاری از همنسلان خود وارد فعالیت‌های سیاسی شد. به همین دلیل چند سالی را هم در زندان گذراند. با این حال علاقه‌ای که به مطالعه داشت باعث شد که از این تحدید برای خود فرصتی بسازد. او در پیش گفتار کوتاهی که برای کتاب «خلوت فکر» نوشته به این دوران اشاره کرده و به الگو برداری خود از روشی که یکی از زندانی‌ها برای مطالعه در آن شرایط به کار میبرد،  یاد می‌کند. 

سمیعی همچنین در پیش گفتار این کتاب که به همت نشر هرمس منتشر شده؛ اشاراتی بر دلایل نامیدن اثر حاضر به عنوان خلوت فکر داشته  و از دم خور شدن با مثنوی مولانا سخن می‌گوید که گویا جرقه آغاز خلوت‌های فکری ایشان بوده که در سالهای بعد هم ادامه یافته است.

در مقدمه‌ی کوتاهی که با عنوان «چرا خلوت فکر؟» به عنوان سرآغاز کتاب حاضر نوشته به نکته‌ی مهمی تاکید دارد که از آن با عنوان «پدیدهٔ زایش فکر از فکر» یاد کرده است. این نکته که از جوانی به صرافت آن افتاده در روند خلق آثار قلمی خود نیز شاهد بوده است: «دیدم ابتدا تِزِ اصلی (جان‌مایه) در ذهنم جوانه می‌زند سپس این جوانه، با تداعی‌ها و روابطش با پدیده‌های دیگر همچنین، با نگاه به آن از زوایای متعدّد حتّی با تقابل و چالش با ضدّ خود، شاخ و بال می‌رویاند و ریشه می‌دواند و به درختی تناور و استوار بدل می‌شود.» و مقالات گرد آمده در مجموعه حاضر نیز نتیجه همین روند بوده است: «فراوردهٔ این مجموعه ترجمه‌ها و گزارش‌های آثاری است که همان زایش فکر از فکر را در آن‌ها یافتم و با شور و شوق به برگرداندن آن‌ها به زبان فارسی کشانیده شدم.» 

براین اساس می‌توان گفت که  حاصلِ این «پدیدهٔ زایش فکر از فکر» آثار قلمی و ترجمه‌ای بسیار ایشان بوده که بخشی از آنها که در قالب مقاله انتشار یافته اند، در کتاب حاضر گردهم آمده‌اند.

پس تا اینجای کار بزرگترین حسن «خلوت فکر» که به همت نشر هرمس به بازار آمده، این است که مجموعه ای از مقالات خواندنی و ارزشمند  استاد احمد سمیعی گیلانی ست که دهه‌ها پیش از این انتشار یافته و به دلیل پراکنده بودن در نشریات مختلف دور از دسترس علاقمندان قرار داشته و نایاب بوده اند، در اختیار ایشان قرار گرفته است.

در خلوت فکر نیز سایه اقتصادی‌نیا کار گردآوری و تنظیم و تدوین مقالات استاد را برعهده داشته که پیش از این نیز در دو کتاب استاد سمیعی چنین وظیفه ای را برعهده داشت. این دو دفتر مجموعه ای از مقاله‌های سمیعی  بودند که با عنوان گلگشت‌های ادبی و زبانی ۱ و ۲ در انتشارات هرمس  در ابتدای دهه‌ی نود، منتشر شدند. مقالات این دو دفتر آن دسته از آثار استاد بودند که در زمینهٔ زبان و ادبیات فارسی قرار می‌گرفتند.  امّا دفتر حاضر یعنی «خلوت فکر» چنان که از عنوانش نیز می‌توان حدس زد دربرگیرندهٔ مقالاتی هستند که در حوزه‌ی فلسفه و علوم اجتماعی جای می‌گیرند.  

البته باید اشاره داشت سمیعی در میان نویسندگان و مترجمان هم‌نسل  از جمله چهره‌هایی است که در کنار ادبیات، به فلسفه نیز عنایت بسیار داشته است و چه بسا نزد ایشان فلسفه بر ادبیات نیز  رجحان داشته است. مجموعه تالیفات و ترجمه های کوتاه و بلند ایشان گواهی‌ست بر این مهم که از اندیشه‌ورزی نویسنده و یا پدیده‌ی زایش فکر از فکر در این نوشته‌ها مایه گرفته است. 

عناوین پانزده مقاله گردآوری شده در کتاب خلوت فکر بدین قرار است: «حاصل عمر برتراند راسل»، «سیر فلسفی دیدرو»، «آزادی و علوم انسانی»، «زرتشت و دین ایرانی»، «روش تحقیق در عرصه علوم تجربی و علوم اجتماعی»، «عدالت»، «دیدرو و عصر روشنگری»، «جامعه: قدرت سیاسی»، «حق و قوه قهریه»، «آرای شارل پگی»، «عمل، وجود و ارزش»، «درباره دموکراسی»، «روابط اشخاص: دیگری»، «جامعه و قدرت اقتصادی....» و «ابن خلدون». 

 پاره ای از این مقالات ترجمه های سمیعی (از زبان فرانسه) و برخی از آنها نیز نوشته‌هایی هستند حاصل پژوهش‌هایی متنوع که به دلایل مختلف فی المثل برای سخنرانی تهیه شده اند. «دربارهٔ دمکراسی»  یکی از همین نوشته‌هاست که در واقع متن سخنرانی استاد سمیعی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است. سیر فلسفی دیدرو نیز متن سخنرانی دیگری از ایشان است. «حاصل عمر برتراند راسل» نوشته‌‍ای ترجمه شده از زبان فرانسه است؛ اما حسن دقت ایشان در ترجمه به حدی بوده که از نجف دریابندری برای مقابله نسخه انگلیسی آن کمک گرفته است. استاد سمیعی از جمله چهره‌هایی‌ست که تجربه همکاری با موسسه فرانکلین را داشت که پایه‌گذار اهمیت ویراستاری در چاپ و نشر کتاب بود. خود استاد نیز در ویرایش صاحب تخصص و اعتبار بود که تألیفاتش در این زمینه از جمله آثار مرجع شناخته می‌شود. در سالهای اخیر استاد سمیعی از اعضای برجسته و پیوسته فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی بوده است.

در آخر باید به این نکته اشاره داشته باشیم که کیفیت محتوایی مقالات گردآمده در کتاب «خلوت فکر» و تنوع موضوعی آنها، نشان از گستردگی وسیع مطالعات و پژوهشهای استاد سمیعی در کنار غنای کیفی آنها دارد که در دو کتاب گلگشت‌های زبانی و ادبی نیز شاهد آن بودیم.

 

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. طرح برخورد با تخلفات شیشه دودی و تخلفات پلاک آغاز شد

  2. تصمیم پوتین برای گرفتن «انتقام سخت» از اوکراین

  3. لاوروف: ارمنستان مانع گشایش کریدور زنگزور است

  4. مراقب تکرار فرجام برجام باشیم!

  5. شکست یک روایت اصلاح طلبانه

  6. بازگشت مدیر خوش‌نام صنعت آب و برق کشور به وزارتخانه

  7. نظرات برگزیده مخاطبان الف: اینترنت بدون فیلتر، زمینه مطالبه‌گری است/ پلیس باید مطابق ضوابط و دستورالعمل‌ها اقدام کند

  8. چرا انتقام‌جویی ایران از رژیم صهیونیستی هنوز انجام نشده است؟

  9. لطفا این جمله را دیگر تکرار نکنید!

  10. تهدید بزرگ یا فرصتی مغتنم؟!

  11. کیهان: جناب پزشکیان! اظهارات خلاف واقع دیروزتان را اصلاح کنید

  12. پای صحبت پزشکی که از بالاترین حقوق در آمریکا گذشت و به ایران بازگشت

  13. فقط وقت کشی و ژست !

  14. پشت پرده تحرکات نظامی اوکراین در خاک روسیه چیست؟

  15. حاکم اصلی آمریکا کیست؟!

  16. عدالت کاغذی!

  17. واکنش ها به خداحافظی ضرغامی از وزارت میراث

  18. چرا رژیم‌ صهیونیستی بر آتش جنگ می دمد؟!

  19. هدف پزشکیان از بیان نظر رهبر انقلاب درباره وزرا در جلسه رای اعتماد چه بود؟

  20. آیت‌الله سبحانی در نامه‌ای خطاب به قالیباف: اجازه ندهید طرح تعطیلی شنبه بار دیگر بررسی شود

  21. پیش‌بینی سلیمی‌نمین از به حاشیه رفتن تندروها/ آخرین وضعیت پرونده چای دبش و برخورد فراجا با دو دختر بی‌حجاب

  22. تمجید رسانه اصولگرا از عارف/ روایت دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی از مشکلات فیلترینگ/ توصیه باهنر به نمایندگان مجلس

  23. همراهی مجلس با دولت وفاق ملی/ کنایه‌های واعظی به اصلاح‌طلبان

  24. از حقوق پایین کارمندان خجالت می‌کشم | قضات تازه کار به اندازه کرایه منزل شان دریافتی ندارند

  25. کمبود برق فقط تقصیر مردم نیست

آخرین عناوین